Emilie knakk koden

En åtte år gammel jente fra Lommedalen var den første som klarte å få en fornuftig mening ut av bokstavrekka R T L L T T J T D L T Å K L K F S T J A O L L Æ Q D K Å T A O U M Å D T Å Å T

Åtte (snart ni) år gamle Emilie Rieber fra Lommedalen klarte å finne ut at den merkelige bokstavrekka R T L L T T J T D L T Å K L K F S T J A O L L Æ Q D K Å T A O U M Å D T Å Å T egentlig er en kode for den litt mer forståelige setninga "Dette er en tekst som er litt vanskelig å knekke".

 

Fant feil

Emilie klarte til og med å finne ut at det var en liten feil i koden! For da vi la ut koden første gang, var det tolvte tegnet en A og ikke Å. Og det var som Emilie påpekte, en feil som gjorde at koden vår ble:  "Dette er en telst som er litt vanskelig å knekke" Og det går det jo ikke an å skrive...

Og når Emilie klarte å finne ut det, har hun virkelig gjort seg fortjent til Newton-sekken hun får i premie. 

 

Tastaturet er nøkkelen

Hvis du lurer på hvordan Emilie klarte å få mening av den rare bokstavrekka, er forklaringen som følger:

Du må rett og slett se på tastaturet på PCen din. Øverst til venstre ligger bokstaven q. Hvis du bytter ut den med en a og plasserer resten av alfabetet videre bortover, får du følgende kodenøkkel:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

-----------------------------

QWERTYUIOPÅASDFGHJKLØÆZXCVBNM

 

Da vi la ut oppgaven , la vi også ut et lite hint.. For "e" er den mest brukte bokstaven i det norske språket. Det betyr at den bokstaven som forekommer flest ganger i koden, nemlig "t", skal byttes ut med "e". Denne måten å løse en kode på kalles frekvensanalyse. I praksis betyr det at en rett og slett prøver seg fram med å bytte bokstaver og dermed egentlig gjetter seg fram til riktig svar.

Derfor er denne måten å knekke koder på, vanskeligere enn koder med et tydelig system som for eksempel cæsarkoden.

LES: Mer om cæsarkoden

 

Newtonsekk

En slik Newton-sekk er nå på vei til Emilie

Foto: NRK

 

Kulturstrøm

  • Charlie Hebdo med Erdogan-karikatur

    Tyrkia raser mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo som har en karikaturtegning av president Erdogan på forsiden av sin siste utgave. Tegningen er en kommentar til ordkrigen mellom den franske og tyrkiske presidenten etter lærerdrapet i Paris.

  • Prestisjepris til NRK Radioteateret

    Serien «Made in Norway” skrevet av Vegard Steiro Amundsen, har vunnet prestisje-tung pris under festivalen «Prix Europa» i Potsdam, Tyskland. Hørespillet konkurrerte med 31 andre produksjoner i Europa og ble tirsdag stemt frem som årets beste radiodrama-serie i Europa. Serien, som handler om norsk våpeneksport, er instruert av Steinar Berthelsen. Arne Barca er lyddesigner mens Sjur Miljeteig har komponert musikken. «Made in Norway» er også nominert for beste lyddesign i Norge, som kåres under Radiodager 2020. Hør hele serien her.

    Made in Norway
    Foto: NRK