Hopp til innhold

Én av disse to blir fremtidas regjeringskvartal

Statsbygg har valgt ut de to konseptene som går videre i kampen om å bli Norges nye regjeringskvartal. Se bilder av vinnerforslagene her.

En av disse to blir det nye regjeringkvartalet

VIDERE: Konseptene «Lysning» (t.v.) og «Adapt» går videre i konkurransen om nytt regjeringskvartal.

Foto: Adapt/Lysning

Det har vært en lang prosess for å avgjøre hvordan fremtidas regjeringskvartal skal se ut. I dag kom vi ett steg nærmere å vite fasit.

«Adapt» og «Lysning» videre

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag la Statsbygg frem hvilke to av de sju forslagene til nytt regjeringskvartal som går videre til neste runde.

– Juryen er meget tilfreds med plan- og designkonkurransen. Alle de sju forslagene oppfyller kravene på en tilfredsstillende måte, sa Juryleder Synnøve Lyssan Sandberg da hun inntok podiet for å fortelle om juryens arbeid.

Deretter kunngjorde Harald Nicolaysen i Statsbygg at de to vinnerne er konseptene «Adapt» av Team Urbis og «Lysning» av arkitektteamet G8+.

Adapt

KANDIDAT 2: «Adapt» av Team Urbis er ett av to forslag som går videre til siste runde i arkitektkonkurransen. Her er skissene som ble presentert da alle de sju forslagene ble lagt frem i mai.

Lysning

KANDIDAT 1: «Lysning» av arkitektteamet G8+ er ett av to forslag som går videre til siste runde i arkitektkonkurransen. Her er skissene som ble presentert da alle de sju forslagene ble lagt frem i mai.

De to vinnerne skal nå gå inn i forhandlinger med Statsbygg, frem til en endelig vinner velges ut i oktober.

Sju ble til to

I fjor nedsatte Statsbygg, som har ansvaret for byggeprosessen, sju prosjektgrupper bestående av arkitekter og entreprenører.

I mai leverte disse gruppene hvert sitt utkast til nytt regjeringskvartal, og i dag ble altså sju utkast til to.

De sju forslagene ble levert inn anonymt, og frem til i dag har det ikke vært kjent hvilke arkitekter og entreprenører som har utformet hvilke forslag.

Rangeringen av forslagene og juryens begrunnelse vil ikke bli offentliggjort før det endelige forslaget er valgt og kontrakt er inngått.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober