NRK Meny
Normal

Elmgreen & Dragset stiller ut Van Goghs øre i New York

NEW YORK (NRK): Midt på Manhattan står nå kunsthistoriens mest kjente øre, Van Goghs øre, og tiltrekker seg folks oppmerksomhet.

Elmgreen & Dragsets skulptur i New York

ÅPNING: 13. april ble Elmgreen &Dragsets skulptur Van Gogh’s Ear lansert i Channel Gardens ved Rockefeller Center.

Foto: Elmgreen & Dragset/Public Art Fund, NY

Dette er det nyeste påfunnet til den dansk-norske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset. De er kjent fra arenaer som Performa-biennalen i New York, Tate Modern i London og Veneziabiennalen - og nå i en av de travleste gatene i New York.

– Den ble kjørt inn med transport over natten i avsperrede gater her på Fifth avenue med kran på en pidestall, forteller kunstner Ingar Dragset om det turkise svømmebassenget som står på høykant på Rockefeller Plaza - en installasjon de har flikket på de siste dagene.

Det kan se ut som et øre - de kaller det Van Goghs øre.

Michael Elmgreen til høyre og Ingar Dragset

DUO: Danske Michael Elmgreen og norske Ingar Dragset har jobbet sammen siden 1995.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Synlig og eksklusiv

van goghs øre utstilt på fitfht avenue i New York

SISTE VERK: Den skandinaviske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset har stilt ut et fire og et halv tonn tungt basseng utenfor Rockefeller Center i New York.

Foto: Anders Tvegård/NRK

350 000 mennesker passerer Rockefeller Plaza her i New York hvert døgn. En eksklusiv og synlig utstillingarena for Berlin-duoen Michael Elmgreen og Ingar Dragset, med andre ord.

– Vi liker veldig godt å jobbe i det offentlige rom for da møter man så mange forskjellige mennesker. Det gir mulighet til å snakke utenfor et snevert kunstpublikum, sier Dragset.

– Det er fantastisk å ha dem i New York. Elmgreen og Dragset er to av de viktigste kunstnerne vi har i dag, sier kunstkritikeren David Velasco i Art Forum.

Et springsprett videre sier andre:

– Det skjer bare en gang i livet, mener Nicholas Baume, som er direktør og sjefskurator for Public Art Fund.

Han er med på å få samtidskunst ut til et bredere publikum i det offentlige byrommet i New York, som Rockefeller Plaza, og har hjulpet Elmgreen og Dragset.

– Det er kanskje sammen med The Fourth Flint i London en av de mest kjente offentlige skulpturprosjektene i verdenssammenheng. Så vi er litt stolt over å bli spurt om det, sier Dragset til NRK.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK