En jazzlegende har gått bort

Den østerrikskfødte jazzlegenden Joe Zawinul er død. Han ble 75 år.

Joe Zawinul

Keyboardspilleren og komponisten Joe Keyboardspilleren og komponisten revolusjonerte sjangeren revolusjonerte jazzen.

Foto: EMMANUEL GRIMAULT / AFP

Den østerrikskfødte jazzlegenden Joe Zawinul

Den østerrikskfødte jazzlegenden Joe Zawinul døde tirsdag i Wien et par måneder etter sin 75-årsdag.

Foto: HANS PUNZ / AP

Mer jazz NRK Jazz!

Han ble født i et arbeiderklassestrøk i Wien, ikke akkurat det mest opplagte stedet for en nyskapende jazzmusiker, men Joe Zawinul endte opp som en av pionerene innen jazzen.

Keyboardspilleren og komponisten revolusjonerte sjangeren på linje med Chick Corea, Miles Davis og Herbie Hancock.

Zawinul, som ble født i den østerrikske hovedstaden 7. juli 1932 som Josef Erich Zawinul, døde på et sykehus i Wien tirsdag 11. september, et par måneder etter at han feiret sin 75-årsdag, melder nyhetsbyrået DPA.

- Han lever videre, sier hans sønn Erich Zawinul.

Fornyer

Den østerrikske keyboardspilleren ble verdensberømt som frontmann i band som Weather Report og Zawinul Syndicate og opplevde å spille inn flere hits som kunne måle seg i popularitet med slagere innen rock og pop.

Med sistnevnte gruppe skulle han ha opptrådt i Bergen 2. november i år i regi av Bergen Jazzforum.

Mannen som introduserte nye toner i jazzen, hadde stått på scenen med mange av de største navnene innen jazzen, fra Miles Davis til Cannonball Adderley.

Zawinuls bidrag innen jazzmusikken var ikke høylytt, men innstendig, og har etterlatt seg varige spor innen sjangere som jazzrock og verdensmusikk.

Han ble alltid sett på som representant for sin egen kategori, en av de få europeerne som hadde en sterk innvirkning på jazzen på 1970- og 80-tallet med sin oppfinnsomhet og sans for detaljer som bidro til et unikt og svært moderne lydbilde.

Synth

Zawinul var en av de første musikerne som integrerte elektrisk piano og synthesizere i instrumentparken. Det bidro til kombinasjonen av jazz og rock og han var alltid på utkikk etter nye eksperimenter innen elektrisk jazz.

- Jeg har vært veldig heldig, sa han på sin 70-årsdag.

I hans familie møttes ungarske, tsjekkiske og rumenske årer, noe som tidlig sporet ham inn på en internasjonal karriere.

Den ambisiøse unge musikeren flyttet til New York i 1959 og etablerte seg raskt i det amerikanske jazzmiljøet.

I 1966 komponerte han sin første hit - «Mercy, Mercy, Mercy» - mens han var en del av Cannonball Adderley Quintet som han spilte med i ni år.

Tre år senere ville Miles Davies ha europeeren med den groovy rytmen med i sitt band, og han bidro da også på albumene «In A Silent Way» og «Bitches Brew» - og skapte i samme slengen begrepet jazzfusion.

«Birdland»

Zawinul fikk sin største hit med «Birdland» - fortsatt en av de mest iørefallende jazzlåtene som er skrevet - da han dannet Weather Report. Bandet så dagens lys i 1970 og ble oppløst i 1986.

I 1987 startet han Zawinul Syndicate der han spilte med en rekke forskjellige jazzstjerner helt inntil sin død.

Selv om han var en verdensmusiker, var Zawinul alltid nær sine røtter i Wien der han eide jazzklubben Birdland som ligger i strøket der han selv vokste opp.

Han sto på scenen helt til det siste. Tidig i august ble han lagt inn på sykehus.

Med Joe Zawinuls bortgang har Østerrike mistet en av sine største samtidige musikere og verden en jazzlegende.

 

Kulturstrøm