Hopp til innhold

En gris til far og ei geit til mor?

Alternative etiske julegaver kommer til å sette ny rekord i år, det tror ein av aktørene innen etisk handel.

Gris til jul?
Foto: www.lionsstudent.no

Tren ein minehund, fjern ei klasebombe, eller kjøp ei geit til en fattig familie. Alternative julegåver kan være så mangt - til og med bestemødre kan du putte under treet om du vil!

Eidi Ann Hansen

Eidi Ann Hansen, redaktør for Etiskforbruk.no

Foto: NRK

- Etiske bistandsgaver kom på det norske markedet i 2006, men det var i 2007 av handelen med slike gaver eksploderte. Bisandsorganisasjonene forventer en vekst også i år, forklarer Eidi Ann Hansen. Hun er redaktør for nettsiden Etiskforbruk.no , en nettside som prøver å samle alle slike etiske produkter.

Veksten de siste årene kan forklares med at tilbudet har blitt bedre og mer oppmerksomhet rundt bistandsgavene.

- Folk har alt de trenger og får ting de ikke vil ha til jul. En undersøkelse fra England viste at det ble brukt en sum tilsvarende 24 milliarder norske kroner på gaver folk ikke ville ha. I tillegg er det mye energi og kjemikalier som går med på å produsere disse gavene, forklarer Hansen.

NETT-TV: Alternativ julehandel

På nettsiden har hun samlet sammen informasjon om mange forkjellige julegaver fra frivillige organisasjoner. Her finner man informasjon om alt fra kjøp av utdanning til barn i den tredje verden, finansiering av frivillighet og kjøp av dyr i utviklingsland.

Lionsstudenter i Uganda
Foto: www.lionsstudent.no

Et slikt prosjekt som ønsker at folk skal putte en gris under juletreet i år er aksjonen "Svin til jul" . Lionsstudentene i Bergen ønsker å samle inn penger til å bygge en grisefarm i Uganda.

Øyvind Johnsen

Øyvind Johnsen

Foto: NRK

- Inntektene fra denne grisefarmen skal støtte en skole for utdanning døve barn, forklarer Øyvind Johnsen. Han er en av studentene som i disse dager er ivrige i å samle inn penger. Så langt har de fått inn over 30.000 kroner.

- Vi selger slike grønne sparegriser, og samtidig får en et gavesertifikat. Folk kan være med å kjøpe planker, spiker og kanskje en gris til farmen. Vi må utdanne dem som skal jobbe på gården og starter helt på null, forklarer han.

Studentene håper å kunne samle inn midlene slik at grisefarmen kan stå ferdig til neste år.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP