En gris til far og ei geit til mor?

Alternative etiske julegaver kommer til å sette ny rekord i år, det tror ein av aktørene innen etisk handel.

Gris til jul?
Foto: www.lionsstudent.no

Tren ein minehund, fjern ei klasebombe, eller kjøp ei geit til en fattig familie. Alternative julegåver kan være så mangt - til og med bestemødre kan du putte under treet om du vil!

Eidi Ann Hansen

Eidi Ann Hansen, redaktør for Etiskforbruk.no

Foto: NRK

- Etiske bistandsgaver kom på det norske markedet i 2006, men det var i 2007 av handelen med slike gaver eksploderte. Bisandsorganisasjonene forventer en vekst også i år, forklarer Eidi Ann Hansen. Hun er redaktør for nettsiden Etiskforbruk.no , en nettside som prøver å samle alle slike etiske produkter.

Veksten de siste årene kan forklares med at tilbudet har blitt bedre og mer oppmerksomhet rundt bistandsgavene.

- Folk har alt de trenger og får ting de ikke vil ha til jul. En undersøkelse fra England viste at det ble brukt en sum tilsvarende 24 milliarder norske kroner på gaver folk ikke ville ha. I tillegg er det mye energi og kjemikalier som går med på å produsere disse gavene, forklarer Hansen.

NETT-TV: Alternativ julehandel

På nettsiden har hun samlet sammen informasjon om mange forkjellige julegaver fra frivillige organisasjoner. Her finner man informasjon om alt fra kjøp av utdanning til barn i den tredje verden, finansiering av frivillighet og kjøp av dyr i utviklingsland.

Lionsstudenter i Uganda
Foto: www.lionsstudent.no

Et slikt prosjekt som ønsker at folk skal putte en gris under juletreet i år er aksjonen "Svin til jul" . Lionsstudentene i Bergen ønsker å samle inn penger til å bygge en grisefarm i Uganda.

Øyvind Johnsen

Øyvind Johnsen

Foto: NRK

- Inntektene fra denne grisefarmen skal støtte en skole for utdanning døve barn, forklarer Øyvind Johnsen. Han er en av studentene som i disse dager er ivrige i å samle inn penger. Så langt har de fått inn over 30.000 kroner.

- Vi selger slike grønne sparegriser, og samtidig får en et gavesertifikat. Folk kan være med å kjøpe planker, spiker og kanskje en gris til farmen. Vi må utdanne dem som skal jobbe på gården og starter helt på null, forklarer han.

Studentene håper å kunne samle inn midlene slik at grisefarmen kan stå ferdig til neste år.

Kulturstrøm

 • Åleine om å betale tilbake

  Ålesundsartisten Sigrid Raabe er den einaste som har betalt tilbake overskot av koronamidlar, skriv Aftenposten. Fleire artistar fekk støtte frå staten på grunn av tapte inntekter, mellom andre Highasakite og Vassendgutane. Aftenposten har fått innsyn i pengeutbetalingane hos Kulturrådet, og den viser at dei fleste beheldt pengane dei fekk, sjølv om dei gjekk med overskot.

  Sigrid Raabe
  Foto: Frode Berg / NRK
 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.