NRK Meny
Normal

Elmgreen & Dragset stiller ut Van Goghs øre i New York

NEW YORK (NRK): Midt på Manhattan står nå kunsthistoriens mest kjente øre, Van Goghs øre, og tiltrekker seg folks oppmerksomhet.

Elmgreen & Dragsets skulptur i New York

ÅPNING: 13. april ble Elmgreen &Dragsets skulptur Van Gogh’s Ear lansert i Channel Gardens ved Rockefeller Center.

Foto: Elmgreen & Dragset/Public Art Fund, NY

Dette er det nyeste påfunnet til den dansk-norske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset. De er kjent fra arenaer som Performa-biennalen i New York, Tate Modern i London og Veneziabiennalen - og nå i en av de travleste gatene i New York.

– Den ble kjørt inn med transport over natten i avsperrede gater her på Fifth avenue med kran på en pidestall, forteller kunstner Ingar Dragset om det turkise svømmebassenget som står på høykant på Rockefeller Plaza - en installasjon de har flikket på de siste dagene.

Det kan se ut som et øre - de kaller det Van Goghs øre.

Michael Elmgreen til høyre og Ingar Dragset

DUO: Danske Michael Elmgreen og norske Ingar Dragset har jobbet sammen siden 1995.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Synlig og eksklusiv

van goghs øre utstilt på fitfht avenue i New York

SISTE VERK: Den skandinaviske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset har stilt ut et fire og et halv tonn tungt basseng utenfor Rockefeller Center i New York.

Foto: Anders Tvegård/NRK

350 000 mennesker passerer Rockefeller Plaza her i New York hvert døgn. En eksklusiv og synlig utstillingarena for Berlin-duoen Michael Elmgreen og Ingar Dragset, med andre ord.

– Vi liker veldig godt å jobbe i det offentlige rom for da møter man så mange forskjellige mennesker. Det gir mulighet til å snakke utenfor et snevert kunstpublikum, sier Dragset.

– Det er fantastisk å ha dem i New York. Elmgreen og Dragset er to av de viktigste kunstnerne vi har i dag, sier kunstkritikeren David Velasco i Art Forum.

Et springsprett videre sier andre:

– Det skjer bare en gang i livet, mener Nicholas Baume, som er direktør og sjefskurator for Public Art Fund.

Han er med på å få samtidskunst ut til et bredere publikum i det offentlige byrommet i New York, som Rockefeller Plaza, og har hjulpet Elmgreen og Dragset.

– Det er kanskje sammen med The Fourth Flint i London en av de mest kjente offentlige skulpturprosjektene i verdenssammenheng. Så vi er litt stolt over å bli spurt om det, sier Dragset til NRK.