Hopp til innhold

En god elsker

En god elsker må ha massevis av eventyr på samvittigheten. Så må han spørre seg: - Hvor kommer dette begjæret i min sjel og min kropp fra? - Hva skal alle disse eventyr tjene til? Dermed er de brennende spørsmål stilt - og ingen vei går tilbake til den erotisk-eksperimenterende uskyldstilstanden. Lar han være å stille spørsmål ved kjærligheten faller han ned til dyreriket og reduseres til en gjenstand som bare er utsatt for tilfeldige gledesstunder og uventede variasjoner over et tema han etterhvert vil oppfatte som kvalmende.

Hør: Studio Sokrates om Platons Gjestebudet i Athen og Lester Young

Det er Sokrates

som forteller om sin samtale med kjærlighetslærerinnen sin, Diotima - og denne samtalen står å lese i Platons dialog Gjestebudet. (Symposion).

Sokrates forteller om sitt møte med elskovslærerinnen Diotima...

Eros er egentlig et ønske om å gjøre seg selv udødelig - å individualisere seg - å formere seg, og denne sterke urkraften er der fordi vi ser at vi selv forandrer oss, forfaller, beveger oss - halter og humper oss stadig videre på vår ferd gjennom steinrøysa - på vei til den store elva som grekerne kalte Thanatos: -Floden som skiller de levende fra de dødes rike...

Kjærlighetsstigen

Som vanlig er når Platon fører pennen beveger vi oss fra det enkle og begripelige og oppover mot abstraksjonen og det mindre handfaste. -Den som har opplevd mange erotiske eventyr, sier Diotima; - vil før eller siden tråkke med begge bena ut i den filosofiske selvrefleksjonen. -Hvem var den beste? -Hvem ga meg størst nytelse? -Hva var det jeg lot meg friste av? Som en slags filosofisk gjennomtrekk kommer spørsmålet: -Finnes det et større og rikere område å ta mitt begjær til? -Hva er det, dette begjæret mitt et begjær etter?

Filosofi

betyr kjærlighet til visdom. I vår streben etter udødelighet - som ligger til grunn for vår vilje til å formere oss - kan vi komme til den innsikt at det er mer verd å skape noe mer varig og stabilt enn en baby. Babyen vil jo i sin tur vokse opp og inn i akkurat det samme dilemma som er grunnen til at den eksisterer - derfor er ikke yngelproduksjon annet enn en surrogatløsning.

Barnet - et omsonst fosøk på å gjøre seg selv udødelig i følge Platon

Først når visdommens lys viser veien for den erotiske pilgrim kan portene åpnes til det rike der virkelig udødelighet holder hus. Det er ikke lett å utsi klart hva denne utdødeligheten består av - men en pekepinn kan være Platons egen innsats: Han reiste et filosofisk byggverk som ennå ikke har sluttet å interessere. Etter nesten to tusen fem hundre år.

Ding-dong

svarte Lester Young (1909-59)en journalist som stilte et dumt spørsmål. -Det er gjennomtrekk her, sa han hvis han opplevde rasefordommer, og steinknuser var hans henvisning til trekkspill. Lester var en av de mest oppfinnsomme bidragsyterne til slangen blant jazzmusikere. Dermed plasserer han seg i selskap med filosofene - ikke minst Platon, som har etterlatt seg et sinnrikt apparat av begreper og metaforer til bruk i selverkjennelsens tjeneste.

Prez

The President kalte Billie Holiday Lester, og Prez er Lesters vanligste kallenavn. Han fornyet saksofonkunsten samtidig med Coleman Hawkins, en helt egenartet klang og tone - og musikkeksemplene i denne utgaven av Studio Sokrates viser den helt unge Lester Young.

Ja, en ting til: Har du synspunkter på det du nå har lest - eller på radioprogrammet - ikke nøl med å kontakte oss som lager Studio Sokrates

Musikken

1:

Tittel : SHOE SHINE BOY

Kompon. : CHAPLIN, SAUL

Komp-år : 1936

Utøver : JONES / SMITH INCORPORATED (USA) : SMITH, CARL (TP) + YOUNG, LESTER (TS) + BASIE, COUNT (KLAVER) + PAGE, WALTER (BASS) JONES, JO (TR)

Genre : JAZZ SWING

Besetn. : KVINTETT

Innspilt: 19361009 Utgitt: 19870000 Spor: 0016 Tid: 0248

Platetit: SWING - SMALL GROUPS 1931-1936

Merke-nr: BBC CD 666

Medium : CD Antall: 1

2:

Tittel : WAY DOWN YONDER IN NEW ORLEANS

Kompon. : LAYTON, TURNER (USA)

Tekstf. : CREAMER, HENRY (USA)

Utøver : YOUNG, LESTER (USA) (SAXOFON) + BASIE, COUNT (KLAVER)

Genre : JAZZ

Besetn. : INSTR

Innspilt: 1936 Utgitt: 1988 Spor: 0019 Tid: 0210

Merknad : FOR UTØVERE SE OMSLAG

Platetit: LESTER-AMADEUS - LESTER YOUNG WITH COUNT BASIE 1936-38

Merke-nr: PHONTASTIC PHONT CD 7639

Medium : CD Antall: 1 Epoke: 1930

Studio Sokrates om Lester Young og Platons Symposion, 16. mars 2002

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober