NRK Meny
Normal

Eldbjørg til finalen

- Eldbjørg Hemsing spiller allerede som en ekte solist - kraftfullt virtuost med stor musikalitet. Det mente juryen, som sendte Valdresjenta rett til finalen. 

Eldbjørg Hemsing, deltager i Virtuos 2008
Foto: Morten Brun

Aurdalsjenta Eldbjørg Hemsing (17) briljerte både med intens samtidsmusikk av Wytold Lutoslawski og en fingerbrekkende Carmen-fantasi av Franz Waxman da hun deltok i 2. pulje av semifinalene i Virtuos 2008. Så solid inntrykk gjorde hun på juryen at de sendte henne rett til finalespill med Kringkastingsorkestret.

- Masse variasjoner i klangbehandlig - du tar tid der det trengs - og du skaper flott musikk. Du er allerede en moden og kraftfull musiker, mente de. Elise Båtnes trakk fram Eldbjørgs evne til å skape musikk av den teknisk særdeles krevende Carmen-fanatsien, mens Arild Erikstad var særlig betatt av den modige og sterke tolkningen av Wytoslawski.   

- Dette var moro, flott at de la vekt på selve musikken, det er jo den som er det viktige, sa Eldbjørg fornøyd etter endt dyst.

Hør Eldbjørgs semifinalespill her: Eldbjørg spiller Lutoslawski og Waxman

Se video med intervju med Eldbjørg her: Eldbjørg Hemsing

Gitarist får ny sjanse

Jadran Duncumb, deltager Virtuos 2008
Foto: Morten Brun

Også gitaristen Jadran Duncumb fra Ski begeistret juryen med sitt finstemte og følsomme spill.  

- Jeg glemte å puste, så opptatt ble jeg av det du formidlet der oppe på scenen, sa Elise Båtnes, mens Arild Erikstad mente Jadran leverte klangestetikk på høyt nivså. Sammen med resten av juryen ga de Jadran en ny mulighet til å kvalifisere seg til finalen i avsluttende pulje.   

Selv var ikke Jadran helt fornøyd med alle stykkene, så han er veldig glad for å en ny mulighet til å komme til finalen.

- Jeg er kjempefornøyd med å få en sjanse til - alt ble ikke helt som jeg ville i dag. Jeg vet at jeg kan bedre så nå er det bare å øve, sa en smilende glad gitarist.  

Hør Jadran spille her

Imponerende oktaver

De to andre som deltok i denne puljen var cellisten Sandra Lied Haga på 14 år, og pianisten John Chen på 16. Begge spilte de så juryen hentet fram superlativer.

- Vi er meget imponert av at du spiller så bra i så ung alder, det låter praktfullt, sa Wolfgang Plagge og Bjørn Nyman til Sandra etter at hun blant annet spilte musikk av Grieg. Også John Chen fikk rosende skussmål etter sitt teknisk krevende program.

- Flotte oktaver, du spiller både ledig, raskt og dynamisk, dette er absolutt virtuoseri - imponerende, sa juryen.

Hør hele sendingen her: Virtuos program 2

Fra forrige runde er også pianist Ole Christian Haagenrud klar for finalen, mens Sara Chen får en ny sjanse i pulje 4.

Kulturstrøm