Hopp til innhold

En iskald tilværelse

Hva gjør småkrypene som lever i vannet på vinterstid? Solveig undersøker om de har det bra der nede under isen. Følg med på Newton på søndag.

Solveig Hareide

HEI PÅ DEG: Solveig har funnet en vårfluelarve under isen.

Foto: Ingvill Warholm / NRK

Du har sikkert sett at om sommeren vrimler det av insekt og småkryp i dammer og tjern. Men hva skjer med dem når vannet fryser til is? Dør de, eller klarer de å overvintre? Puster de, og får de mat?

Solveig får hjelp av biolog Dag Dolmen til å finne svar. Når de åpner et hull i isen og stikker håven ned til bunnen, finner de noe som ser ut til å være bare noe grums. Men, plutselig begynner grumset å bevege seg...

SE VIDEO: Småkryp som overvintrer i vann



Neste Newton skal blant annet handle om småkrypene som overvintrer i vannet.

Du får se hele programmet på NRK1 den søndag 8. februar kl. 1830.

Repriser i NRK Super den 9. februar kl 1415, og den 15. februar kl 1400.

Solveig Hareide

MYE LIV UNDER ISEN: Solveig Hareide og Dag Dolmen fant mange forskjellige arter småkryp i det iskalde vannet.

Foto: Ingvill Warholm / NRK

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)