NRK Meny
Normal

En dag kommer gigantskjelvet..

Jordskjelvet som rammet Japan den 11. mars var det kraftigste i landets historie. Radiodokumentaren ”Jishin – Observasjoner fra Japan, jordskjelvenes land” ble sendt første gang i 2006, da Japan fremdeles ventet på det store skjelvet.

JAPAN-QUAKE/

Jordskjelvet som rammet Japan målte 8,9 på richters skala.

Foto: Toru Hanai / Reuters


Herr Kato åpner øynene. Hunden hans kommer logrende inn gjennom vinduet. Herr Kato undrer seg over hvordan hunden har klart å komme seg inn i soveværelset i andre etasje.

Han titter ut gjennom det knuste vinduet og kan knapt tro sine egne øyne. Gulvet i andre etasje står på bakken! Første etasje eksisterer ikke lenger.


Forberedt

I et japansk hjem skal det alltid finnes lommelykt, batterier, en radio, samt drikkevann og nødproviant til flere dager. Dette er katastrofeutrustning som vil komme til nytte i tilfelle et kraftig jordskjelv skulle ramme. Og alle vet at en dag kommer gigantskjelvet. Men ingen visste når.


Utsatt beliggenhet

Med 30.000 kilometer kyst og beliggenhet i et vulkansk område i Stillehavsgropa, er Japan spesielt utsatt for jordskjelv og tsunamier. Antallet atomkraftverk gjør ikke situasjonen tryggere. Nå holder verden pusten og håper at den store atomkatastrofen kan avverges.

Tsunamilandet

I 1896 druknet 26 000 mennesker i en vegg av vann. I 1960 raste en tidevannsbølge over Stillehavet fra Chile og drepte over 100 mennesker. For 18 år siden ble 198 mennesker drept av en 29 meter høy tsunami på øya Okushiri.

Jordskjelvet utenfor Sumatra 2004 rettet ny oppmerksomhet mot den japanske Stillehavskysten. Også her støter to store deler av jordskorpen sammen.

Den 11.mars 2011 kom kjempeskjelvet.

Radiodokumentar

Malte Jaspersen, som selv bor i Japan, har forsøkt å finne ut hvor galt det egentlig kan gå, og hva japanerne gjør for å begrense den kommende jordskjelvkatastrofen.

Hør radiodokumentaren "Jishin - Observasjoner fra Japan, jordskjelvenes land" i nettradio eller som podkast!

Av Malte Jespersen. Norsk versjon av Kåre Johan Lund. Konsulent Lars-Helge Myklebust. Dokumentaren ble sendt første gang i desember 2006.

Kulturstrøm

 • Bare Egil og Tea på Nesaksla

  Torsdag 2. august blir det igjen konsert på toppen av Nesaksla i Åndalsnes 715 m.o.h. når Raumarock gjentar suksessen med fjellkonsert under årets festival. I år blir det to artister på toppen av fjellet når Bare Egil, alias Egil Hegerberg, og Tea Megaard skal spille hver sin konsert.

  Video T:462s2Bare Egil
  Foto: Nyhetsspiller
 • HØR: Jon Michelet spesial

  Da Jon Michelet døde forrige lørdag er det ikke minst hans romaner under tittelen En sjøens helt, om de norske krigsseilerne, som står igjen som en litterær bauta. Men Jon Michelet har også skildret verden på randen av tredje verdenskrig, han har gjort fotball til en litterær sjanger og han har gått til frontalangrep på nære forfatterkolleger.

  Da Jon Michelet døde forrige lørdag er det ikke minst hans romaner under tittelen En sjøens helt, om de norske krigsseilerne, som står igjen som en litterær bauta.
Men Jon Michelet har også skildret verden på randen av tredje verdenskrig, han har gjort fotball til en litterær sjanger og han har gått til frontalangrep på nære forfatterkolleger.
 • – Du sier bare: Wow! Er det mulig?

  – Alle reiser til Europa og opplever Paris og Roma. Men få reiser til Norge. Jeg tror at det å gi dem muligheten til å oppleve en annerledes destinasjon vil appellere til kundene våre, sier Nguyen.