NRK Meny
Normal

En iskald tilværelse

Hva gjør småkrypene som lever i vannet på vinterstid? Solveig undersøker om de har det bra der nede under isen. Følg med på Newton på søndag.

Solveig Hareide

HEI PÅ DEG: Solveig har funnet en vårfluelarve under isen.

Foto: Ingvill Warholm / NRK

Du har sikkert sett at om sommeren vrimler det av insekt og småkryp i dammer og tjern. Men hva skjer med dem når vannet fryser til is? Dør de, eller klarer de å overvintre? Puster de, og får de mat?

Solveig får hjelp av biolog Dag Dolmen til å finne svar. Når de åpner et hull i isen og stikker håven ned til bunnen, finner de noe som ser ut til å være bare noe grums. Men, plutselig begynner grumset å bevege seg...

SE VIDEO: Småkryp som overvintrer i vannNeste Newton skal blant annet handle om småkrypene som overvintrer i vannet.

Du får se hele programmet på NRK1 den søndag 8. februar kl. 1830.

Repriser i NRK Super den 9. februar kl 1415, og den 15. februar kl 1400.

Solveig Hareide

MYE LIV UNDER ISEN: Solveig Hareide og Dag Dolmen fant mange forskjellige arter småkryp i det iskalde vannet.

Foto: Ingvill Warholm / NRK

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.