NRK Meny
Normal

Elsker å spille brutal drapsmann i «Game of Thrones»

Stockholm (NRK): Nikolaj Coster-Waldau spiller en brutal drapsmann som har tre barn med sin søster, likevel mener han rollefiguren innerst inne er en god mann.

Nikolaj Coster-Waldau

KLAR FOR NY SESONG: Danske Nikolaj Coster-Waldau syns det er spesielt med all oppmerksomheten rundt «Game of Thrones».

Foto: Jarl Nymo / NRK

I et kunstgalleri i den svenske hovedstaden, tar danske Nikolaj Coster-Waldau imot spørsmål fra et fullstappet presserom. «Game of Thrones-Exhibition», den samme utstillingen som sørget for kø rundt kvartalet i Oslo i fjor, blir i år avholdt i Stockholm.

«Game of Thrones» har blitt seriegiganten HBOs mest sette serie noensinne, noe som merkes på den nesten pubertale interessen fra de nordiske, britiske og amerikanske journalistene i rommet. De fleste spørsmålene er om femte sesong av suksesserien, som har premiere i Norge 13. april.

Dansken har en av hovedrollene i en serie hvor det ikke er uvanlig at hovedfigurene dør, noe som fører til spørsmål om hvor lenge Waldau har kontrakt med HBO.

– Det kan jeg ikke kommentere. Men jeg kan bekrefte at jeg er med i sesong fem, sier han og vekker latter i presserommet.

Syns presset mot forfatteren er latterlig

I «Game of Thrones» spiller han Jaime Lannister, en av seriens mest omdiskuterte rollefigurer. Interessen for seriens femte sesong er stor og når NRK møter han etter pressekonferansen lover han at serien vil fortsette i samme spor.

– Det blir bare komedie, med masse sang og dans. Nei da, det blir mye av det samme. Det er fortsatt «Game of Thrones», kampen om tronen og alle intrigene som følger med. Strukturen i denne sesongen er annerledes enn tidligere, men mer kan jeg ikke si.

«Game of Thrones» er basert på bokserien «A Song of Ice and Fire», men tv-serien er i ferd med å ta igjen handlingen fra bøkene. Forfatteren George R.R. Martins skrivetempo er for tregt for HBO, som tidligere denne uken bekreftet at tv-serien blir ferdig før bøkene. Dette har fått flere bokfans til å rase.

– Alle venter på bøkene, men samtidig er det så mye prat om at Martin må skynde seg å fullføre bøkene. Det syns jeg er latterlig, han kan gjøre hva han vil. Serien lever sitt eget liv, selv om historien stort sett er den samme.

Se hele intervjuet:

I Stockholm om Game of Thrones

– Jeg kommer aldri til å oppleve noe sånt igjen

44-åringen har blant annet spilt hovedrollen i den amerikanske serien «New Amsterdam», og spilt i Hollywood-filmer som «Black Hawk Down» og «Oblivion».

På tross av erfaring fra flere utenlandske storproduksjoner, sier han at han aldri har opplevd noe som er i nærheten av «Game of Thrones» før.

– Det er vilt interessant å følge. På den ene siden er det opptakene og selve arbeidet, men det er først når jeg deltar på arrangementene rundt serien at vi opplever det enorme fokuset og den store oppmerksomheten. Jeg syns det er gøy å komme inn i det i et par dager for så å forsvinne fra kaoset igjen. Det er utrolig at folk fra hele verden følger serien. Det kommer jeg nok ikke til å oppleve igjen, det er unikt.

Han sliter med å forklare den enorme interessen rundt serien.

– Jeg vet ikke! Det er en god og spennende historie med veldig fascinerende karakterer. Det er en serie som ikke følger de etablerte reglene, med mange dødsfall og mange rollefigurer. Her er alle i spill. Jeg tror kanskje det har noe å gjøre med at det foregår i en parallell verden. Det gjør det lettere for folk fra hele verden å identifisere seg med karakterene.

Hvordan er stemningen under innspillingen?

