Hopp til innhold

Eminem saksøker Spotify: Varsler milliardkrav

Rapartisten Eminems utgiver saksøker strømmetjenesten Spotify for å ha overtrådt rettighetene til å videreformidle musikken hans.

Eminem

MILLIARDKRAV: Den amerikanske rapperen Marshall Bruce Mathers III, bedre kjent under artistnavnet Eminem, varsler milliardkrav mot Spotify.

Foto: Chris Pizello

I et søksmål levert til den føderale domstolen i Nashville onsdag, går det fram at Eminems utgiver Eight Mile Style mener den svenskbaserte strømmetjenesten har brutt opphavsretten knyttet til å videreformidle musikken til Eminem.

Det skriver Hollywood Reporter, som gjengir søksmåls-dokumentet.

De påståtte bruddene gjelder hitlåta «Lose Yourself» og omtrent 250 andre sanger.

Eminems advokat mener at artisten er påført skade eller fare for tap på opptil flere milliarder dollar.

– Spotify har ikke betalt

Eight Mile Style mener videre at Spotify ikke har noen lisens til Eminems musikk.

De legger til at til tross for milliarder av avspillinger, har ikke Spotify betalt for dette, men bare overført tilfeldige summer som bare gjenspeiler en brøkdel av antall ganger musikken er avspilt.

Søksmålet støtter seg på ny føderal amerikansk lovgiving som ble vedtatt så sent som i fjor høst, den såkalte Music Modernization Act.

Loven skal regulere gjengivelse av musikk ved bruk av ny teknologi, som strømming.

Spotify har ikke svart på henvendelse fra Hollywood Reporter, men selskapet skal tidligere ha uttrykt innvendinger mot loven.

– Mangler lisens

Ifølge søksmålet gjennomgikk ikke Spotify den riktige prosessen for å få lisens til blant annet den populære låta «Lose Yourself», som ble skrevet for en film med Eminem i hovedrollen.

Den vant for øvrig en Oscar i kategorien «beste originale sang», skriver The Verge.

Eight Mile Style hevder også at det ikke ble bestemt hvem som eier lisensene i forkant.

Den amerikanske rapperen Marshall Bruce Mathers III, bedre kjent under artistnavnet Eminem, toppet Billboard top 100 i 2002 med «Lose yourself».

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB