En liten ballade om det siste avisbud

Du skal se for deg et avisbud. La oss kalle ham Andersen, de som kjenner ham pleier å gjøre det. Han er det siste, ultimate avisbud. Hør Espen Thoresens radiomusikal til hans ære.

Illustrasjonsfoto
Foto: Scanpix / SCANPIX

Last ned podkast: En liten ballade om det siste avisbud
Andersen med tralla er en av gatas apostler. Tillat deg å se ham som det siste ledd i en evig lang rekke av avisbud. Han er det ultimate avisbud. Han er stokken alle avisbud har blitt skåret ut av. Alle avisbuds minste felles multiplum.

Han er den første mann med siste nytt. Smak på den setningen: første mann med siste nytt.

– Kjøp aviser! Siste nytt på papir! Internett er et moteblaff!

Andersen med tralla har ingen tralle mer. Han har bare en slapp veske i blå plast som dasker ham på låret, mens han leser adresselista som stadig blir kortere. Andersen løper nedover gata mens han tenker urolig:

– En gang het de største bokstavene krigstyper. De lå klare i settekassa, ene og alene for å brukes hvis krigen kom. Men nå for tiden kan de brukes til å fortelle at Rune Larsen skal synge duett med Hanne Krogh. Det har gått inflasjon i krigstyper, tenker Andersen.

– Dårlige nyheter selger ikke. Den dagen krigen kommer vil den dukke opp i en notis på side fire.

Stadig færre abonnementer, men en dag vil det vise seg at internett bare var et moteblaff, og Andersens revansj skal komme.

Hør Espen Thoresens radiomusikal "En liten ballade til det siste avisbud" på NRK P2, nyttårsaften kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Musikken er laget av Espen Thoresen og Bård Vold Ingebritsen, og den ble fremført i samarbeid med Heidi Torsvik, Mannskoret, Hans Petter Gundersen, Jan Petter Myklestad og Kjartan Kristiansen.

Teknisk regi Kåre Johan Lund. Konsulent Kari Hesthamar.

Kulturstrøm

 • Idol-vinner kritiserer kontraktene

  Ingvar Olsen, som vant Idol i 2004, sier til Dagbladet at han er kritisk til årets kontrakter for deltakerne. Avisen skrev tirsdag at deltakerne må skrive under en opsjonskontrakt, som Musikernes Fellesorganisasjon mener er urimelig. I fjor løste Sony Music Olsen fra platekontrakten, til tross for at de hadde rett til å holde på ham i to år til. TV2 og produksjonsselskapet Fremantle sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Olsens uttalelser. – Jeg tenker uansett at det er en big deal hvis Universal Music vil ha meg. Uansett hvilken avtale det er så er det bedre enn ingenting, sier Zino Mohammad som er blant årets Idol-deltakere.

  Idol Finale Program 2
  Foto: Thomas Reisæter/ Tv2 / TV 2
 • Marius Neset og KORK

  Marius Neset kom feiende inn på jazzscenen allerede som tenåring, og siden har han vært en av våre mest ettertraktede og omtalte jazzmusikere. Denne uken har han inntatt NRK Store studio for konsert og plateinnspilling med egne låter i heftige arrangement. Følg strømmen direkte kl. 19.

  Jazzkometen Marius Neset med band og fullt orkester direkte fra Store studio. Egne låter i hardtslående orkesterarrangement.
Marius Neset, saksofon - Petter Eldh, bass - Anton Eger, trommer - Ivo Neame, piano - Geoffrey Paterson, dirigent

Flere kulturnyheter