Hopp til innhold

Elevkalenderen får verstingpris

En skoledagbok for elever i videregående skole får den tvilsomme æren av å vinne prisen «Årets Gullbarbie» for 2014.

Skuledagbok

BLIR «ÅRETS GULLBARBIE»: Den reklamefinansierte skoledagboka Elevkalenderen. Her forsiden av fjorårets utgave for Møre og Romsdal, som ble trukket tilbake etter reaksjoner på bildebruken.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Prisen deles ut av Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

Den skal gå til den «reklame- eller medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst».

– Det er enormt mye reklame i disse elevkalenderne, både på forsiden og i selve innholdet, sier Press' leder Andrea Sjøvoll.

– Skal være et fristed

Prisvinneren er stemt fram via Press' nettside. De to andre nominerte var klesmerket Björn Borg og optikerkjeden Synsam.

– Elevkalenderen har helt tydelig gått av med seieren etter at over 6 500 har stemt, sier Sjøvoll.

Andrea Sjøvoll

GIR VERSTINGPRIS TIL SKOLEDAGBOK: Press' leder Andrea Sjøvoll.

Foto: PRESS

Den reklamefinansierte Elevkalenderen deles ut til elever i videregående skole. I 2014 hadde den et opplag på 173 000 eksemplarer.

– Kalenderen gjør at skolen blir nok en arena hvor ungdom møter et reklamepress som vi vet påvirker dem, sier Press-lederen og legger til:

– Det er problematisk at skolen ikke er et fristed for reklame når flere og flere ungdommer sliter med psykisk helse.

Mener skolen ikke er en boble

Reklamebyrået Det Skandinaviske Medieselskap er produsent og ansvarlig utgiver av Elevkalenderen.

Styreformann Torstein Solheim forstår lite av begrunnelsen til Press.

– Det er ikke slik at skolen er en fullstendig boble fra resten av samfunnet. Elevene har for eksempel internett, hvor de også møter reklame, sier han.

Torstein Solheim i Det Skandinaviske Medieselskap

FORSTÅR LITE AV BEGRUNNELSEN: Styreformann Torstein Solheim i Det Skandinaviske Medieselskap, som gir ut Elevkalenderen.

Foto: Privat

Skoledagboken gis ut i alle norske fylker, med egne forsider for hver region.

– Vi har et produkt som det store flertall elever er veldig glade i, der de får alt fra en kupong for ti kroner billigere kaffe til informasjon om utdannelse etter videregående skole, sier Solheim.

Elevkalenderen også til høsten

Utgaven for Møre og Romsdal skapte sterke reaksjoner i fjor høst da forsiden viste en lettkledd kvinne.

Etter at NRK Møre og Romsdal omtalte saken, ble skoledagboken trukket tilbake av fylkesutdanningssjefen.

Torstein Solheim sier de har lært av episoden.

– Vi har nå lagt inn enda et ledd for kvalitetskontroll. Så skulle noe dukke opp som går over grensen, kan vi oppdage det.

– Så dere fortsetter å gi den ut, tross denne prisen fra Press?

– Ja, det blir Elevkalenderen til høsten også. Dette er ikke en stor stygg ulv, men et hjelpemiddel for elever i den videregående skole, avslutter han.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober