En julefortelling (3)

Den franske filmen ”En julefortelling” må ikke forveksles med Charles Dickens’ klassiker. Dette handler ikke om Ebenezer Scrooge, men om en fransk familie, der ikke alle gleder seg til julefeiringen.

Catherine Deneuve (t.h.) i "En julefortelling".
Foto: Foto/Copyright: AS Fidalgo

Her er det mange intrikate konflikter som skal på bordet, og da mener jeg mange. De sys ganske kløktig inn i hverandre, og gjør dette til en ganske severdig film. Når jeg bruker ordet ”ganske”, er det fordi ”En julefortelling” er altfor lang med sine 2 timer og 34 minutter. Her burde saksa vært et hakk vassere!

En jul med komplikasjoner

Det nærmer seg jul, og familien Vuillard forbereder seg til samling i foreldrenes hus. Men ikke alt er som det skal være. Moren (Catherine Deneuve) har fått kreft, og trenger en beinmargtransplantasjon fra et familiemedlem.

Sønnen Henri (Mathieu Amalric), det sorte fåret, viser seg å være kompatibel, men det samme er sønnen til søsteren Elizabeth (Anne Consigny), som fem år tidligere bannlyste Henri fra familien.

En liten bør å bære

Dette høres nok depressivt ut, men historien har en mistenkelig lys og lett tone. Ingen ser ut til å ta familiens store utfordringer spesielt tungt. Selv morens kreftdiagnose virker å være en ganske liten bør å bære. Her er det ingen hengetryner å se.

Andre scener, som en slåsskamp, en fyllescene, og et tilfelle av utroskap, forårsaker smil og latter. Jeg har litt vanskelig for å tro på det, men samtidig: hadde det ikke vært en lettelse om vi kunne reagere så avslappet på slike hendelser i våre egne liv?

Gode skuespillere, rare figurer

Filmens figurer er jevnt over sympatiske skikkelser, godt spilt av både før nevnte Deneuve (som vant Gullpalmen i Cannes for innsatsen), Amalric (kjent fra skurkerollen i ”Quantum of Solace”) og andre franske veteraner som Jean Paul Roussillon og Chiara Mastroianni.

Den eneste jeg har litt problemer med, er rollen til Anne Consigny. Vi får aldri riktig forklart hvorfor Elizabeth valgte å bannlyse Henri fra sitt liv fem år tidligere, eller hvorfor de andre familiemedlemmene har valgt å etterkomme hennes krav. Det virker mildt sagt merkelig.

Det samme gjør morens følelseskalde forhold til sine egne barn, som tilsynelatende likevel holder av henne.

For lang og forvirrende

Men det er kanskje ikke meningen at man skal forstå alt. Noen gåter forblir uløste etter filmen, som hvilket brev får Henri i julegave? Hvorfor har han stygge blåmerker på ryggen i en tidlig scene, som han åpenbart pådrar seg senere i historien?

Kanskje vil regissør Arnoud Desplechin forvirre oss? Han rekker også å kjede oss litt med filmens lange spilletid. Jeg kan peke på flere sekvenser som burde vært skrellet vekk.

”En julefortelling” er en ganske sprek familiesaga, med flere gode enkeltscener. Men den er for lang, og manuset burde vært bearbeidet bedre.

Premiere 2. juledag.

Kulturstrøm

 • Homofile scener sensurert i Kina

  Da «Bohemian Rapsody» hadde premiere i Kina i helga var seks scener sensurert bort. Siden kinesisk sensur forbød homofilt innhold i film og tv-serier i 2016 har LHBT-miljøet sett på denne kinopremieren som en seier. Men over to minutter med homofilt innhold og scener som forteller om AIDS er klippet bort. Blant to menn som kysser, og dialoger hvor ordet gay blir brukt, skriver CNN.

  Bohemian Rhapsody
  Foto: Twentieth Century Fox Norway
 • H&M satser på luksus og på nett

  Fire butikk-kjeder eid av H&M-gruppen åpner butikker på nett i Norge. Arket, Weekday og Monki kom i forrige uke. High street-kjeden Cos er like rundt hjørnet, også med butikk i det nye Valkyrien-prosjektet i Oslo (bildet), skriver Melk&Honning.

  Valkyrien rehabilitert på Majorstua
  Foto: NCC
 • Ny strømmetjeneste fra Apple

  TV+ heter den nye kanalen til Apple som ble annonsert av sjefen Tim Cook (bildet) i dag. Innholdet blir originale tv-programmer. Blant annet er «The Morning Show», et morgen tv-drama med Jennifer Aniston and Reese Witherspoon under utvikling. Det er også en ny versjon av Stephen Spielbergs «Amazing Stories» og filmatiseringen av Isaac Asimovs bokserie «Foundation». TV+ blir en reklamefri betal-tjeneste i den nye versjonen av Apple TV-appen som kommer i mai, skriver TechCrunch etter pressekonferansen.

  Apple CEO Tim Cook presenterer Apple TV+
  Foto: Tony Avelar / AP