NRK Meny
Normal

Elias og kongeskipet

"Elias og Kongeskipet" er en småbarnsfilm med god bonus for voksne.

Elias og Kongeskipet
Foto: Filmkameratene/SF Norge

#?-:nbsp;

5 stjerner

Filmen gjenspeiler det norske sosialdemokratiet. Den ironiserer over typer og fenomener slik at det provoserer litt og morer mye.

Forsvunnet "Prinsesse"

Journalistene snakker bergensk.. Med stemmene fra gruppa ”Raske menn”. Ridderne av det frie ord kalles paparazzier her, og de er på vannet primært for å finne ut hvor kongeskipet er blitt av.

Vi får vite svaret før paparazziene. Kongeskipet er nordpå, i Rofoten, og leter etter prinsessebåten som forsvant i Svartstraumen. Pappa Kongeskipet aksepterer ikke at hun er gått ned.

Tas ut av trafikk

V blir kjent med containerhavneier og yacht Rocke-Gabrielsen II som kjenner seg litt kongelig. Han rapporterer redningsskøyta Elias til Redningsselskapet, fordi hun nektet ham å gå ut i dårlig vær.

Filmens hoveddrama består i at Elias dermed tas ut av trafikk. Den lille ville ikke lose den store fra Lunvik til Storevik fordi været var for dårlig. Vi får se hvem som ler sist - eller gråter våtest.

Menneskelig fake

"Personene" er båter med ansikter og stemmer og menneskelige trekk i et omfang og spekter som begeistrer. Mimikken er betagende. Vi kjenner figurene fra 26 episoder i TV2. I kinofilmen er de enda mer menneskelige og enda varmere og mer fascinerende – og historien er skarpere i kantene.

Dette er 3D-animasjon. Figurer og personligheter er skapt med datamaskiner, men av mennesker.

Det er jo syntetisk fake, men vi synes vi opplever ekthet. Det er nytt norsk eventyr i oppdatert formidling med gamle kvaliteter.