NRK Meny
Normal

En historisk pilgrimsreise

Nå er alle episodene i serien om Sigurd Jorsalfare tilgjengelig på nett. Hør dem her.

Vikingutstyr
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Av de 6000 mann som reiste ut, kom bare 100 tilbake. Sigurd Jorsalfares ferd til Jerusalem var både pilegrimsferd, hærtokt og oppdagelsesreise.

Viktig norsk historie

Den 9. september er det 900 år siden Kong Sigurd reiste ut på den ferden som skulle gi han tilnavnet Jorsalfare. I en ny serie i Norgesglasset skal du få bli med på en reise tilbake i tid. Forfattar Halvor Bergan og programleder Pål Plassen gir deg historien om Sigurd Jorsalfare.

1. I første episode møter vi den unge prins Sigurd som er med sin far på tokt til utlandet. Når faren dør blir Sigurd og broren Øystein konger. De deler landet seg i mellom.

Hør første episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Starten på reisen

2. I episode nummer to hører vi om hvordan de foreldreløse prinsene Sigurd og Øystein får brev frå pave Urban i Roma. Og det var dette brevet som var bakgrunnen for at den store jorsalferda kom i stand.

Hør andre episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Brevet fra Roma

3. Kong Sigurd og Kong Øystein delte makta seg i mellom etter at faren Magnus Barfot ble drept. Men det var Sigurd som ble jorsalfararen, skal vi høyre når serien om Noregs store eventyrkonge fortsetter.

Hør tredje episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Jorsalfareren

4. Den unge kong Sigurd er ombord på kongeskipet sitt. På veg over Nordsjøen mot England gjør han unna den fyrste etappe av sin reise mot Jerusalem. Videre på kong Sigurds reise skal vi få både møter med pirater og banditter - i det følget nærmer seg den spanske kysten.

Hør fjerde episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Kongen av England

5. Ved Gibraltar møter Kong Sigurd og hans følge pirater. Et kjent syn langs den spanske middelhavskysten i disse tider. De iberiske øyene Mallorca, Menorca og Ibiza var også beryktet, og Jorsalfare med følge turte ikke å gå i land.

Hør femte episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Spanske pirater

6. Kong Sigurd sitt følge drar fra skumle pirater og setter kursen mot en ukes "ferie" i Italia. Så bærer turen videre til det hellige land der de blir tatt varmt i mot av Kong Baldvin I. Bad i Jordanelven og omvisning i Jerusalem står på programmet. Dessuten hjelper Sigurd sin kongelige kollega i en krig.

Hør sjette episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Normannerne på Sicilia

7. Som takk for hjelpen får Kong Sigurd en flis av Jesu kors. Denne skal tas med hjem til Nidaros der den skal plasseres på graven til Olav den hellige. Deretter går turen videre til byen vi i dag kjenner som Istanbul. Der får Sigurd keiserlig behandling.

Hør syvende episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: En bit av korset

8. Vi oppsummerer viktigheten av Jorsalferden og hva slags ettermæle Kong Sigurd fikk. Dessuten besøker vi den kongelige krypten i Akershus slott. Det er Sigurd Jorsalfares siste hvilested.

Hør åttende og siste episode her: Kong Sigurd Jorsalfare: Siste hvilested

"Kong Sigurd og Kong Baldvine rir frå Jorsalaborg til elva Jordan."

Ankomsten til det hellige land slik kunstneren Gerhard Munthe så det for seg. Bildet heter 'Kong Sigurd og Kong Baldvine rir frå Jorsalaborg til elva Jordan.'

Foto: Gerhard Munthe

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: