En dag kommer gigantskjelvet..

Jordskjelvet som rammet Japan den 11. mars var det kraftigste i landets historie. Radiodokumentaren ”Jishin – Observasjoner fra Japan, jordskjelvenes land” ble sendt første gang i 2006, da Japan fremdeles ventet på det store skjelvet.

JAPAN-QUAKE/

Jordskjelvet som rammet Japan målte 8,9 på richters skala.

Foto: Toru Hanai / Reuters


Herr Kato åpner øynene. Hunden hans kommer logrende inn gjennom vinduet. Herr Kato undrer seg over hvordan hunden har klart å komme seg inn i soveværelset i andre etasje.

Han titter ut gjennom det knuste vinduet og kan knapt tro sine egne øyne. Gulvet i andre etasje står på bakken! Første etasje eksisterer ikke lenger.


Forberedt

I et japansk hjem skal det alltid finnes lommelykt, batterier, en radio, samt drikkevann og nødproviant til flere dager. Dette er katastrofeutrustning som vil komme til nytte i tilfelle et kraftig jordskjelv skulle ramme. Og alle vet at en dag kommer gigantskjelvet. Men ingen visste når.


Utsatt beliggenhet

Med 30.000 kilometer kyst og beliggenhet i et vulkansk område i Stillehavsgropa, er Japan spesielt utsatt for jordskjelv og tsunamier. Antallet atomkraftverk gjør ikke situasjonen tryggere. Nå holder verden pusten og håper at den store atomkatastrofen kan avverges.

Tsunamilandet

I 1896 druknet 26 000 mennesker i en vegg av vann. I 1960 raste en tidevannsbølge over Stillehavet fra Chile og drepte over 100 mennesker. For 18 år siden ble 198 mennesker drept av en 29 meter høy tsunami på øya Okushiri.

Jordskjelvet utenfor Sumatra 2004 rettet ny oppmerksomhet mot den japanske Stillehavskysten. Også her støter to store deler av jordskorpen sammen.

Den 11.mars 2011 kom kjempeskjelvet.

Radiodokumentar

Malte Jaspersen, som selv bor i Japan, har forsøkt å finne ut hvor galt det egentlig kan gå, og hva japanerne gjør for å begrense den kommende jordskjelvkatastrofen.

Hør radiodokumentaren "Jishin - Observasjoner fra Japan, jordskjelvenes land" i nettradio eller som podkast!

Av Malte Jespersen. Norsk versjon av Kåre Johan Lund. Konsulent Lars-Helge Myklebust. Dokumentaren ble sendt første gang i desember 2006.

Kulturstrøm

  • Diop fikk pris

    Regissør Mati Diops "Atlantics" fikk Juryens Store Pris under Cannes Film Festival lørdag kveld. Diop var første svarte kvinne til å bli nominert. Det er den nest-mest prestisjefylte prisen i Cannes etter Gullpalmen.

  • Palme d'Or til Bong Joon-ho

    Bong Joon-ho vant, som første sørkoreaner, hovedprisen, Gullpalmen, under filmfestivalen i Cannes for den kritikerroste svarte komedien 'Parasite', som handler om klasseskille i landet.

    X02520
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters