– Jeg kommer til å leve på dette i mange år

Marco Elsafadi lyktes med taktikken da han slo Johan Remen Evensen i den dramatiske finalen av Mesternes mester.

Mesternes mester finalen

HER BLIR DET AVGJORT: Marco Elsafadi (til venstre) får bøtta ut av sitt rør før konkurrent Johan Remen Evensen, og blir vinner av Mesternes mester 2014.

Foto: Skjermdump / NRK

– Det er helt fantastisk. Det var tungt! Og gøy! Det var en perfekt sammensatt øvelse, med både styrke, kraft og taktikk, sier en overlykkelig og svett Marco Elsafadi (37) til NRK.no sekunder etter at han fikk på plass ballen i den siste finaleøvelsen.

Her kan du se finalen

Han er midtpunktet der han står, med bena plantet på gresset øverst på den storslåtte festningen Castello di breno nord i Italia – og med hendene godt plantet rundt Mesternes mester-trofeet.

Johan Remen Evensen, Susann Goksør, Marco Elsafadi

FINALISTER: Johan Remen Evensen, Susann Goksør Bjerkrheim og Marco Elsafadi møttes i finalen av Mesternes mester. Eks-basketballspilleren sto igjen øverst på seierspallen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

De andre deltagerne har allerede omfavnet vinneren og gratulert ham. Det samme har Johan Remen Evensen (28).

Den unge skihopperen kom på andreplass i realityprogrammet 71 grader nord i 2013, og nå ble det også sølv i Mesternes mester 2014.

– Jeg har tapt mot to fantastiske idrettsutøvere begge gangene. Men det er selvfølgelig ingen som liker å tape, sier Remen Evensen til NRK.no.

– Ville få forspranget

Marco Elsafadi hadde en hemmelig strategi da han sto igjen i siste finalerunde mot skihopper Johan Remen Evensen.

De to motstanderne hadde møtt hverandre i 29 krevende konkurranser. Mens Marco hadde vært i natt-testen tre ganger, hadde Johan unnsluppet den.

I første øvelse, hvor Marco og Johan måtte bruke sin indre klokke og telle til to minutter, ante Marco hva motstanderen kom til å gjøre.

– Taktikken min for hele finalen var å få forspranget. Og endelig lykkes jeg med strategien min, det var på tide! Jeg har bomma på det fem eller seks ganger i løpet av konkurransen, men i finalen gikk det, sier en overlykkelig Marco Elsafadi, som fremdeles har trofeet i hånden.

Dramatisk sekundstrid

I første, og kanskje mest avgjørende delen, av finalen teller finalistene til to minutter ved hjelp av sin indre klokke. Den som kommer nærmest riktig tidspunkt får et 20 sekunders forsprang i neste øvelse.

Både Marco og Johan ser ned mens de teller innvendig. De andre deltagerne sitter musestille oppe i en bakke og ser på. De har fått beskjed om å ikke si et eneste ord. Og heller ikke juble eller heie. I gresset ligger det to champagneglass og elleve glass klare.

Etter en stund ser Marco opp, og bort på Johan. Fremdeles er det ingen som har tatt skrittet over streken. Marco ser ned igjen, mens Johan ser bort på motstanderen sin. Det samme skjer en gang til: Marco ser på Johan. Ikke en eneste lyd kan høres på settet, verken fra deltagerne eller produksjonen.

Så tar Marco et steg fram. Og Johan gjør det samme umiddelbart etterpå.

Saken fortsetter under bildet.

Finale Mesternes mester

FORSPRANG: Marco Elsafadis presise indre klokke skaffet ham et forsprang etter del en av finalen.

Foto: Skjermdump / NRK

Ville vente til to minutter var gått

– Jeg visste at Johan kom til å gå rett etter jeg gjorde det. Taktikken min var derfor å telle inni meg og vente til det var gått litt mer enn to minutter. Hadde jeg gått over på 1 min og 58 sekunder, ville Johan ha vært nærmere to minutter enn meg.

– Hvordan visste du at han kom til å gå rett etter deg?

– Fordi jeg har sett hvordan han har tenkt i løpet av konkurransen, og derfor visste jeg at han kom til å gå over tominuttersmerket rett etter meg. Det var jeg sikker på, sier Marco Elsafadi.

Og taktikken til den tidligere basketspilleren fungerte. Johan Remen Evensen – tidenes yngste Mesternes mester-deltager – mistet forspranget til den ti år eldre motstanderen.

– Jeg fulgte min egen klokke i hodet, men gikk med en gang Marco gikk for å være trygg, sier Johan Remen Evensen til NRK.no.

Fikk brannsår av øvelse

Med et solid forsprang kunne Marco Elsafadi gå i gang med øvelse nummer to raskere enn motstanderen, hvor de skulle dra en tung kasse noen meter bortover gresset.

Kassen var tilpasset deltagernes kroppsvekt, men det var tydelig at både den 84 kilo Marco og 60 kg tunge Johan sleit med øvelsen.

– Jeg sto litt fast, jeg følte at jeg sto og stanga, forteller Marco.

Reimene rundt skuldrene brant seg inn i huden på Johan, og etterlot røde brannsår.

– Det svei ordentlig i skulderen. Jeg klarte å ta ham igjen, selv om han hadde et 20 sekunders forsprang, forteller Remen Evensen til NRK.no.

Skihopperen fikk låst av seg kjettingen omtrent sju sekunder etter Marco Elsafadi, og dermed lå alt til rette for en jevn og nervepirrende siste del av finalen.

Saken fortsetter under bildet.

Finale Mesternes mester

BRANNSÅR: Johan Remen Evensen jobbet hardt med å dra kassen bortetter gresset, og de stramme reimene rundt skuldrene etterlot røde brannsår.

Foto: Skjermdump / NRK

– Jeg så at Johan var stressa

De to finalistene skal fylle to bøtter med vann, bære dem over et par kasser, og fylle på et rør. I røret ligger det en ball. Den som får tak i ballen først er Mesternes mester 2014.

Johan er rask og klarer å ta igjen Marco. Men det han tar igjen i fart, mister han i vann som skvulper ut av bøttene. Røret hans er stadig tommere enn Marcos.

Fremdeles er det helt musestille blant de andre deltagere. Helt til det bryter ut et «Kom igjen, Marco» fra Kjersti Grini.

De andre deltagerne snur seg med strenge blikk, men bare i et kort øyeblikk – det nærmer seg en en slutt på finalen.

Røret til Marco er fylt av vann, og han ser at ballen er innen rekkevidde. Marco fisker ballen opp av røret, snur seg kjapt og legger den på plass.

Da blir det klart: Marco Elsafadi er vinneren av Mesternes mester.

Finalistene omfavner hverandre før de synker ned på gresset.

– Jeg tenkte at så lenge jeg hadde mer vann enn ham, så ville jeg få ballen til slutt. Derfor kunne jeg slappe litt av, og jeg tok det litt roligere de siste rundene. Vi var likt i løypa, men jeg hadde mer vann og jeg så at han var stressa, forteller Marco om den siste finalerunden.

Saken fortsetter under bildet.

Finale Mesternes mester

SLITNE: De to finalistene sank sammen på gresset etter endt finale.

Foto: Skjermdump / NRK

– Vil leve på dette i mange år

Senere på kvelden blir Marco og Johan kjørt tilbake til deltakerhotellet, der det er tid for den store avslutningsfesten.

NRK.no snakker da med en overlykkelig vinner.

– Jeg svever fortsatt. Det er helt sykt. Jeg kommer til å leve på dette i mange år.

– Hva er det som gjør at det er så stas å vinne Mesternes Mester?

– Vi har fått lov til å leke og krige i to og en halv uke. Alle som er med er idrettsfolk, og vi har et voldsomt konkurranseinstinkt som kicker inn. Man har det lille ekstra. Jeg må anstrenge meg hjemme for å ikke bli overengasjert når vi spiller ludo eller monopol. Men her har vi fått lov til å spille det helt ut, avslutter årets vinner.

LES OGSÅ:

22. februar var Marco Elsafadi gjest hos Anne Lindmo. Spol til 35 minutter og ti sekunder ut i programmet for å se innslaget:

Anne Lindmo i godt selskap med et stort publikum, levende musikk og aktuelle gjester.

Kulturstrøm

  • Satset alt for å bli artist

    Stig Brenner, artisten tidligere kjent som Unge Ferrari, ble i helgen tildelt «P3-prisen». Etter flere år med hardt arbeid brøt Stig Joar Haugen endelig gjennom og tok hele landet med storm. Men veien har vært tyngre enn han hadde regnet med. Les intervjuet med vinneren her.

    P3 Gull - P3-prisen
    Foto: Kim Erlandsen / NRK
  • Over 130.000 har besøkt nye Munch

    Den første måneden har over 130.000 besøkt det nye Munch-museet. Det er mer enn det de gamle lokalene hadde på et helt år. Det sier direktør Stein Olav Henriksen til TV 2.