NRK Meny
Normal

Elise Nedal Helgesen: David Bowie

Elise kommer fra Sarpsborg og er egentlig altoppslukende interessert i musikk. Men aller størst er David Bowie, som hun har som sitt emne i Kvitt eller dobbelt.

Elise Nedal Helgesen
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Da hun var 6-års alderen oppdaget hun coveret på Bowies album ”Diamond Dogs”. Hun syntes dette var veldig kult og bestemte seg for å høre på musikken også. Favorittperioden til Elise er da Bowie jobbet sammen med den legendariske produsenten Brian Eno.

Hun har en imponerende DVD-samling med både med både dokumentarer, konserter og musikkvideoer. Rommet sitt har hun også dekorert med diverse sitater fra Bowietekster som hun har malt inn på veggen. Hun har masse cd-er i tillegg. Og selvfølgelig plakater.

Om fagdommeren

Finn Bjelke var også med som fagdommer i fjor. Han har jobbet i 15 år som musikkjournalist i Beat. Han har også jobbet for Det Nye, MTV og var med å starte P3. Han har intet mindre enn 6000 CD-er 2000 lp-er hjemme.

Favorittene er the Beatles, the Kinks og the Ramones. Samt FC Lyn Oslo.

Av radioprogrammer Finn har ledet og deltatt i, kan Herreavdelingen, Popquiz og 20 spørsmål nevnes. Han ble kåret til årets programleder under ”Radiodager” i 2006 og er nominert til beste live-sending med Popquiz til denne høstens "Radiodager".

 

Emnet

David Bowie er ett av rockens største ikoner.

Fra det definitive gjennombruddet på det tidlig 70-tallet viste han veien med nyskapende musikk, outrerte kostymer og flere alter egoer.

Nå er populærmusikkens trendsetter passert 60 men viser heldigvis få tretthetstegn.

Fra albumet David Bowie i 1967 til i dag, kan han se tilbake på en over 40 år lang karriere som har inneholdt oppturer og nedturer.

I dag fremstår David Bowie som en svært respektert artist som aldri har vært redd for å gå egne veier og som reklamen sier: Ingen over - ingen ved siden.

 

Kulturstrøm

 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag
 • God ny sesong av Netflix-serie

  «Orange Is the New Black» er fremdeles tipp topp TV-selskap når den vender tilbake for sin sjette sesong, men denne gangen sitter ikke den overhengende spenningshistorien like godt, mener P3s anmelder. Han gir terningkast fire.

  Orange is the new black
  Foto: Netflix