NRK Meny
Normal

Ekte Van Gogh på norsk loft

«Alle» trodde maleriet av et fransk landskap var en falsk Vincent Van Gogh. Nå viser ny forskning at det er ekte, og det har ligget på et norsk loft i mange år.

Mandag viste Van Gogh-museet i Amsterdam fram et hittil ukjent Van Gogh-maleri. Maleriet har i flere år vært i en nordmanns besittelse.

Direktør Axel Rueger på Van Gogh-museet i Amsterdam viser fram «Solnedgang i Montmajour»

Partikler i malingen og brev fra den nederlandske maleren til broren Theo, har overbevist Van Gogh-museet om at det er ekte, selv om det ikke er signert.

– Dette er en «en gang i livet-opplevelse», sa direktør Axel Rueger, da han avduket maleriet på Van Gogh-museet mandag.

«Solnedgang i Montmajour» ble malt i 1888, da Van Gogh bodde i Arles i Sør-Frankrike.

– Det som gjør det ekstra spesielt er at det er et stort maleri, og at det er malt i hans mest aktive periode, rent kunstnerisk, tiden i Arles, sa Rueger.

Maleriet er i privat eie, men har i en lang periode ligget på loftet til den norske industrimagnaten Christian Nicolai Mustad, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Forvist til loftet

Mustad-familien tror maleriet ble kjøpt av Christian Nicolai Mustad i 1908, men at han fikk høre at det sannsynligvis var en forfalskning. Det lå derfor forvist på loftet i mange år.

Så sent som i 1991 kontaktet eieren av maleriet museet og ba om en vurdering. Van Gogh-museet konkluderte med at maleriet ikke var malt av den nederlandske kunstneren.

Vincent Van Gogh (selvportrett) fra 1887

Vincent Van Gogh (selvportrett) fra 1887

Foto: Wikimedia

Men takket være ny forskning, og et brev fra Vincent til broren Theo, har fått museet til å skifte mening.

5. juli 1888 beskriver Vincent Van Gogh i et brev til broren et landskap han har malt samme dag. Men han er skuffet over resultatet:

– Jeg lagde en studie av motivet, men synes det ble for dårlig, skriver Vincent Van Gogh.

Hemmelig eier

Hvem som eier maleriet nå er hemmelig, men det kan sees på Van Gogh Museum i Amsterdam senere denne måneden, opplyser museumsdirektør Axel Rueger.

Der vil det bli utstilt et helt år.