Hopp til innhold

Elvis Costello boikotter Israel

Elvis Costello fordømmes av israelske myndigheter etter at han har avlyst planlagte konserter i landet.

Elvis Costello

Elvis Costello avlyser konserter i Israel på politisk grunnlag.

Foto: Vince Bucci / AP

Limor Livnat

Limor Livnat er minister for sport og kultur i Israel. Hun fordømmer Costellos avlysninger.

Foto: DAMIEN MEYER / AFP

Gjennom en lengre utgreing på sin egen hjemmeside gjør Elvis Costello rede for hvorfor han velger å avlyse konsertene i Israel.

Her forteller han at han gjennom lengre tids kontemplasjon og ettertanke har bestemt seg for at han ikke kan gjennomføre sin planlagte turné i landet.

Fordømmer

Costello fordømmer de han kaller «avskyelig voldshandlinger begått i frigjøringens navn».

- Jeg er nødt til å tro at det i blant publikum på de kommende konsertene trolig ville være mange mennesker som stiller spørsmål ved politikken til sin regjering og som beklager de trusler, ydmykelser og mye verre ting som gjøres mot palestinske sivile, under påskudd om å være til rikets sikkerhet, skriver Castello.

Hadde ikke annet valg

Han er ikke første artist som avlyser planlagte konserter i Israel. Tidligere har blant andre rockelegenden Carlos Santana droppet konsertdatoer i landet.

Costello sier han ikke hadde noe annet valg enn å avlyse.

- Disse forholdene er faktisk for alvorlige og kompliserte å skulle ta opp under en konsert. På den annen side kan man ikke bare overse det. Noen ganger er stillhet bedre enn å bare skulle fortsette – og kanskje skulle så en slutt på det, mener Castello.

- Har ikke fortjent å spille

Israelske myndigheter har fort kommet på banen og fordømt avlysningene, melder Sky News.

- En artist som boikotter sine fans i Israel har heller ikke fortjent å spille foran dem, sier sports- og kulturminister Limor Livnat.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober