Nå er det faktisk mulig å lage god mat ombord enda du er på sjøen, alt handler om planlegging.
- Siden man ofte har liten lagrinsplass, liten komfyr og lite kjøleskap ombord så må man prøve å vere litt lur, sier Erik Røed i Reiseradioen.
Erik Røed er nå ute med kokeboken "Båtmat - på to bluss i ferien". I Reiseradioen lagde han disse tre rettene, som du også kan lage ombord i båten. Eller i campingvogna, i hybelen eller hjemme for den saks skyld.
Lakseceviche med mango
For fire personer
Poenget her er at situssaften skal prosessere fiskekjøttet. Det forandrer farge og tekstur nesten som om det er varmebehandlet.
300 gr laksefilet
Saften fra 4 lime eller 2 sitroner
1 mango skåret i små terninger
1 sjalottløk, finhakket
1/4 ts hakket chilipepper (husk å fjerne frøene først)
Et lite dryss salt og sukker
Hakk fisk i små biter med en god kniv. Ta det i en liten bolle, press over sitronsaft og ha i mango, løk, chili, salt og sukker.
Alt blandes godt sammen, og settes til side i minst ti minutter for at lime- eller sitronsaften skal gjøre fiskekjøttet "kokt".
Serveres som forrett eller til lunsj.
Enkel bulgursalat
For fire personer.
Dette er den aller beste kameraten til stekt fisk, grillet kjøtt eller bare til seg selv.
150 gr bulgur fra tyrker´n på hjørnet, legges i vann for å svelle i
minst 1/2 time
1/2 slangeagurk, skrelt med en ostehøvel, finhakkes
8 plommetomater eller 4 "vanlige" tomater
1 rødløk
2 store håndfuller bladpersille
1 liten håndfull mynte
Saften av 1 sitron
En klype salt
1 lang klunk god olivenolje
Overflødig vann klemmes ut av de svellede bulgurkornene.
Agurk, løk, tomater, persille og mynte finhakkes, og blandes i en bolle med bulguren.
Bland sammen og klem over sitronsaft og smak til med litt salt.
Helt til slutt heller du over deilig olivenolje, og bulgursalaten er klar til servering.
- Jeg synes at det er godt med en tydelig myntesmak, men her er det rom for egne variasjoner, forteller Erik.
Jordbærbombe
- Ifølge Gutta på Haugen, min lokale grønnsaksbutikk, er det å bruke den utrolige gresskarkjerneoljen på denne måten helt nytt i Norge. Nå kan du være pioner, sier Erik.
Gresskarkjerneolje har en mild duft av korn og nøtter, men egner seg ikke til steking.
1 kurv jordbær
10 hele pepperkorn
Gresskarkjerneolje
Rens bærene, del dem i fire, og legg i dessertboller.
Legg pepperkornene på ei fjøl, og knus dem med knivbladet. Ikke bruk ferdigmalt pepper, de har mistet all annen aroma enn det kruttsterke.
Hell over gresskarkjerneolje, et par spiseskjeer pr bolle. Finner du ikke gresskarkjerneolje i butikken kan du gjerne bruke en lagret balsamicoeddik. Du kan også bruke en normal balsamico, men da bør du koke den ned til det halve, og søte med litt sukker.