Elena Ferrantes identitet kan være avslørt

Flere utenlandske medier skriver om oversetteren som kan være kvinnen bak pseudonymet.

Bøker av Elena Ferrante

PSEUDONYM: Identiteten bak kan være avslørt

Foto: Samlaget

Flere utenlanske medier publiserte søndag samtidig en artikkel som påstår å ha svaret på hvem som står bak pseudonymet Elena Ferrante.

Elena Ferrante står bak en rekke suksessrike romaner, men spekulasjonene om hvem som står bak pseudonymet har vært mange. I 24 år har Elena Ferrante gitt ut bøker i falskt navn.

Italiensk oversetter

Nå mener flere medier at de har svaret: Den italienske oversetteren Anita Raja, født i 1953 i Roma. Hun har jobbet for Ferrantes italienske forlag i mange år som oversetter fra tysk. Hun er gift med den napolitanske forfatteren Domenico Starnone, som også på et tidspunkt var utpekt som forfatteren bak Elena Ferrante.

NRKs Kulturkommentator Agnes Moxnes skrev i vår at hun mener forfatterne som skriver under pseudonym bør få være i fred:

Flere medier står bak

Mannen bak artikkelen er den italienske journalisten Claudio Gatti, men også journalister fra tyske Frankfurter Allgemeine Zeitung, italienske Il Sole 24 Ore, amerikanske New York Review of Books, og den franske nettstedet Mediapart oppgis å ha deltatt i etterforskningen som har pågått i flere måneder.

De skal ha undersøkt pengestrømmene fra boksalget over hele verden. Journalistene viser til at ekteparet Raja-Starnone har kjøpt to store leiligheter i Roma, og et fritidshus i Toscana.

– Motbydelig jornalistikk

Sandro Ferri, Ferrantes redaktør sier til avisen The Guardian at han er forferdet over forsøket på å avsløre en kvinne som hele tiden har ønsket å unngå rampelyset, og alltid har sagt at hun bare ønsker å skrive bøker.

– Vi synes at denne typen journalistikk er motbydelig.

Ferri understreker at forfatteren har bestemt seg for å ikke være i offentligheten, og da synes han ikke journalister skal gå forfatteren etter i sømmene.

Forfatteren har ikke kommentert artiklene.

Kulturstrøm

 • Mannen som anga Anne Frank truleg avslørt etter 77 år

  Ei ny etterforsking har identifisert ein person, mistenkt for å ha avslørt Anne Frank og hennar familie til nazistane.

  Anne Franks dagbok er den mest kjente førstehandskjelda om jødisk liv under krigen. Ho døydde i ein konsentrasjonsleir i 1945, 15 år gamal, etter to år i skjul.

  Eit team, inkludert ein eks-FBI-agent, sa at ein jødisk mann i Amsterdam truleg tysta på Frank-familien for å redde sin eigen familie, skriv BBC.

  Teamet, beståande av historikarar og andre ekspertar, brukte seks år med moderne etterforskingsteknikkar for å kome til bunns i saka.

  Anne Frank
 • Earl Sweatshirt tilbake med nytt album

  Den amerikanske rapartisten Earl Sweatshirt (27) er ute med sitt nye album «Sick!». Musikkanmelder Faduma Mohamud i P3 liker at Sweatshirt «er blitt enda skarpere og enda tydeligere». Terningkast 5.

  Earl Sweatshirt
  Foto: Ryosuke Ryosuke Tanzawa / Warner Music
 • Vil fjerne BBC-lisensen

  Neste nyhet om lisensen blir den siste, sier britenes kulturminister Nadine Dorries. Opposisjonen anklager Boris Johnson for å angripe BBC for å redde skinnet.

  Kulturministerens utspill tolkes i britiske medier som et tegn på at den konservative regjeringen ønsker å avskaffe TV-lisensen i 2027, når dagens avtale går ut. Fram til 2024 skal lisensavgiften fryses, og ikke lenger stige sammen med prisene for øvrig.

  Fryses lisensen de kommende årene, vil BBC miste inntekter på rundt 24 milliarder kroner.