Elsket bokkarakter er blitt rasist

Tirsdag slippes boka «Go Set a Watchman», oppfølgeren til en av de viktigste bøkene i amerikansk litteratur. Tidlige anmeldelser skriver om en forandret hovedkarakter.

Harper Lee

Tirsdag slipper 89 år gamle Harper Lee boka «Go Set a Watchman», oppfølgeren til «To Kill a Mockingbird» som kom ut i 1960.

Foto: Penny Weaver / Ap

BOOK-HARPERLEE/ Undated handout image of the jacket for the new Harper Lee novel titled Go Set a Watchman

Tirsdag slippes den etterlengtede boka «Go Set a Watchman» av den amerikanske forfatteren Harper Lee.

Foto: HANDOUT / Reuters

I 1960 slapp den amerikanske forfatteren Harper Lee boken «To Kill a Mockingbird» («Drep ikke en sangfugl» på norsk) og ble raskt en av de mest kjente forfatterne i verden.

Tirsdag publiseres oppfølgeren hennes «Go Set a Watchman», 55 år etter hennes gjennombrudd og til nå eneste litterære verk.

Grunnen til at «Drep ikke en sangfugl» ble såpass populær og diskutert som den ble var på grunn av den sentrale karakteren Atticus Finch. En mann som ble stående igjen som et litterært ikon for menneskerettigheter og anti-rasisme.

I 89-åringens nye bok fremstilles han nå som en fanatiker og rasist. Det melder Reuters.

– En test for leserne

«Ønsker du negre på parkeringsplassene til våre skoler, kirker og teatre? Ønsker du dem i vår verden?», spør blant annet Finch sin datter Scout i boka ifølge anmeldere.

Tidlige anmeldelser av «Go Set a Watchman», hvor handlingen er satt til 20 år etter hendelsene i «Drep ikke en sangfugl», avslører også at Finch deltar på Ku Klux Klan-møter.

New York Times, Los Angeles Times og Wall Street Journal er noen av mediene som har fått forhåndskopier av boken.

Sam Sacks i Wall Street Journal skriver at Lees nye bok vil være en test av toleranse og tilgivelse for de millionene av lesere som beundrer Atticus Finch.

Bestselger i månedsvis

«Go Set a Watchman» har i månedsvis ligget på topp av bestselgerlistene og var allerede i mai på toppen av Amazons liste.

Ifølge forlaget HarperCollins ble manuset skrevet på midten av 1950-tallet, men det var ikke før i år at det ble gjenoppdaget.

Den 304 sider lange romanen handler om at Scout, som nå er i tjueårene og kjent som Jean Louise, reiser hjem fra New York for å besøke 72 år gamle Atticus.

Århundrets mest solgte

Books Harper Lee

«Drep ikke en sangfugl» fra 1960 står igjen som et av de viktigste litterære verkene fra det 20. århundre. Tirsdag, 55 år senere, slippes oppfølgeren.

Foto: Ap

«Drep ikke en sangfugl» solgte over 30 millioner eksemplarer og ble en av det 20. århundrets mestselgende og mest diskuterte romaner. Kritikere roste boka opp i skyene, og i 1961 vant boka den høythengende Pulitzer-prisen for fiksjon.

Sam Sacks skriver blant annet at boka i flere undersøkelser er mer populær blant det amerikanske publikummet enn Bibelen.

Kulturstrøm

  • Houellebecq: Min siste opptreden

    Den litterære stjernen Michel Houellebecq annonserte i dag på Louisiana Litteraturfestival at dette blir hans siste sceneopptreden noensinne. Festivalen har prøvd å få ham på besøk i ti år, og med dette unike besøket i Norden vil sette stopp for sceneopptredener. Han svarte i dag på spørsmål sendt inn fra publikum, for å slippe til sjenerte personer.

    Michel Houellebecq på Louisianna litteraturfestival
    Foto: Siss Vik / NRK
  • Første trailer for Star Wars-serie

    Den første TV-serien frå Star Wars-universet kjem ut i november i år. Han har fått namnet «The Mandalorian» og har chilenaren Pedro Pascal (kjent frå Game of Thrones) i hovudrolla. Serien kjem ut på Disneys nye strøymeteneste, Disney+.