Normal

En folkefest av farger og dans

I Brasil står verden stille. Det årlige karnevalet er i full gang, og i en uke skal det feires med fargerike parader, dans og musikk.

I Brasil herjer sambaen over landet – slik den gjør hvert år på denne tiden.

Søndag forberedte Rio de Janeiro seg på karnevalets høydepunkt, med opptredener av Rios aller beste sambaskoler. De fargesprakende, sensuelle paradene er kjent verden over og koster ofte flere titalls millioner kroner.

Nesten 800.000 brasilianske og utenlandske turister er ventet til årets karneval i den brasilianske hovedstaden, der gatene vil bli fylt med millioner av mennesker.

Video Klart for karneval i Rio de Janeiro

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Det årlige karnevalet er i full gang i Rio de Janeiro.

Kong Momo ga klarsignalet

Maskoten til karnevalet i Rio de Janeiro Kong Momo

Rio de Janeiros borgermester Eduardo Paes overlater byens nøkler til karnevalets maskot Kong Momo.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Sent fredag kveld overlot Rio de Janeiros borgermester Eduardo Paes byens nøkler til Kong Momo og hans sambadansende undersåtter. Kong Momo, karnevalsdeltakernes symbolske overhode, ga med dét det tradisjonsrike
klarsignalet for årets fest.

– Jeg håper folk vi feste med ansvar, uten å slåss og uten at det går ut over byens kulturarv, sa borgermester Paes under lørdagens åpningsseremoni.

Bymyndighetene tror årets karneval kan bli det fredeligste i manns minne. Politiet har tatt kontroll over 16 favelaer, slumområder som ifølge politikerne tidligere har stått under kontroll av narkotikabander.

Generalprøve før fotball-VM

Hotellene i Rio de Janeiro melder om et belegg på hele 95 prosent ved åpningen av årets karneval.

Festen blir en første generalprøve foran fotball-VM som Brasil skal være vertskap for i 2014, og sommer-OL som skal holdes i landet i 2016.

Video Sambaskole har forberedt seg på karnevalet i Rio de Janeiro

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Se reportasje om en sambaskole som har forberedt seg i lang tid på karnevalet.

Kulturstrøm