En hel musikkverden har ventet på Terjes plate

I dag slapp Terje Olsen den mest etterlengtede norske platen på lang tid. Men det er i utlandet. Her til lands lever «Todd Terje» enn så lenge i undergrunnen.

Todd Terje

FORVENTNINGSPRESS: Terje Olsen fra Mjøndalen slipper «It’s album time» 7. april. Debutplaten har store forventninger knyttet til seg.

Foto: Christian Belgaux

«It’s album time».

Tittelen på den første plata til Mjøndalens store sønn sier det meste om hvor lang tid det har tatt å komme seg til dit han er i dag. Terje Olsen, bedre kjent under artistnavnet Todd Terje, har ikke gitt ut et eneste album på sine første 14 år som aktiv musiker.

Men så ble han far.

– Grunnen til at jeg fikk fingeren ut med dette albumet var at jeg skulle bli far. Da tenkte jeg at hvis jeg skulle få ting gjort så måtte det være nå. Hvis man ikke har deadlines får man aldri gjort noe, vet du, sier Todd Terje til NRK.no.

DJ-en sier at han gjerne skulle gjort det tidligere. Men det tok noen år å innse at man ikke trenger å finne opp kruttet for å gi ut album.

– Jeg trodde man måtte ha en genial ide for å lage et album. Jeg har forkastet den metoden nå. Det er arbeidet rundt ideen som er musikken.

Rolling Stone: – En av verdens fremste DJ-er

Men det er ikke bare Todd Terje selv som er glad for at han endelig «fikk fingeren ut». Debutalbumet er spådd til å bli en av de viktigste utgivelsene i 2014.

For å sette hans høye stjerne i musikkverden i perspektiv: Allerede for to år siden kom Todd Terje på 17.-plass i selveste Rolling Stones kåring over de beste DJ-ene i hele verden.

«Den norske DJ-produsenten får seriøs kjærlighet fra både hardcore partyfolk og platenerder med sine nydelige gummiaktige låter», heter det i kåringen.

Allerede før slippet vet Todd Terje at flere av de største musikkbladene- og nettstedene kommer med anmeldelser.

Rolling Stone, Guardian, Pitchfork kommer med anmeldelser jeg ser frem til å lese.

For Todd Terje er helt åpen om at han leser anmeldelser av musikken sin med iver.

– Jeg er en av dem som sjekker hva folk skriver hele tiden i «realtime». Det høres litt narsissistisk ut, men jeg tror de fleste musikere skjønner hva jeg mener. Jeg sitter på Facebook og Twitter og sjekker hva folk synes. Hvis man har skapt noe tror jeg man også er interessert i å vite hva folk synes om det.

Olaf Olsen

BROR: Todd Terjes bror Olaf Olsen spiller trommer i det norske rockebandet BigBang.

Foto: pressefoto

VG: – Beste siden Røyksopp

«It’s Album Time» ble lekket på et russisk nettsted allerede for noen uker siden og har vært tilgjengelig for forhåndslytt hos både NPR, Wimp og Itunes.

Det har ført til at anmeldelsene allerede har begynt å tikke inn. NRK, Dagbladet og VG har allerede kommet med sine anmeldelser.

Alle tre er positive, men ingen går lengre enn sistnevnte. VGs anmelder Tor Martin Bøe sammenligner albumet med Røyksopps legendariske debutalbum.

– Det er muligens det mest fullendte elektronikaalbumet som er gitt ut med norsk avsender siden Røyksopps «Melody A.M.», heter det i anmeldelsen.

Det hjelper også på selvtilliten at Bryan Ferry medvirker på platen. Sammen gjør de to en versjon at Robert Palmers «Johnny and Mary».

Men ikke nok med det. Da Ferry hørte at Todd Terje skulle spille på Øyafestivalen ringte han personlig og spurte om han kunne få spille på samme dag.

– Etter at vi annonserte at Todd Terje skal avslutte årets festival, fikk vi kjapt en henvendelse fra Bryan Ferrys bookingagent om at den britiske legenden veldig gjerne ville være med på Øya-moroa, skriver festivalen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Headliner på Øya

Men den største tillitserklæringen så langt kommer fra Øyafestivalen selv. De har gitt Todd Terje en mulighet kun et lite knippe norske musikere har fått. Å spille den siste konserten på den mest prestisjefylte festivalen her til lands.

– Det er helt vanvittig å få headline Øya. Det betyr at de har tro på skiva. Det virker som det er mange som har tro, og det er bra, for jeg blir pusha til å gjøre ting jeg ikke hadde turt å spørre om selv. Det er helt sinnssykt kult.

– Hvor annerledes blir denne konserten fra de konsertene du vanligvis gjør?

– Jeg må forberede meg mye og jeg må gjøre ganske mye annerledes. Jeg pleier å spille på mørke klubber foran et par tusen folk.

– I tillegg blir det første gang jeg spiller noen av låtene. Det blir med noen musikere. Mer fokus på lys, lyd og dansere. Det finnes utrolig mange muligheter.

Todd Terje

SJENERT: Todd Terje beskriver seg selv som sjenert. Han har heller ikke noe mål om å bli kjendis.

Foto: Christian Belgaux

Todd Terje: – Jeg har ikke noe mål om Beat for Beat

Siden gjennombruddshiten «Inspector Norse» fra 2012 har ting sakte, men sikkert begynt å forandre seg for undergrunnshelten Terje Olsen.

Mens han i fjor spilte i et telt utenfor festivalområdet skal han i år spille på Øyas hovedscene. Den internasjonale musikkpressen passer i større grad med på hva han foretar seg, noe som igjen medfører at de skjeggete pressebildene av musikeren dukker opp flere og flere steder.

Men menneskene rundt Todd Terje beskriver han som sjenert fyr som ikke har noen interesse av kjendisstatus. Et av disse menneskene er Terjes bror Olaf Olsen, trommeslager i BigBang.

– Han er veldig sikker når man prater med ham, men også beskjeden og overhodet ingen skrytepave, sier Olsen til D2.

Disco-Olsen har ingen problemer med å kjenne seg igjen i uttalelsen fra rocke-Olsen.

– Jeg er litt sjenert.

– Hvordan ser du på å bli kjendis, da?

– Det er jo hyggelig, men det er ikke noe mål for meg å bli kjent. Jeg begynte i undergrunnen og vil bli værende der.

– Jeg har ikke noe mål om Beat for Beat-krakken.

Kulturstrøm

  • Kritiserer Google og Facebook

    Facebook og Googles forretningsmodeller er «gjennomgående uforenlig med retten til et privatliv», fastslår Amnesty i rapporten «Surveilliance Giants». Organisasjonen mener ytringsfriheten trues når det tilbys gratis internettjenester i bytte mot å bruke personlig informasjon til målrettede annonser. (NTB)

  • Nominert til Grammy

    Musikkprodusent Morten Lindberg er nominert til Grammy for albumet «Lux» med Trondheimsolistene og Nidarosdomens jentekor. Plata ble spilt inn i Nidarosdomen. Lindberg er også nominert til prisen som årets klassiske produsent. Dette betyr at han tilsammen er nominert til Grammy 28 ganger.