Elendig skuespiller

Geraldine Chaplin, datter av Charlie Chaplin, trodde at det var lett å vere skuespiller, det var det ikke.

Geraldine Chaplin
Foto: MICHEL GANGNE / AFP

HØR: Helen de Bellis portrettere Geraldine Chaplin

Geraldine Chaplin

Geraldine Chaplin

Foto: FRANCOIS MORI / AP

Hun var bare åtte år da hun debuterte på film. Pappas film selvfølgelig, i en bitteliten rolle med musfletter i vidunderlige ”Limelight”. Hun spilte også en liten snutt i pappas aller siste filmen ”Grevinnen av Hong Kong”. Den var Charlie Chaplins store fiasko .

–Jeg trodde det skulle bli enkelt å gå til filmen som Charlie Chaplins datter. Og det var det jo antar jeg. Bortsett fra at jeg var ikke noe tess som skuespiller. I begynnelsen var jeg helt fryktelig, sier Geraldine Chaplin.

Det mente ikke regissøren David Lean da han ga henne rollen som Tonya i Dr. Zhivago i 1965.

–Frøken Chaplin har ikke noe navn, navnet har faren og han spiller ikke Tonya. Frøken Chaplin ble valgt fordi hun har enkelhet, verdighet, mye varme og skjønnhet og er derfor riktig for rollen..

Besvimter av å se seg selv

Den første gangen Geraldine Chaplin så hele dr. Zhivago i sammenheng var i Cannes. Da hun så seg selv på lerretet, besvimte hun av sjokket – og våknet opp på dametoalettet.

Hun er Charlie og Oona Chaplins eldste datter. Han var 55 år da hun ble født i 1944. Geraldine vokste opp i Santa Monica med en søskenflokk på åtte og 20 katter som alle het Susie.

Ballettdanser

Hun ble sendt til privatskole i Sveits og startet karrieren som klassisk ballettdanser 18 år gammel ved The Royal Ballet School i London.

Etter en turne med ”Askepott” i Paris ble Geraldine verdenskjendis, havnet på glamour sidene i pressen med høye kinnben og fløyels-blikk og ble hyllet som den nye Pavlova.

Geraldine Chaplin og en skuespiller kledd som hennes far

Geraldine Chaplin sammen med en skuespiller kledd som hennes far.

Foto: BERND KAMMERER / AP

- Jeg lot meg ikke narre av ”Askepott” kjendiseriet. Jeg hadde startet dansingen for sent og ville aldri bli en stor ballerina, derfor forsøkte jeg meg på film, sier hun.

Skyggen av faren

Geraldine Chaplin har 2 barn og giftet seg i fjor etter mange års samboerskap med regissøren Patricio Castilla. Det har ikke vært enkelt å hevde seg i en karriere i skyggen av en genial far, men Geraldine påstår det var en velsignelse.

– Far så aldri mine filmer, men lærte meg sin filosofi. Ikke flyte på talentet, men jobbe hardt. Far var en av 1900 tallets mest berømte menn og alle forholdt seg til ham. Mennesker jeg møter føler seg beslektet med ham via meg. I dette livet har jeg levd som ”hele verdens kusine”, sier Geraldine Chaplin.

Kulturstrøm

 • Skulptur skadet med vinkelsliper

  Den velkjente skulpturen Hesten i Markensgate i Kristiansand skal være skadet med vinkelsliper, ifølge politiet. De har kontroll på mannen bak handlingen. «Fole» av Ørnulf Bast ble satt opp i 1973 og er elsket av både barn og russ.

  Laster Twitter-innhold
 • Avis dømt til millionerstatning

  Venezuelas høyesterett har dømt en avis til å betale 109 millioner kroner i erstatning for å ha gjengitt at regjeringspartiets nestleder ble knyttet til narkotikahandel av USA. Regjeringen beskyldes for å bruke domstoler mot kritikk, melder Reuters.

 • Journalister: Trakassert av politi

  Amerikanske journalister som dekker demonstrasjonene mot politivold i Minneapolis sier politiet gir dem hardhendt behandling, til tross for en rettskjennelse om å la dem jobbe i fred. Sjefredaktøren i storavisa USA Today reagerer sterkt, melder AP.

  Laster Twitter-innhold