NRK Meny
Normal

En hard og sart porselensdukke

Nå skal vi bli bedre kjent med Michelle Yeoh, en av verdens vakreste kvinner. Hun ser ut som sart porselen, men er filmens dristigste, tøffeste actionheltinne.

Michelle Yeoh
Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Hør Helen De Bellis portrettere Michelle Yeoh

Michelle Yeoh er Asias høyest betalte filmstjerne og blir gjerne kalt den kvinnelige Jackie Chan. Den sammenligningen avskyr hun og erklærer at hun er langt fra så fjollete som ham.

Det eneste likheten er at de begge startet karrien actionfilm i Hong Kong.

Egne stunt

Michelle er berømt for å gjøre sine egne stunt, jo farligere jo morsommere. Den mest nervepirrende var da hoppet fra en motorsykkel til et tog i full fart.

Denne spinkle, elegante damen som for øvrig driver sitt eget produksjonselskap, tar skader, blåmerker og sykehus-opphold som en naturlig del av yrkeslivet.

Hun har brukket ribben, fått skuldre av ledd og har småhull i hodet. Hun foretrekker å sparkes 4 ganger hardt istedenfor å tåle 25 puslete sleivspark.

– Jeg lager aldri actionfilmer for å vise frem stuntene. En film uten drama og skuespillerkunst er et makkverk, sier hun.

 

 

 

Michelle Yeoh
Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Kineser og Japaner fra Malaysia

Da Michelle spillte inn ”Geisha” måtte hun lære å bevege seg i kimono.

- Det er en kunstform. Får man det ikke til er det som å dra en død katt over gulvet. Vi lærte ved å gå med papir mellom bena og serveringsbrett på hodet, sier hun.

Michelle Yeoh spiller gjerne japaner og kineser, men er fra Malaysia. Hun er født i en gruveby for 45 år siden i Tigerens år og lærte seg kinesisk som voksen. Fortsatt kan hun ikke lese kinesiske manuskripter.

Ikke et lite persilleblad

Hun begynte å danse ballett og dro til London som 16 åring og studerte ved presisjetunge Royal Academy of Dancing. Ballett teknikken bruker hun i filmene. Michelle ble kåret til miss Malaysia i 1984 og fikk roller i Hong Kong filmer.

Det internasjonale gjenombruddet kom i ”Tomorow never dies”. Der skapte hun en ny type Bond pike. En sterk, tøff, uavhengig kvinne som er mer enn heltens likemann.

- Jeg nøt å vise verden at asiatiske kvinner er mer enn sjenerte, små persilleblad, sier Michelle Yeoh.