NRK Meny
Normal

En av fem disket fra fotokonkurranse

Da World Press Photo skulle kåre verdens beste pressefoto, måtte ett av fem finalebidrag diskes på grunn av overdreven «photoshopping».

WORLDPRESSPHOTO2015/WINNERS Mads Nissen, a Danish staff photographer for the Danish daily newspaper Politiken and represented by Panos Pictures.won the World Press Photo of the Year 2014 contest

VINNERBILDET: Ett av fem finalebilder ble disket for manipulasjon, men ingen hadde noe å si på vinnerbildet av to homofile menn i St. Petersburg i Russland.

Foto: HANDOUT / Reuters

Danske Mads Nissen vant den prestisjetunge kåringen av verdens beste pressefoto med sitt bilde av et homofilt par i Russland . Vinneren av World Press Photo of the Year ble plukket ut i konkurranse med 97 000 innsendte bilder fra hele verden.

Men juryen hadde en stor jobb med å sile vekk bilder som var endret for mye på i fotobehandlingsprogrammer. Hele 20 prosent av bidragene som nådde finalerunden ble skrotet, skriver Petapixel.

Ebola Virus for National Geographic Magazine

Veldig skuffet

Alle disse bidragene ble disket etter å ha blitt sammenlignet med råfilene, som også må leveres inn.

– Konkurransereglene sier klart og tydelig at bildets innhold ikke skal endres. Juryen er veldig skuffet over hvor skjødesløse mange av fotografene har vært når de har etterbehandlet bildene, sier Lars Boering, som er sjef for World Press Photo.

Han sier at flere av bildebidragene ble disket etter at juryen oppdaget at elementer var lagt til eller fjernet.

– Det virker som om noen fotografer ikke kan motstå fristelsen å estetisk forbedre bildene sine i etterbehandlingen ved å enten fjerne små detaljer, eller pynte på et bilde. Noen ganger legges det på overdreven fargetoning som endrer bildets natur. Begge typer retusjeringer ødelegger bildets integritet, sier Boering.

Se reglene for konkurransen her.

Ikke direkte manipulasjoner

Leder Sveinung Ystad i Pressefotografenes klubb er overrasket over at så mange av finalistene ble disket, men liker at juryen retter søkelyset mot dette.

– Alle tilfellene dreier seg nok ikke om direkte manipulering. Mye kan handle om at reglene for fargejustering nok er ganske strenge i denne konkurransen. I Skandinavia er vi mer liberale på hva som er tillatt innenfor dette. Men å fjerne detaljer på bilder eller legge på elementer, som for eksempel ekstra røykskyer, er fullstendig tabu, sier han til NRK.

Pressefotografenes klubb kårer årlig Norges beste pressefoto, og Ystad sier at de ikke har disket noen innsendte bidrag for direkte manipulering i sin konkurranse.

– Enkelte bidrag har falt igjennom i finalen fordi fargejusteringen har blitt utført på en altfor dårlig måte, men ingen har blitt disket, sier han.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK