Elena Ferrantes identitet kan være avslørt

Flere utenlandske medier skriver om oversetteren som kan være kvinnen bak pseudonymet.

Bøker av Elena Ferrante

PSEUDONYM: Identiteten bak kan være avslørt

Foto: Samlaget

Flere utenlanske medier publiserte søndag samtidig en artikkel som påstår å ha svaret på hvem som står bak pseudonymet Elena Ferrante.

Elena Ferrante står bak en rekke suksessrike romaner, men spekulasjonene om hvem som står bak pseudonymet har vært mange. I 24 år har Elena Ferrante gitt ut bøker i falskt navn.

Italiensk oversetter

Nå mener flere medier at de har svaret: Den italienske oversetteren Anita Raja, født i 1953 i Roma. Hun har jobbet for Ferrantes italienske forlag i mange år som oversetter fra tysk. Hun er gift med den napolitanske forfatteren Domenico Starnone, som også på et tidspunkt var utpekt som forfatteren bak Elena Ferrante.

NRKs Kulturkommentator Agnes Moxnes skrev i vår at hun mener forfatterne som skriver under pseudonym bør få være i fred:

Flere medier står bak

Mannen bak artikkelen er den italienske journalisten Claudio Gatti, men også journalister fra tyske Frankfurter Allgemeine Zeitung, italienske Il Sole 24 Ore, amerikanske New York Review of Books, og den franske nettstedet Mediapart oppgis å ha deltatt i etterforskningen som har pågått i flere måneder.

De skal ha undersøkt pengestrømmene fra boksalget over hele verden. Journalistene viser til at ekteparet Raja-Starnone har kjøpt to store leiligheter i Roma, og et fritidshus i Toscana.

– Motbydelig jornalistikk

Sandro Ferri, Ferrantes redaktør sier til avisen The Guardian at han er forferdet over forsøket på å avsløre en kvinne som hele tiden har ønsket å unngå rampelyset, og alltid har sagt at hun bare ønsker å skrive bøker.

– Vi synes at denne typen journalistikk er motbydelig.

Ferri understreker at forfatteren har bestemt seg for å ikke være i offentligheten, og da synes han ikke journalister skal gå forfatteren etter i sømmene.

Forfatteren har ikke kommentert artiklene.

Kulturstrøm

  • Thunberg gir ut bøker i USA

    Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg gir ut to av sine bøker i USA. Én av dem gis ut i november.Penguin Press kunngjorde torsdag at de vil gi ut boken «Huset brenner.

  • Roses for nytt album

    Artisten og låtskriveren Jenny Hval sier til NRK Kulturstripa at hun gruer seg for å framføre musikken live, fordi det var så krevende å spille inn stemmen. Lørdag spiller hun fra albumet «The Practice of Love» under Ultimafestivalen i Oslo. Albumet hylles både i Norge og internasjonalt. Berusende, mener Independent. Terapeutisk, ifølge The Guardian, og en unik stemme i norsk musikkliv, skriver Aftenposten.

    Jenny Hval