Emilie knakk koden

En åtte år gammel jente fra Lommedalen var den første som klarte å få en fornuftig mening ut av bokstavrekka R T L L T T J T D L T Å K L K F S T J A O L L Æ Q D K Å T A O U M Å D T Å Å T

Åtte (snart ni) år gamle Emilie Rieber fra Lommedalen klarte å finne ut at den merkelige bokstavrekka R T L L T T J T D L T Å K L K F S T J A O L L Æ Q D K Å T A O U M Å D T Å Å T egentlig er en kode for den litt mer forståelige setninga "Dette er en tekst som er litt vanskelig å knekke".

 

Fant feil

Emilie klarte til og med å finne ut at det var en liten feil i koden! For da vi la ut koden første gang, var det tolvte tegnet en A og ikke Å. Og det var som Emilie påpekte, en feil som gjorde at koden vår ble:  "Dette er en telst som er litt vanskelig å knekke" Og det går det jo ikke an å skrive...

Og når Emilie klarte å finne ut det, har hun virkelig gjort seg fortjent til Newton-sekken hun får i premie. 

 

Tastaturet er nøkkelen

Hvis du lurer på hvordan Emilie klarte å få mening av den rare bokstavrekka, er forklaringen som følger:

Du må rett og slett se på tastaturet på PCen din. Øverst til venstre ligger bokstaven q. Hvis du bytter ut den med en a og plasserer resten av alfabetet videre bortover, får du følgende kodenøkkel:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ

-----------------------------

QWERTYUIOPÅASDFGHJKLØÆZXCVBNM

 

Da vi la ut oppgaven , la vi også ut et lite hint.. For "e" er den mest brukte bokstaven i det norske språket. Det betyr at den bokstaven som forekommer flest ganger i koden, nemlig "t", skal byttes ut med "e". Denne måten å løse en kode på kalles frekvensanalyse. I praksis betyr det at en rett og slett prøver seg fram med å bytte bokstaver og dermed egentlig gjetter seg fram til riktig svar.

Derfor er denne måten å knekke koder på, vanskeligere enn koder med et tydelig system som for eksempel cæsarkoden.

LES: Mer om cæsarkoden

 

Newtonsekk

En slik Newton-sekk er nå på vei til Emilie

Foto: NRK

 

Kulturstrøm

 • Tapte søksmål mot Oslo-Filharmonien

  Rettsorganisasjonen TONO saksøkte Oslo-Filharmonien (OFO) for 1,8 millionar kroner fordi dei meiner Filharmonien har betalt for lite for framføring av musikk dei siste åra.

  Kravet nådde ikkje fram. TONO tapte på alle punkt i Oslo tingrett og er i tillegg dømd til å betale OFO sine sakskostnader på drygt 1,1 millionar krone.

  Oslo Filharmonien
  Foto: CF Wesenberg
 • Kinoklar Bent Hamer-film

  Fredag har «The Middle Man» fra regissør Bent Hamer kinopremiere. Filmens skuespillerlag består blant annet av Pål Sverre Hagen, Tuva Novotny, Trond Fausa Aurvåg og Aksel Hennie. – Mørk, mystisk og tørrvittig dramakomedie, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Pål Sverre Hagen i filmen "The middle man" av Bent Hamer. Premiere september 2021.
  Foto: John Christan Rosenlund (FNF) © 2020 BULBUL FILM / THE MIDDLE MAN FILMS INC / PANDORA FILM