Hopp til innhold

– Er det noen han ikke skal tape mot, så er det oss

I kveld møter Magnus Carlsen hele Norge til sjakkdyst på direktesendt fjernsyn. Men søster Ellen Carlsen er sikker på at broren kommer til å vie kampen mot familien størst oppmerksomhet.

Familien Carlsen

FAMILIEN: f.v. Ellen Carlsen, Ingrid Carlsen, Signe Carlsen, Sigrun Øen og Henrik Carlsen skal gjøre sitt beste for å slå verdens beste sjakkspiller – på bursdagen hans.

Foto: Mads Støstad / NRK

Det er ingen hemmelighet at verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, hater å tape.

Om det er fotball, håndball, basket eller sjakk forsøker verdenseneren alltid å slå sine motstandere. I kveld får konkurranseinstinktet et ekstra gir, når han møter sin familie i «Kongen av sjakk» på NRK1.

– Jeg har ikke spilt mot Magnus på 16 år, så det blir rart å spille mot han igjen, sier søster Ellen Carlsen.

– Men dere har spilt mot hverandre?

– Vi spilte veldig mye da vi var små, og da var det jeg som vant!

Skal spille mot åtte lag

Magnus Carlsen skal simultant spille åtte sjakkpartier. Ett av partiene er mot det norske folk, som ved hjelp av gratisappen «Kongen av sjakk» skal stemme fram hvert enkelt trekk mot verdensmesteren.

I tillegg skal sju grupper med 16 spillere hver møte den 23 år gamle sjakkverdensmesteren fra Lommedalen.

De åtte gruppene består av:

 • Toppolitikere
 • Underholdningsartister
 • Idrettsprofiler
 • Juniorsjakkmestere
 • Programleder Kåre Magnus Berghs eget lag
 • Familien til Magnus Carlsen
 • Folkets lag (forhåndskvalifisert)
Ellen Carlsen

KAPTEIN: Ellen Carlsen er kaptein på familielaget, som Magnus Carlsen garantert vil vie ekstra oppmerksomhet.

Foto: Mads Støstad / NRK

Hvert lag har hvert sitt sjakkparti mot Carlsen, og lagenes trekk blir avgjort på demokratisk vis innad i gruppa. Vinneren er det laget som klarer å holde ut lengst.

Må slå familien

– Det går rykter om at Magnus kommer til å vie kampen mot familien ekstra oppmerksomhet. Høres det riktig ut?

– Haha, ja! Det høres definitivt ut som Magnus. Det er det jeg frykter, skjønner du. Er det noen han ikke skal tape mot, så er det oss. Han kommer nok til å passe ekstra godt på ikke å gjøre noen dumme trekk.

Familien har, i likhet med alle de andre lagene, ikke den beste muligheten til å vinne dagens parti. Men den tidligere kvinnelandslagsspilleren i sjakk tror muligheten er der.

– Jeg tror ikke vi vinner flere enn én av hundre. Han må nok ha en veldig dårlig dag for at vi skal ha en sjanse. Men vi har en sjanse.

Verdensmesterens søster har forberedt sin forklaring i fall partiet skulle gå som forventet.

– Han har bursdag i dag, så da får jeg skylde på det.

«Kongen av sjakk» sendes på NRK1 klokken 19.55 søndag 30. november.

Se NRKs miniportrett av Magnus Carlsen, fra bassenget i Chennai til et nytt VM mot Vishy Anand. Reporter: Nils Fredrik Røren, foto/redigering: Geirr Larsen, Nils Fredrik Røren

Kulturstrøm

 • Vil filme BBC-serie med kjente komikere i Lofoten

  I oktober planlegges det innspilling av scener til en TV-serie for BBC i Lofoten. Det kommer fram i en søknad sendt til Flakstad kommune.

  Det er selskapet Owl power TV som vil filme scener for BBC-serien «Mortimer and Whitehouse: Gone Fishing». De britiske komikerne Bob Mortimer og Paul Whitehouse er med i serien. Det er lagd fire sesonger av serien så langt. Det skriver Lofotposten.

  – Planen er å filme noen sekvenser i Nappstraumen og Nesland, skriver Marianne Wie på vegne av selskapet

  Nappstraumen. Er det begynnelsen på haust-storman?
  Foto: TORIL IRENE WAHL
 • Medietilsynet ber om mindre spillreklame på TV

  Det er langt mindre utenlandsk pengespillreklame på norsk TV enn før. Nå vil Medietilsynet og Lotteritilsynet at også norske selskaper skal ta ansvar.

  – Den nye lovreguleringen har resultert i et stort fall i utenlandsk pengespillreklame. Nå bør også norske aktører redusere sitt reklametrykk på TV, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

  Sammen med Lotteritilsynet ber de nå de norske spillselskapene om å trappe ned tilstedeværelsen på norske TV-skjermer.

  Tall Medietilsynet har fått fra Nielsen Media Research, viser at markedet for pengespillreklame på norsk TV har falt fra 581 millioner til 444 millioner kroner det siste året. Det skyldes blant annet at Viasat sluttet å sende utenlandsk pengespillreklame 1. januar 2021, da dette ble forbudt etter norsk lov.

  Mandag ble det også midlertidig satt en stopper for utenlandsk spillreklame på Discovery-gruppens kanaler, selv om selskapet har stevnet staten for retten fordi de mener loven bryter mot EØS-retten.

  (NTB)