NRK Meny
Normal

En afrikansk Charlie Parker

En av Sør-Afrikas største jazzmusikere og lærere var Kippie "Morolong" Moeketsi. Ikke bare trakterte han altsax'en på en måte som var like revolusjonerende i Afrika som Charlie Parker var i Amerika, han tok også kunstnernavnet "Morolong". På setswana betyr det sangfugl - "The Bird".

Kippie Moeketsi - Tshona!

Oppdaget Dollar Brand

Da supergruppa Jazz Espistles skulle settes sammen dro Kippie til Cape Town. Han hadde nemlig hørt om en lovende pianist som het Dollar Brand (senere Abdullah Ibrahim). Han oppdaget og var læreren til den tidlige Dollar Brand. Resten er historie.

Kippies spilling var eksperimentell og ble (feilaktig) oppfattet som frijazz i datidas Sør-Afrika. Dessverre tok Moeketsi også etter sin mentor i livsstil. Slik ble det et liv fullt av triste historier om alkoholisme, sterkt utagerende adferd, elektrosjokk og mentalsykehus. Skjønt han overlevde "The Bird" med nesten 30 år.

Mistet sax'en i tolla

Kippie Moeketsi - Tshona!

Etter en afrika-turné ble altsax'en hans beslaglagt i tolla. Regimet trengte vel ikke rare påskuddet, men dette fikk store konsekvenser. Uten saksofonen var ikke Kippie lenger for musiker å regne, hvoretter myndighetene inndro hans spillelisens for seks år. Slik ble en av landets største musikere sittende å drikke på en "shebeen" i township'en. Men "Morolong - The Bird" kom tilbake og regnes i dag som en av Sør-Afrikas mest innflytelsesrike jazzmusikere, 25 år etter sin død.

"Tshona!" med Kippie Moeketsi kan høres Rundt midnatt på P2 fredag kl 2205.

Flere skisser fra SA Jazz

Kulturstrøm

  • Penger til Blues-film

    Formannskapet på Notodden bevilget i går 300 000 kroner til filmprosjektet Bluestown Rising. Daglig leder for prosjektet, Jostein Forsberg, sier til Telen at det var en reel fare for at prosjektet kunne stoppet opp uten disse pengene.

    Jostein Forsberg
    Foto: Ragnar Lurås / NRK
  • Voldsom vekst for Facebook

    Facebooks resultat i første kvartal vokste med 63 prosent til 5 milliarder dollar. Facebooks inntekter fra reklame har vokst 50 prosent til 11,8 milliarder dollar – tilsvarende 94 milliarder kroner.