En iskald tilværelse

Hva gjør småkrypene som lever i vannet på vinterstid? Solveig undersøker om de har det bra der nede under isen. Følg med på Newton på søndag.

Solveig Hareide

HEI PÅ DEG: Solveig har funnet en vårfluelarve under isen.

Foto: Ingvill Warholm / NRK

Du har sikkert sett at om sommeren vrimler det av insekt og småkryp i dammer og tjern. Men hva skjer med dem når vannet fryser til is? Dør de, eller klarer de å overvintre? Puster de, og får de mat?

Solveig får hjelp av biolog Dag Dolmen til å finne svar. Når de åpner et hull i isen og stikker håven ned til bunnen, finner de noe som ser ut til å være bare noe grums. Men, plutselig begynner grumset å bevege seg...

SE VIDEO: Småkryp som overvintrer i vannNeste Newton skal blant annet handle om småkrypene som overvintrer i vannet.

Du får se hele programmet på NRK1 den søndag 8. februar kl. 1830.

Repriser i NRK Super den 9. februar kl 1415, og den 15. februar kl 1400.

Solveig Hareide

MYE LIV UNDER ISEN: Solveig Hareide og Dag Dolmen fant mange forskjellige arter småkryp i det iskalde vannet.

Foto: Ingvill Warholm / NRK

Kulturstrøm

  • Prestehumoren blir snillere

    Prestehumoren i norske medier er blitt snillere de siste femti årene. Det mener religionsprofessor Pål Repstad ved Universitetet i Agder. Han har vært med på å skrive den nye boken «Ingen spøk», som handler om preste-humor i norske medier.

    Preste-humoren i norske medier er blitt snillere de siste femti årene. 
Det mener religionsprofessor Pål Repstad ved Universitetet i Agder. Han har vært med på å skrive den nye boken "Ingen spøk", som handler om preste-humor i norske medier.
  • Får SOME-nekt av føderal dommer

    Donald Trumps tidligere rådgiver, Roger Stone, får ikke lov til å publisere på Instagram, Facebook eller Twitter. Det har en føderal dommer bestemt etter han gikk over grensen for hvor mye han fikk lov å si offentlig om saken sin, skriver Reuters.