4 av 5 vil GPS-overvåke de eldre

Flertallet av personer over 50 år ønsker GPS-sporing av eldre. – Utfordringen er balansen mellom personvern og sikkerhet, mener Seniorsaken.

Eldre

Tall fra Datatilsynet indikerer en fremtidig økning i GPS-sporing av eldre. Funnene er beskrevet i en ny rapport som måler interesse for ny teknologi.

Foto: Werner Baum / Scanpix

Jo eldre man er, dess større er ønsket om å benytte seg av sporingsteknologi.

Det forteller en ny undersøkelse utført av Datatilsynet, som viser at hele 86 prosent av personer over 50 år ønsker seg GPS-sporing av eldre.

På Majorstuen Seniorsenter kommer ikke tallene som noen overraskelse.

Dagny Elisabeth Storo

Sikkerhet er viktigere enn personvern, synes Dagny Elisabeth Storo.

Foto: Linn Carin Dirdal

– Det er en veldig fin ordning, sier Dagny Elisabeth Storo.

– Jeg har en søster som begynner å bli dement. Nå er hun på sykehjem, men for dem som bor alene er det farlig rett og slett. Når man kommer i den situasjonen har ikke personvern så mye å si, mener pensjonisten.

Anne-Mari Reinertsen

Overveldende, men betryggende, mener Anne-Mari Reinertsen om GPS-sporing av eldre.

Foto: Linn Carin Dirdal

Anne-Mari Reinertsen forteller at hun vanligvis styrer unna tekniske oppfinnelser, og innrømmer at tanken på GPS-sporing er overveldende – men også betryggende.

– Jeg må jo ta stilling til dette før jeg trenger det selv. Jeg ville ikke følt det påtrengende. Jeg er for at livet skal være så lettvint som mulig, og finnes det muligheter må en benytte seg av de, konstaterer Reinertsen.

Tryggere alderdom

Generalsekretær i interesseorganisasjonen Seniorsaken, Knut Christian Høvik, antar at det bak statistikken skjuler seg flest pårørende som er bekymret for slektninger med demens.

At det er størst andel over 50 som ønsker GPS-sporing av eldre, vitner også om tanker om egen fremtidig sikkerhet, mener han.

– Det gjelder både for våre foreldre og oss selv når vi kommer i den aldersgruppen, sier Høvik.

Høvik er positiv til bruk av teknologi for å spore eldre, men poengterer at det er visse etiske spørsmål som må vektlegges før tiltak iverksettes.

– Vi er positive så lenge det tas hensyn til personvern. Kommer de eldre på avveie er det i vår interesse at de finnes igjen. Utfordringen er balansen mellom personvern og sikkerhet.

Vil utstyre barn med GPS

I tillegg til interesse for overvåking av eldre, viser Datatilsynets undersøkelse også at 26 prosent kunne tenke seg å utstyre sine egne barn med GPS. Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener at barn bør få leke fritt og at dette er en utvikling de små bør skånes for.

Saken stiller seg likevel annerledes når det gjelder sporing av eldre, ifølge Thon.

Bjørn Erik Thon

GPS-sporing 'et fornuftig tiltak', mener Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

–Jeg er veldig avslappet til det og synes at det er et fornuftig tiltak. Det har ikke noe med personvern å gjøre at de skal få lov til å gå bort å fryse i hjel.

Datatilsynets rapport er basert på 1500 respondenter fra 15 år og oppover, og måler interesse for ny teknologi.

Ifølge rapporten er det få som benytter seg av sporing av eldre i dag, men tallene vitner om at man kan forvente stor etterspørsel med årene.

Blant respondentene over femti år som kunne tenke seg å bruke GPS overfor familiemedlemmer, finner man både pårørende og eldre selv, ifølge Datatilsynets undersøkelser.

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix