NRK Meny
Normal

Rystende dokument

Da Emmanuel Jal var elleve år, hadde han vært soldat i fire. Han ble berget ut av vanviddet og fikk muligheten til å fortelle om sine opplevelser gjennom hiphop. Han kommer nå med en rystende plate.

Emmanuel Jal

Emmanuel Jal er barnesoldaten fra Sør-Sudan som ble rapper for å vitne om det han hadde opplevd.

Foto: www.worldmusic.nationalgeographic.com

Emmanuel Jal: ”Warchild”
Sonic360

Jeg tror ikke egentlig et vitnemål kan bli sterkere enn dette. Emmanuel Jal er barnesoldaten fra Sør-Sudan som ble rapper for å vitne om det han hadde opplevd. Han debuterte i 2005 med ”Ceasefire”, et fredsskapende samarbeid med den nordsudanesiske musikkstjernen Abdel Gadir Salim. Nå er Emmanuel Jal her som soloartist, for å fortelle det han har opplevd, og om hvorfor han har overlevd, både mentalt og bokstavelig. Og det er sterkt.

Emmanuel Jal: ”Warchild”

Emmanuel Jal: ”Warchild”

Foto: Sonic360

Adoptert og smuglet ut

Det er umulig å fatte hva Emmanuel Jal har opplevd. Han flyktet til Etiopia som sjuåring, men ble fanget inn og trent opp til å bli barnesoldat. Deretter ble han sendt tilbake til Sudan for å kjempe for den sørsudanesiske frigjøringsbevegelsen SPLA. Fire år seinere møtte han den britiske hjelpearbeideren Emma McCune. Hun adopterte Emmanuel og smuglet ham over til Kenya, hvor han fikk skolegang. Etter at Emma McCune døde i en bilulykke, ble Emmanuel Jal sendt til England, hvor han nå har etablert seg som rapper. Men ikke hvilken som helst slags rapper. Tekstene til Emmanuel Jal tar for seg store temaer, både på et personlig og et politisk plan.

Egen troverdighet

I dag er Emmanuel ca. 28 år. Han nyter respekt for sin rap, som er sterkt politisk, og han tillater seg å kritisere andre rappere som lefler med volden og gjør den til underholdning. Selv er Emmanuel Jal kristen av hele sitt hjerte, og tror fullt og fast på et budskap om kjærlighet og fred. Han har engasjert seg i kampen mot fattigdom, mot bruken av barnesoldater og for våpenkontroll, for å nevne noe. Da blir gettovolden til verdens mest berømte rapper, 50 Cent, temmelig holdningsløs – og dum. Og når Emmanuel Jal rapper akkurat det, har det en helt egen troverdighet.

Magefølelse

Musikalsk befinner Emmanuel Jal seg et stykke fra midten. Selv om produksjonen hans er forholdsvis streit, legger han inn elementer av reggae og afrikanske musikktradisjoner, samtidig som beatsene tilhører den gjenkjennelige delen av moderne hiphop. Det fungerer og det samme gjør rappinga hans. Og tekstene, som er temmelig rett frem - han har et vitnemål å komme med, og det skal bli forstått. Det blir mer enn forstått, det blir uhyre sterkt. Man kjenner det i magen når Emmanuel forteller om hvordan han ble tvunget til å synde, som han sier, for å overleve. Rappen var ikke død, den hadde bare glemt at den hadde noe å fortelle. Nå har den fått det igjen.

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.