NRK Meny
Normal

Cliff Richard den siste i en lang rekke overgrepsmistenkte kjendiser

LONDON (NRK.no): Det er ingen hvem som helst som nå blir etterforsket for overgrep. Sir Cliff Richard er en institusjon i britisk musikkhistorie. Nå er han blitt én av mange britiske kjendiser møtt med overgrepsanklager.

Cliff Richard

EN AV MANGE: Politiaksjonen mot Cliff Richards bolig er ikke knyttet til operasjon Yewtree, men føyer seg likevel inn i rekken av overgrepsanklager mot musikk- og mediepersonligheter, noen av dem bedre underbygget enn andre.

Foto: DAVID MOIR / Reuters

Porten til leilighetskomplekset der Cliff Richard bor

GJENNOMSØKTE LEILIGHET: Bak denne porten ligger leilighetskomplekset i Sunningdale der politiet torsdag gjennomsøkte Cliff Richards leilighet.

Foto: CARL COURT / AFP
Eric Idle i Monty Python

HAR ADVART MOT HEKSEJAKT: Monty Python-veteran Eric Idle.

Foto: Oddvin Aune, NRK
Stephen Fry

HAR KRITISERT POLITIET: Komiker og programleder Stephen Fry.

Foto: RDF Int

Mange kunne knapt tro de leste riktig da nyhetsvarslene tikket inn om at politiet ransaket Cliff Richards leilighet i forbindelse med en gammel overgrepssak.

SIR Cliff Richard, må vite.

Mannen har solgt mer enn noen annen mannlig britisk artist, med 21,5 millioner solgte singler bare i Storbritannia. Han har også klart å ha en plate inne blant de fem mest solgte i de sju siste tiårene.

For ikke å glemme de to gangene han representerte Storbritannia i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen.

Men meldingen var riktig. Det er også riktig at han ikke er siktet for noe, ei heller arrestert eller avhørt.

Mange skjeletter i manges skap

Den adlede popsangeren er bare en i rekken av mange britiske kjendiser som anklages for overgrep tilbake i fortiden.

Det britiske rettssystemet operer ikke med foreldelsesfrister, og derfor har saker som er både 30 og 40 år gamle nylig vært fremme.

Alt i kjølvannet av kanskje Storbritannias verste overgrepshistorie, den avdøde BBC-kjendisen Jimmy Saville som skal ha foregrepet seg på barn og voksne gjennom flere tiår.

Også den fallerte popstjernen Gary Glitter er dømt for pedofili, og den australskfødte tv-stjernen Rolf Harris ble nylig dømt for flere overgrep på mindreårige.

Harris var også en mann som har vært hyllet for sitt engasjement som underholder. Nå er alle minner om mannen fjernet og ødelagt fra de fleste offentlige og private institusjoner.

Anklager om heksejakt

Ransakingen hjemme hos Cliff Richard er annerledes enn de andre sakene.

Den er ikke del av den omfattende operasjon Yewtree, som ble igangsatt i kjølvannet av Saville-avsløringene, men assosiasjonene er selvsagt der: Anklager om overgrep for mange år siden, etterfulgt av ransakelse og i mange tilfeller avhør og rettssaker.

Men det er ikke slik at alle arrestasjonene i forbindelse med aksjon Yewtree har endt i domfellelse.

Flere saker ble også henlagt uten å komme opp for rettsapparatet, deriblant komikeren Freddie Starr og skuespilleren Fred Talbot, kjent fra den populære britiske såpeserien Coronation Street.

Flere britiske kjendiser, deriblant eks-Monty Python-medlemmet Eric Idle, har kalt operasjon Yewtree for en heksejakt.

Nå i sommer valgte også komikeren og TV-kjendisen Stephen Fry å kritisere politiet, og viste til at under halvparten av dem som var arrestert er funnet skyldig. Han ba i stedet om at strengere lover for å forhindre falske sexanklager.

Hva som videre skjer med Cliff Richard vil utvilsomt påvirke publikums oppfatning av politiets etterforskning av slike saker.

Flere kulturnyheter