– Vi er selvfølgelig meget seriøse i vårt arbeid, men siden det vi filmer ofte er meget alvorlig så er det viktig å ha det sjov … Hva er det dere sier i Norge?

Gøy.

– Gøy! Vi skal ha det gøy på settet, og det har vi. Jeg er virkelig heldig fordi jeg jobber med en flokk mennesker som er så sjov eller gøy å være sammen med.

En ærlig drapsmann

Jaime Lannister er en av de mest kontroversielle rollefigurene i en serie som ofte er brutal og kontroversiell. Han har utallige drap på samvittigheten og har tre barn med sin søster, som han fortsatt har et seksuelt forhold til.

På tross av drap og incest, mener Waldau at karakteren har flere gode egenskaper.

– Det er en fantastisk karakter å spille. Jeg syns han er fascinerende fordi bildet andre har dannet seg av han, stemmer ikke overens med hans selvbilde. Han er en ærlig mann som er villig til å gjøre alt for de han elsker, selv om det iblant er veldig brutale ting.

Ser du noe av deg selv i karakteren?

– Nei. Han har vokst opp i en ekstrem familie. Han har tydeligvis noen issues med sin far, og et veldig spesielt forhold til søsteren sin.

Overrasket over kritikk

I fjor vekket en sexscene med Coster-Waldau og Lena Headey sterke reaksjoner, og det ble av mange betegnet som en voldtektsscene. I scenen har Jaime Lannister og hans søster Cersei sex ved graven til hennes sønn, samtidig som hun flere ganger prøver å stanse Jaime fra å legge henne i bakken.

Nikolaj Coster Waldau hadde regnet med reaksjoner etter scenen, men trodde publikum kom til å reagere på noe annet. Han forteller at hensikten ikke var å skildre en voldtekt.

– Jeg visste godt at scenen var voldsom. Det var kanskje naivt av meg, men jeg trodde det at de hadde sex foran sin døde sønn var det som ville sjokkere folk. Men ingen av oss hadde trodd at folk ville oppfatte det som voldtekt. Det var ikke hensikten. Samtidig er det vanskelig å vite hvordan publikum vil oppfatte en scene, men jeg ble overrasket av reaksjonene.

Jaime og Cersei Lannister

FIKK KRITIKK: Serien er kjent for å ha drøye scener, men i fjor fikk en scene med Waldau og Lena Headey ekstra mye oppmerksomhet.

Foto: HBO Nordic

Fra tettsted til Hollywood

Waldau har vokst opp i det lille tettstedet Tybjerg sør for København, noe han tror er grunnen til at han jobber med en av verdens største tv-serier.

– Som liten drømte jeg om å være skuespiller og å få reise ut og se verden. Jeg tror det er naturlig hvis man er fra et lite sted. Jeg elsker å arbeide i utlandet, men samtidig er det deilig å komme hjem igjen. Det er godt å ha den dualiteten.

Mellom «Game of Thrones» og andre amerikanske prosjekter fortsetter dansken å spille i flere skandinaviske filmer..

Janne og Morten Tyldum

ÅPEN FOR SAMARBEID: Nikolaj Coster Waldau vil gjerne jobbe med Oscar-nominerte Morten Tyldum igjen.

Foto: Jordan Strauss / Ap

I 2011 spilte han i «Hodejegerne», hvor den nå Oscar-nominerte Morten Tyldum hadde regien. Han er ikke overrasket over nordmannens internasjonale suksess.

– Han er sinnssykt dyktig og fokusert og unik i hvor nerdete han er når det kommer til film. Han er virkelig lidenskapelig opptatt av film. I «The Imitation Game» skildrer han en veldig britisk verden, men han gjør det utrolig skarp og godt. Nominasjonene var velfortjente.

Kunne du tenke deg å jobbe med han i en internasjonal produksjon igjen?

– Ja, eller en skandinavisk for den saks skyld. Selvfølgelig. Man vil jo gjerne samarbeide med dyktige folk og han er en veldig dyktig regissør … Instruktør? Hva sier dere på norsk?

Regissør … og gøy.

– Regissør og gøy. Jeg har lært to ting i dag.

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.