NRK Meny
Normal

En dansende jern-ekspert

Han kalles ofte for en ”dansende jern-ekspert” – og det er i alle fall ingen overdrivelse å påstå at 80 år gamle professor emeritus Arne Espelund har hatt og fremdeles har mange jern i ilden.

Arne Espelund
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Den pensjonerte professoren i prosessmetallurgi ved NTNU i Trondheim er kjent for sitt arbeid med å bevare minner om før-industriell jernproduksjon. I Trøndelag har han avdekket samfunn som eksisterte nærmere 1000 år før vikingtiden!

– Rundt år 200 var det også en betydelig produksjon av ljå i Trøndelag. Det betyr at etterspørselen var stor og det må igjen bety at ljå også var en viktig eksportartikkel, sier Espelund som synes det er oppriktig leit at i våre historiebøker er dette nesten ikke nevnt.

Røros og Italia

I søndagens Sølvsuper forteller Arne Espelund i samtale med programleder Haakon D. Blaauw om hvordan han som tenåring fikk interesse for det som senere ble hans fagfelt. Lange opphold på en gård i Tolga i Østerdalen tente for alvor interessen for dette.

– Fra mine opphold her har jeg også attest på at jeg kan kjøre hest og at jeg er flink med ljåen, humrer Espelund og tenker tilbake.

Hans faginteresse har også ført til at han har en spesiell oppmerksomhet mot kobberbyen Røros og kobberbyen Argoda i Italia. Han har i den senere tid flere Italia-opphold bak seg og han tar nå privattimer i italiensk for å ha bedre utbytte av sine turer dit.

Folkelig dans

Som kulturperson er Espelund særlig opptatt av folkedans, eller ”folkelig dans” som han selv sier. Interessen for dette ble skapt da han i 1951 var med i en internasjonal brigade og bygget jernbane i Bosnia.

– Var det en musiker i nærheten tok folk sammen i ring og begynte med sin ”kolo”. Dette ble starten på et langt liv med hans profesjon nummer to, nemlig undervisning i folkedans. Noe som han fremdeles driver på med!

Sølvsuper, NRK P1, søndag 17. januar kl 07.03

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.