Hopp til innhold

En halv million så «Øyevitne»

Første episode av NRKs nye krimsatsing «Øyevitne» slo an blant publikum. I hard konkurranse på en mandag, sikret NRK seg over en halv million seere.

Anniken von der Lippe i «Øyevitne»

POPULÆR: Anneke von der Lippe spiller tøff lensmann i den nye serien Øyevitne. Hun slår an både hos seere og anmeldere.

Foto: NRK / NRK

Anmelderne var fra seg av begeistring for NRKs nye krimserie på mandager, «Øyevitne».

Vi må bare konstatere at konkurransen om seerne er tøff og at vi i den konkurransen har kommet ut med bra tall. Det er vi fornøyde med

Ivar Køhn

Det er også seerne. I tøff konkurranse med «Farmen» og «71 grader nord», benket 545.000 seg foran skjermen for å se den nye krimserien. Det er dramasjef i NRK, Ivar Køhn fornøyd med.

– Vi er veldig fornøyde med seertallene for mandag har blitt en dag med hard konkurranse. Ser vi seertallene våre forrige mandag, var det dobbelt så mange seere i går, sier han.

– Hard konkurranse

NRK har hatt flere suksesser de siste årene og to av dem er «Mammon» og «Halvbroren».

«Mammon» hadde 996.000 seere på første episode, mens «Halvbroren» hadde over en million seere.

Å sammenligne «Øyevitne» med de to seriene, blir helt feil, understreker Køhn.

Ivar Køhn

FORNØYD: Dramasjef i NRK, Ivar Køhn er svært glad for responsen hos publikum.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

De to seriene ble sendt rett etter jul hvor NRK hadde en unik posisjon. Slik er det ikke på en mandag på den attraktive tv-høsten.

– Rett etter nyttår er det en helt annen konkurransesituasjon, hvor de kommeriselle kanalene ikke har startet opp, sånn sett er NRKs posisjon veldig god.

Forrige uke sendte NRK programmet 30 grader nord i samme tidsrom. Det programmet hadde 250.000 seere. Med «Øyevitne» er de tallene doblet.

– Vi må bare konstatere at konkurransen om seerne er tøff og at vi i den konkurransen har kommet ut med bra tall. Det er vi fornøyde med.

Til sammenligning hadde «71 grader nord» 270.000 seere i går som var en nedgang på 40.000 seere fra forrige uke. Farmen hadde 802.000 seere i går, og det var en oppgang med nesten 140.000 fra forrige mandag.

Køhn tror tallene vi holde seg stabile og også bli høyere når tall fra nettspiller og reprisene blir regnet med.

– I motsetning til reality, så er fordelen med drama at de også går bra i reprisene og i nettspiller.

Flere kjente skuespillere

Fire MC-folk blir brutalt skutt ned og likvidert på et sandtak like utenfor Mysen. Noen ser det, men kan ikke si noe. Slik starter NRKs krimthriller med kjente skuespillere som Anniken von der Lippe, Tobias Santelmann, Bjørn Skagestad, Mariann Hole og Fridtjof Såheim.

I første episode kjører to unggutter motorcross på et sandtak utenfor Mysen da de blir vitne til flere brutale mord. Av forskjellige årsaker bestemmer de seg for å holde tett om forbrytelsen, noe som blir vanskeligere etter hvert som kriminaliteten utvikler seg og også rammer langt flere.

Her kan du se første episode:

Premiere! Norsk thriller. På en hemmelig møteplass inne i et øde skogsområde, blir to unge gutter øyevitner til en grotesk massakre. Guttene blir selv nesten drept, men kommer seg unna med drapsvåpenet. De gjemmer våpenet og pålegger seg selv et taushetsløfte om det de har sett.
Dagen etter blir en av guttenes fostermor Helen Sikkeland, som er lensmann i bygda, konfrontert med drapene på fire medlemmer av MC klubben Ferrymen. I noen av rollene: Anneke von der Lippe, Per Kjerstad, Yngvild Støen Grotmol, Tobias Santelmann m.fl. Regi: Jarl Emsell Larsen. (1:6)

I «Øyevitne» møter vi 15 år gamle Philip (Axel Gehrken Bøyum) og Henning (Odin Waage), to gutter med følelser for hverandre, som uventet blir vitne til et blodbad.

I frykt for å få forholdet sitt avslørt og i redsel for drapsmannen (Per Kjerstad) bestemmer de seg for ikke å fortelle noen om det de har sett – noe som blir vanskelig når bygdas lensmann, Philips fostermor (Anneke von der Lippe), setter i gang etterforskningen.

Her kan du se intervju med de to guttene:

Guttene Philip og Henning (Axel Gehrken Bøyum og Odin Waage) befinner seg på feil sted til feil tid, og blir vitne til et kaldblodig drap i NRKs nye spenningsserie «Øyevitne».

Suksess-regissør

Bak «Øyevitne» står manusforfatter og regissør Jarl Emsell Larsen, Norges mest erfarne TV-serieskaper. Han er kjent for noen av NRK Dramas største suksesser, som «Offshore», «Svarte penger, hvite løgner» og «Kodenavn Hunter».

Denne gangen har Emsell Larsen samarbeidet med den velrennomerte danske filmfotografen Lars Vestergaard. Han har blant annet hatt ansvar for dramaserier som «Ørnen», «Rejseholdet» og «Borgen».

Kulturstrøm

 • Ankedomstol erklærer drapsdommen mot Adnan Syed gyldig på nytt

  Adnan Syed, som ble verdenskjent gjennom podkasten «Serial», ble frikjent for drap og løslatt fra fengsel høsten 2022. Han hadde da brukt over 20 år på kjempe mot livstidsdommen han fikk da han ble funnet skyldig i å ha drept en tidligere kjæreste.

  Nå har en ankedomstol erklært drapsdommen gyldig likevel, melder New York Times. Ankedomstolen i Maryland har også beordret en ny høring i saken.

  Domstolen har kommet til at en lavere rettsinstans hadde brutt rettighetene til offerets bror ved å ikke informere ham og gi ham sjansen til å være til stede under høringen da staten ba om å få drapsdommen omgjort. Dette er et krav ved opphevelse av dommer i delstaten.

  Selv om dommen mot Syed nå er gyldig igjen, vil han ikke bli fengslet på nytt.

  Syed ble kjent over hele verden på grunn av podkasten «Serial», som stilte spørsmål om hvorvidt dommen mot ham var riktig.

  Adnan Syed
  Foto: JONATHAN ERNST / Reuters