En dag kommer gigantskjelvet..

Jordskjelvet som rammet Japan den 11. mars var det kraftigste i landets historie. Radiodokumentaren ”Jishin – Observasjoner fra Japan, jordskjelvenes land” ble sendt første gang i 2006, da Japan fremdeles ventet på det store skjelvet.

JAPAN-QUAKE/

Jordskjelvet som rammet Japan målte 8,9 på richters skala.

Foto: Toru Hanai / Reuters


Herr Kato åpner øynene. Hunden hans kommer logrende inn gjennom vinduet. Herr Kato undrer seg over hvordan hunden har klart å komme seg inn i soveværelset i andre etasje.

Han titter ut gjennom det knuste vinduet og kan knapt tro sine egne øyne. Gulvet i andre etasje står på bakken! Første etasje eksisterer ikke lenger.


Forberedt

I et japansk hjem skal det alltid finnes lommelykt, batterier, en radio, samt drikkevann og nødproviant til flere dager. Dette er katastrofeutrustning som vil komme til nytte i tilfelle et kraftig jordskjelv skulle ramme. Og alle vet at en dag kommer gigantskjelvet. Men ingen visste når.


Utsatt beliggenhet

Med 30.000 kilometer kyst og beliggenhet i et vulkansk område i Stillehavsgropa, er Japan spesielt utsatt for jordskjelv og tsunamier. Antallet atomkraftverk gjør ikke situasjonen tryggere. Nå holder verden pusten og håper at den store atomkatastrofen kan avverges.

Tsunamilandet

I 1896 druknet 26 000 mennesker i en vegg av vann. I 1960 raste en tidevannsbølge over Stillehavet fra Chile og drepte over 100 mennesker. For 18 år siden ble 198 mennesker drept av en 29 meter høy tsunami på øya Okushiri.

Jordskjelvet utenfor Sumatra 2004 rettet ny oppmerksomhet mot den japanske Stillehavskysten. Også her støter to store deler av jordskorpen sammen.

Den 11.mars 2011 kom kjempeskjelvet.

Radiodokumentar

Malte Jaspersen, som selv bor i Japan, har forsøkt å finne ut hvor galt det egentlig kan gå, og hva japanerne gjør for å begrense den kommende jordskjelvkatastrofen.

Hør radiodokumentaren "Jishin - Observasjoner fra Japan, jordskjelvenes land" i nettradio eller som podkast!

Av Malte Jespersen. Norsk versjon av Kåre Johan Lund. Konsulent Lars-Helge Myklebust. Dokumentaren ble sendt første gang i desember 2006.

Kulturstrøm

 • Sinnamann?

  Stjernedirigenten Daniel Barenboim (76) anklages av musikere i Staatsoper Berlin for å være lunefull og aggressiv. Flere nåværende og tidligere musikere i orkesteret forteller om frykten for å bli skjelt ut og vanskelig arbeidsforhold. Barenboim avviser anklagene, og sier til tyske medier at det er hans jobb å rettlede. (VAN)

  Daniel Barenboim
  Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP
 • Smollett fjernes fra serie

  Produsenten av TV-serien «Empire» sier de vil fjerne skuespilleren Jussie Smolletts rolle fra de siste to episodene av sesongen. Smollett ble arrestert torsdag, anklaget for å ha arrangert et angrep på seg selv og avgitt falsk forklaring. Serieprodusenten sier de tar ut Smollett for å hindre ytterligere uro under innspilling. (AP)

 • Nordisk kunstlansering i New York

  En ny bok som forteller om 78 samtidskunstnere lanseres på Scandinavia House i New York i dag. I «Digital Dynamics» beskriver de hvordan det digitale påvirker kunsten deres og hvordan kunsten deres reflekterer kulturen de kommer fra. Bildet er et glimt fra forestillingen ON/VOLT av performancegruppa Recoil, koreografert av Tina Tarpgaard.

  Fra ON/VOLT av recoil performance group