NRK Meny
Normal

EM-thrilleren samlet TV-seerne

Over en halv million nordmenn fikk med seg at fotballandslaget sikret seg finaleplass i fotball-EM.

Trine Rønning

Trine Rønning og resten av landslaget sikret seg finaleplassen i EM foran 724.000 gispende nordmenn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det norske kvinnelandslaget i fotball sikret seg på høydramatisk vis en finaleplass i EM i Sverige etter at de slo ut Danmark torsdag kveld.

Snittallene for hele sendingen var 519.000, og 55 prosent av dem som så på TV i det aktuelle tidsrommet, valgte å se den dramatiske kampen, hvor Norge vant på straffesparkkonkurranse.

724.000 på det meste

– Dette er veldig høye tall i forhold til de andre kampene, og med tanke på at vi er midt i fellesferien og at det var så bra vær over Østlandet i går kveld, så er det veldig bra, sier Håkon Lund Sørensen i NRKs analyseavdeling.

Andre omgang, samt ekstraomganger og straffesparkkonkurransen ble sett av 615.000 seere. Klimakset under straffesparkkonkurransen ble sett av 724.000 personer, eller 73 prosent av alle som så på TV.

Rune Haug

NRKs sportssjef Rune Haug er glad for at de sikret seg rettighetene til fotball-EM i siste liten.

Foto: NRK

Lund Sørensen sier at de gode prestasjonene til landslaget har gjort at det har løsnet for dem også overfor TV-seerne. De tidligere kampene deres i mesterskapet mot Tyskland, Spania, Nederland og Island, har alle vaket mellom 115.000 og 165.000 seere. Disse kampene har riktignok blitt vist litt på NRK1 og litt på NRK2, samt på et tidligere tidspunkt på kveldene.

Glad for å få rettighetene

– Dette er fantastiske tall og veldig hyggelig for NRK. Vi kjøpte jo disse rettighetene i siste liten, og det er vi glade for. Fotball er Norges største kvinneidrett, og det var viktig for oss som allmennkringkaster å vise mesterskapet, sier NRKs sportssjef Rune Haug.

Nå venter finaleplass mot Tyskland på søndag. Men Haug tror ikke at tallene fra semifinalene kan matches.

– Den kampen vises klokka 16 på ettermiddagen, så det skal nok litt til at vi når de samme tallene, sier han.

NB: Herrelandslaget har spilt to kvalifiseringskamper til fotball-VM i år. Norge-Albania, som ble vist på TV 2, hadde 556.000 seere i snitt i andre omgang. Returoppgjøret i Albanias hovedstad Tirana, som ble vist på MAX, hadde 401.000 seere.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).