Hopp til innhold

Eminem saksøker Spotify: Varsler milliardkrav

Rapartisten Eminems utgiver saksøker strømmetjenesten Spotify for å ha overtrådt rettighetene til å videreformidle musikken hans.

Eminem

MILLIARDKRAV: Den amerikanske rapperen Marshall Bruce Mathers III, bedre kjent under artistnavnet Eminem, varsler milliardkrav mot Spotify.

Foto: Chris Pizello

I et søksmål levert til den føderale domstolen i Nashville onsdag, går det fram at Eminems utgiver Eight Mile Style mener den svenskbaserte strømmetjenesten har brutt opphavsretten knyttet til å videreformidle musikken til Eminem.

Det skriver Hollywood Reporter, som gjengir søksmåls-dokumentet.

De påståtte bruddene gjelder hitlåta «Lose Yourself» og omtrent 250 andre sanger.

Eminems advokat mener at artisten er påført skade eller fare for tap på opptil flere milliarder dollar.

– Spotify har ikke betalt

Eight Mile Style mener videre at Spotify ikke har noen lisens til Eminems musikk.

De legger til at til tross for milliarder av avspillinger, har ikke Spotify betalt for dette, men bare overført tilfeldige summer som bare gjenspeiler en brøkdel av antall ganger musikken er avspilt.

Søksmålet støtter seg på ny føderal amerikansk lovgiving som ble vedtatt så sent som i fjor høst, den såkalte Music Modernization Act.

Loven skal regulere gjengivelse av musikk ved bruk av ny teknologi, som strømming.

Spotify har ikke svart på henvendelse fra Hollywood Reporter, men selskapet skal tidligere ha uttrykt innvendinger mot loven.

– Mangler lisens

Ifølge søksmålet gjennomgikk ikke Spotify den riktige prosessen for å få lisens til blant annet den populære låta «Lose Yourself», som ble skrevet for en film med Eminem i hovedrollen.

Den vant for øvrig en Oscar i kategorien «beste originale sang», skriver The Verge.

Eight Mile Style hevder også at det ikke ble bestemt hvem som eier lisensene i forkant.

Den amerikanske rapperen Marshall Bruce Mathers III, bedre kjent under artistnavnet Eminem, toppet Billboard top 100 i 2002 med «Lose yourself».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober