Hopp til innhold

Element Special Edition

Det er stadig krutt i saksofonist Gisle Johansen. Med et imponerende åttemanns superband inntok 42-åringen fra Eidsvoll Nattjazzen med stille storm.

Element Special Edition på Nattjazz
Foto: Erling Wicklund / NRK

- Så klart John Coltrane stadig er min store inspirasjon, sier Gisle Johansen. Men Element Special Edition er egentlig et mer moderne band. Vi kobler elektrisk og akustisk lyd og musikken er faktisk enklere å lytte til enn Coltranes gamle blowing-sessions.

Dobbeltkvartett

Gisle Johansen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Special Edition har form av en akustisk-elektrisk dobbelt-kvartett: Her spiller gitaristene Vidar Busk og Nils Olav Johansen mot hverandre, det samme gjør pianister Håvard Wiik og Anders Aarum ved henholdsvis akustisk og elektrisk piano. Også i bånn er det dobbel bemanning, med Per Zanussi på kontrabass og Per Mathisen på elbass.

Den amerikanske trommis Franklin Kiermayer er rytmisk anker, mens Gisle Johansens tenorsax inntar frontposisjonen med avventende autoritet.

Uforutsigelig

- Vi har jo en plan men den er der for å kunne fravikes, sier Gisle om konsertformen. Derfor er musikken uforutsigelig, ting vi hadde tenkt skulle bli stille og tenksomt kan godt eksplodere i jubel og ekstase - og omvendt.

  • JAZZKLUBBEN P2 søndag 6/6 kl. 22.05 og mandag 7/6 kl. 14.03
  • NRK JAZZ også tirsdag 8/6 kl. 9.03, 15.03 og 21.03

Hør konserten her!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober