Hopp til innhold

Elena Ferrantes identitet kan være avslørt

Flere utenlandske medier skriver om oversetteren som kan være kvinnen bak pseudonymet.

Bøker av Elena Ferrante

PSEUDONYM: Identiteten bak kan være avslørt

Foto: Samlaget

Flere utenlanske medier publiserte søndag samtidig en artikkel som påstår å ha svaret på hvem som står bak pseudonymet Elena Ferrante.

Elena Ferrante står bak en rekke suksessrike romaner, men spekulasjonene om hvem som står bak pseudonymet har vært mange. I 24 år har Elena Ferrante gitt ut bøker i falskt navn.

Italiensk oversetter

Nå mener flere medier at de har svaret: Den italienske oversetteren Anita Raja, født i 1953 i Roma. Hun har jobbet for Ferrantes italienske forlag i mange år som oversetter fra tysk. Hun er gift med den napolitanske forfatteren Domenico Starnone, som også på et tidspunkt var utpekt som forfatteren bak Elena Ferrante.

NRKs Kulturkommentator Agnes Moxnes skrev i vår at hun mener forfatterne som skriver under pseudonym bør få være i fred:

Flere medier står bak

Mannen bak artikkelen er den italienske journalisten Claudio Gatti, men også journalister fra tyske Frankfurter Allgemeine Zeitung, italienske Il Sole 24 Ore, amerikanske New York Review of Books, og den franske nettstedet Mediapart oppgis å ha deltatt i etterforskningen som har pågått i flere måneder.

De skal ha undersøkt pengestrømmene fra boksalget over hele verden. Journalistene viser til at ekteparet Raja-Starnone har kjøpt to store leiligheter i Roma, og et fritidshus i Toscana.

– Motbydelig jornalistikk

Sandro Ferri, Ferrantes redaktør sier til avisen The Guardian at han er forferdet over forsøket på å avsløre en kvinne som hele tiden har ønsket å unngå rampelyset, og alltid har sagt at hun bare ønsker å skrive bøker.

– Vi synes at denne typen journalistikk er motbydelig.

Ferri understreker at forfatteren har bestemt seg for å ikke være i offentligheten, og da synes han ikke journalister skal gå forfatteren etter i sømmene.

Forfatteren har ikke kommentert artiklene.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober