Hopp til innhold

Ekstremvær i Europa

Været forårsaker alt fra dødsfall til gatekunst rundt om i Europa. Les de forskjellige historiene her!

Kraftig tordenvær i Hamar

Tordenværet herjet ikke bare over Østlandet.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Berlin, Tyskland

Renheten i Berlins gater er nå én ting, men i sommer er berlinerne plutselig plaget av noe helt annet. Asfalten, som blir opp til 60 grader, sluker korker, skruer og spikre.

Varmen gjør om asfalten (avhengig av sammensetning, riktignok) til en tykk tjære. Denne flyter sakte utover og sluker ikke bare forskjellige gjenstander, men lar også hjulspor bli værende. Det er også blitt rapportert om fotavtrykk i asfalten, melder BZ.

Når temperaturen igjen vil synke, vil det bli så å si bli umulig å få fjernet gjenstandene ut av den seige massen.

Heldigvis er det ikke alle som rynker på nesen ved disse nyhetene. De mener varmen produserer en ny type kunst, eller såkalt ”Street art”.

Vestkysten, Sverige

En kraftig storm skylte innover Sveriges vestkyst mandag kveld. Båter drev frem og tilbake uten kontroll, noe som resulterte i at telefonen hos kystvakten ringte i ett sett.

– Det var nødbluss og master som hadde knekt, sier redningsleder Mattias Hansson til expressen.se.

Det dårlige været gir seg ikke med det første i Sverige. Det meldes om stormer i sør og skogbrannfare i nord.

– Det er vanskelig å si om været. Det fungerer ikke riktig som man tror iblant, sier meteorolog Kjell Lund.

Stuttgart, Tyskland

GERMANY-ELEPHANT-ANNIVERSARY-OFFBEAT

Elefanten Vilja ble nesten 61 år før hun døde av varmen.

Foto: NIGEL TREBLIN / AFP

Europas eldste elefant døde for et par dager siden av varmen som herjer over Tyskland. Med sine 61 år fikk elefanten Vilja et kretsløpkollaps. Besøkende forteller at Viljas forben skal ha knekt sammen, etterfulgt av resten av kroppen.

Pleieren som passet på elefanten, Volker Scholl, fortalte at dagene før hun døde, viste elefanten ingen tegn på sykdom eller at noe var galt. Tvert imot var elefanten svært aktiv og hadde til og med kjølt seg ned med gjørme på lørdagsformiddagen.

– Selv om vi er veldig triste, så vet vi i det minste at Vilja ikke var plaget med smerter, sier direktøren i dyrehagen Dieter Jauch til BZ .

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober