Hopp til innhold

Et demokratisk eksperiment i Kina

Dokumentaren "Stem på meg!" er den første filmen i dokumentarserien "Why democracy?" fra Kina. Serien er det største multimediasamarbeidet internasjonalt noensinne. 

Elever i Kina lærer demokrati (Foto: Why Democracy?"

'Why Democracy?' har premiere på NRK2 mandag 8. oktober. Elever i Kina skal lære om demokratiet.

Foto: Why Democracy

I "Stem på meg" følger vi en tredjeklasse ved Evergreen Primary School i byen Wuhan i det udemokratiske Kina, og deres første møte med en demokratisk prosess under valget av klassens elevrårdsrepresentant.

I dette spede forsøket på demokrati får vi se hvordan åtteåringer reagerer og utvikler seg når de blir utfordret til å konkurrere om denne ettertraktede tittelen. Hvilke signaler sender dette om demokratiets muligheter i fremtidens Kina?

 

Elevrådsrepresentanter i Kina fra serien "Why Democracy?" (Foto:Why Democracy?"

Elevrådsrepresentanter blir valgt i en klasse i Kina.

Foto: "Why Democracy?"

 

Manipulering

"Stem på meg!" er et portrett av et samfunn og en by sett gjennom en skole, dens elever og deres familier. Ikke minst er det interessant å se hvordan manipulering og skitne triks fra medelever, foreldre og lærere påvirker barna og valgprosessen. Gjennom dokumentaren forsøker regissøren Weijun Chen å forutsi hvordan demokratiet ville bli mottatt og behandlet dersom det skulle blitt innført i Kina.

Filmen er den første av i alt ti filmer i serien "Why Democracy?" som sendes mandag 8. oktober, tirsdag 9. oktober, fredag 12. oktober og deretter hver tirsdag til serien er avsluttet.

Kinesisk Idol

Om 20 år vil Kina være et av de mektigste landene i verden med sin enorme økonomi og store befolkning. Landet følges med argusøyne av en hel verden, men vi har liten kunnskap om maktkampen i den kinesiske toppolitikken.

De eneste demokratiske prosessene som pågår skjer internt i det eneveldige kommunistiske partiet. Imidlertid stemte nylig millioner av kinesere på sin favoritt i den kinesiske utgaven av Idol.

Prisbelønnet regissør

Dokumentarregissøren og produsenten Weijun Chen bor i byen Wuhan i Kina. Etter sin journalisteksamen ved Sichuan University i 1992 har han jobbet med dokumentarproduksjon i Whuhans regionale TV-stasjon. Hans første film "My Life is My Philosophy" ble norminert til beste dokumentar av Chines National Association of Broadcasters.

I 2003 laget han To Live Is Better Than To Die, som ble tildelt Peabody- og Grierson-prisen, i tillegg til Rodolf Vrfba Award under One World Festival.

"Stem på meg!" vant Sterling Feature Award på Silverdocs Documentary festival i 2007. 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober