– Er det noen han ikke skal tape mot, så er det oss

I kveld møter Magnus Carlsen hele Norge til sjakkdyst på direktesendt fjernsyn. Men søster Ellen Carlsen er sikker på at broren kommer til å vie kampen mot familien størst oppmerksomhet.

Familien Carlsen

FAMILIEN: f.v. Ellen Carlsen, Ingrid Carlsen, Signe Carlsen, Sigrun Øen og Henrik Carlsen skal gjøre sitt beste for å slå verdens beste sjakkspiller – på bursdagen hans.

Foto: Mads Støstad / NRK

Det er ingen hemmelighet at verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, hater å tape.

Om det er fotball, håndball, basket eller sjakk forsøker verdenseneren alltid å slå sine motstandere. I kveld får konkurranseinstinktet et ekstra gir, når han møter sin familie i «Kongen av sjakk» på NRK1.

– Jeg har ikke spilt mot Magnus på 16 år, så det blir rart å spille mot han igjen, sier søster Ellen Carlsen.

– Men dere har spilt mot hverandre?

– Vi spilte veldig mye da vi var små, og da var det jeg som vant!

Skal spille mot åtte lag

Magnus Carlsen skal simultant spille åtte sjakkpartier. Ett av partiene er mot det norske folk, som ved hjelp av gratisappen «Kongen av sjakk» skal stemme fram hvert enkelt trekk mot verdensmesteren.

I tillegg skal sju grupper med 16 spillere hver møte den 23 år gamle sjakkverdensmesteren fra Lommedalen.

De åtte gruppene består av:

 • Toppolitikere
 • Underholdningsartister
 • Idrettsprofiler
 • Juniorsjakkmestere
 • Programleder Kåre Magnus Berghs eget lag
 • Familien til Magnus Carlsen
 • Folkets lag (forhåndskvalifisert)
Ellen Carlsen

KAPTEIN: Ellen Carlsen er kaptein på familielaget, som Magnus Carlsen garantert vil vie ekstra oppmerksomhet.

Foto: Mads Støstad / NRK

Hvert lag har hvert sitt sjakkparti mot Carlsen, og lagenes trekk blir avgjort på demokratisk vis innad i gruppa. Vinneren er det laget som klarer å holde ut lengst.

Må slå familien

– Det går rykter om at Magnus kommer til å vie kampen mot familien ekstra oppmerksomhet. Høres det riktig ut?

– Haha, ja! Det høres definitivt ut som Magnus. Det er det jeg frykter, skjønner du. Er det noen han ikke skal tape mot, så er det oss. Han kommer nok til å passe ekstra godt på ikke å gjøre noen dumme trekk.

Familien har, i likhet med alle de andre lagene, ikke den beste muligheten til å vinne dagens parti. Men den tidligere kvinnelandslagsspilleren i sjakk tror muligheten er der.

– Jeg tror ikke vi vinner flere enn én av hundre. Han må nok ha en veldig dårlig dag for at vi skal ha en sjanse. Men vi har en sjanse.

Verdensmesterens søster har forberedt sin forklaring i fall partiet skulle gå som forventet.

– Han har bursdag i dag, så da får jeg skylde på det.

«Kongen av sjakk» sendes på NRK1 klokken 19.55 søndag 30. november.

Se NRKs miniportrett av Magnus Carlsen, fra bassenget i Chennai til et nytt VM mot Vishy Anand. Reporter: Nils Fredrik Røren, foto/redigering: Geirr Larsen, Nils Fredrik Røren

Kulturstrøm

 • Fullførte boken om 22. juli-talene

  – Å være med på dette, har vært den største gaven jeg kan gi Hans Kristian, sier Karen Marie Berg i Dagsrevyen på NRK TV. Ap-politikeren Hans Kristian Amundsen var med på å skrive talene som statsminister Jens Stoltenberg holdt i dagene etter terrorangrepene den 22. juli 2011. Talene har blitt beskrevet som noen av de viktigste i Norge. Men han døde før han rakk å fullføre boken om arbeidet sitt. Hans enke, Karen Marie Berg, har gjort boken «Vi er et lite land, men et stort folk. Slik samlet vi Norge 22. juli–22. august» ferdig for ham.

  Karen Marie Berg
  Foto: NRK
 • Hvem skjøt Biggie og Tupac?

  To markante rappere og tidligere kompiser ble skutt og drept med måneders mellomrom. 20 år senere er fremdeles ingen dømt for drapene, og mange spørsmål står ubesvart.

  Amerikansk dokumentar fra 2017. To markante rappere og tidligere kompiser ble skutt og drept med måneders mellomrom. 20 år senere er fremdeles ingen dømt for drapene, og mange spørsmål står ubesvart. (Who Shot Biggie & Tupac?)
 • Bokprosjektet som ble terapi

  Skistjernen Petter Northug har sammen med forfatter Jonas Forsang skrevet boken «Min historie». Der forteller han blant annet om tvangstanker, måneder med mareritt og tendenser til sosial angst. – Jeg kan veldig lite om det aller meste, men til gjengjeld kan jeg mye om å nå mål, reise seg etter nedturer og hvordan man best skal kjempe seg gjennom kamper det føles umulig å overvinne, sier han til NTB om hvorfor han ville lage boken. Prosessen føles i dag som å gå til psykolog, forklarer Northug. I boken avslører han også hvorfor han løy om fyllekjøringen i 2014.

  Petter Northug
  Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Flere kulturnyheter