NRK Meny
Normal

Elias tøffer til filmen!

Filmen om den uredde redningsskøyta Elias har kostet 25 millioner kroner å lage og er straks premiereklar på 100 norske kinoer. Alt startet på et kjøkken på Helgelandsøya Herøy for 10 år siden.

Elias med vennene Kaptein Krutt og Sinus
Foto: Filmkameratene / SF Norge

Kirkeorganist Alf Knutsen og konsertpianist Sigurd Slåttebrekk møttes som studenter på Musikkhøgskolen, og lette for ti år siden etter prosjekter som ikke bare dreide seg om musikk.

Alf Knutsen gleder seg til filmpremiere.
Foto: Eirik Sivertsen / NRK

-Vi fikk barn samtidig og ble sittende og se VELDIG mye barnestoff på TV’en. Så å si alt materiale hadde japanske eller amerikanske referanser, og vi ville prøve å lage noe som hentet stoff fra norsk kultur.

Hyller kystkulturen

For Alf som er født og oppvokst på Herøy, midt i Helgelands fantastiske skjærgård, ble det naturlig å ta utgangspunkt i kystkulturen:

- Ivo Caprinos legendariske eventyrfilmer henter stoffet fra skog- og fjell-Norge, men vi er jo en sjøfartsnasjon sterkt preget av kystkulturelle uttrykk, og Helgeland er kanskje Norges mest undervurderte turistmål med et fantastisk utnyttelsespotensiale.  

Sigurd Slåttebrekk
Foto: Ole Kaland / NRK

Helgelandskysten er preget av en uendelighet av fjell og øyer som i århundrer har inspirert til sagn og eventyr, og slik sett føyer Elias-eventyret seg til en lang og stolt tradisjon.

Maritimt hierarki

Elias’ nærmiljø, øysamfunnet Lunvik, spiller også en viktig faktor i å gjøre filmens univers så levende som mulig:

- Akkurat som hos menneskene, har båtene sitt eget hierkari basert på funksjoner: Elias er helten som redder andre båter, sunnmøringen Tråle er skurken som fisker havet tomt, fyret StoreBlink verner alle og fiskebåten Sjarke ligger kaifast med dårlig hjerte og prater ”kjenning”. Alle kan kjenne seg igjen i en eller flere av karakterene, og konfliktstoffet er også nært og oversiktlig.

Suksesskriterier

Ifølge Knutsen har prosjektets klare fokus på det norske vært en styrke både i møte med publikum og feterte distributører.

- Vi må ikke glemme at det norske virker svært eksotisk på verden for øvrig, og når filmen presenteres på et såpass høyt produksjonsteknisk nivå, er absolutt mulighetene til stede for et langt og lykkelig liv på lerreter verden over.

Elias, lettbåten Kjapp og prinsessen
Foto: Filmkameratene / SF Norge

Publikums dom 

Hverken Knutsen eller Slåttebrekk er blitt rik på serien foreløpig, men i takt med seriens økende suksess, er det ikke utenkelig at de en dag begynner å tjene på figuren.

- Vår meget rutinerte produsent, John M Jacobsen, forteller at han ikke har møtt slik entusiasme siden ”Veiviseren”, og med mulighetene åpne for å videreutnytte konseptet, kan det tenkes at 10 års jobbing en gang kan gi utbytte.

Til tross for at TV-serien allerede har plukket med seg en meget høythengende Emmy-nominasjon, er likevel Alf Knutsen nøktern og venter nå spent på mottakelsen filmen skal få i møte med sitt publikum.

Les Siverts (8) anmeldelse

 

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters