NRK Meny
Normal

En jordmor utenom det vanlige

Da Åshild Braaten var nitten år gammel gjorde hun en grusom oppdagelse under et besøk på Elfenbenskysten. Det fikk betydning for jobben hennes som jordmor tjue år seinere.

Åshild Braaten sammen med fornøyde mødre og fedre.

Kommunejordmor Åshild Braaten (med barn på fanget) er kåret til årets jordmor. Her er hun omringet av fornøyde mødre og fedre i Halden.

Foto: BAM/Mona Johansson

Åshild Braaten var på besøk hos en venn da hun ble vist en stol. - Denne bruker vi for å omskjære jentene, ble hun fortalt.

- Jeg fikk sjokk, forteller Åshild. Jeg hadde aldri trodd at noen kunne være så jævlige mot ungene sine. Siden har jeg forstått at de ikke gjør det for å være slemme. Det blir sett på som ærefullt.

Det er gått tjue år siden engasjementet ble tent. I jobben som kommunejordmor i Halden har hun satset mye på å snakke med somaliske mødre og fedre. Og det har gitt resultater.

Hun hjelper kvinner som er omskjært og skal føde, hun møter fedrene og hun diskuterer kjønnslemlestelse med dem alle.

- Åshild er en fantastisk kvinne, forteller en somalisk mor Radio Migrapolis møter i Halden. Vi ser ikke bare på henne som en jordmor, vi ser på henne som en venn.

Da magasinet BAM skulle kåre årets jordmor haglet det inn med stemmer til Åshild Braaten. Og de kom fra somaliske menn. Det var nytt for folkene bak kåringen.

Forrige torsdag ble Åshild hyllet som årets jordmor. Og fremst i heiagjengen sto norsksomalierne i Østfoldbyen.

Kjenner befolkningen

Men å vite om kjønnslemlestelse foregår i Norge eller hvor mange foreldre som tar med barna ut av landet for å gjøre det, er vanskelig å få sikre tall på.

- Har du klart å forebygge noe?

- Jeg vet at vi i Halden Kommune har klart hindre at barn blir kjønnslemlesta. Jeg kjenner befolkningen her og alle somalierne, sier årets jordmor.

- Det er smertefullt for kvinnene, sier Mohammed Abdi Dahir. Jeg har en datter på fire måneder og kommer aldri til å gjøre det mot henne.

Hør Radio Migrapolis søndag kl 13.03 på P2

Kulturstrøm

 • Anbefaler kjærlighetsbøker

  I forbindelse med NRK Kulturs barnebok-uke anbefaler en rekke kjente kulturfolk bøker om forelskelse som gjorde inntrykk på dem som barn. – Det som slår kraftigst, er det man leser som ung, før man fyller 18 år, mener Knut Nærum.

 • Weidemann markeres med utstilling

  Henie Onstad Kunstsenter feirer kunstnerens 50-årsjubileum med en egen Weidemann-utstilling. Jakob Weidemann regnes som en pioner for det abstrakte maleriet i Norge.

  Jakob Weideman
  Foto: NRK
 • Sjøfareren Jens Munk blir teater

  Lars Saabye Christensens diktsyklus om polfareren Jens Munk blir teater. Trond Petter Stamsø Munch spiller i «Tidens korthet». Stykket får urpremiere under Festspillene i Nord-Norge i sommer. I høst skal skal oppsetningen til Trøndelag Teater. Jens Munk var en dansk-norsk sjøfarer som i 1619 prøvde å finne Nordvestpassasjen, altså snarveien fra Atlanterhavet til Stillehavet via Canada. Han kom ikke lenger enn til Hudson Bay. Den første til å seile hele passasjen var den norske oppdageren Roald Amundsen i 1903.

  Trond Petter Stamsø
  Foto: Martin Eilertsen / NTB