Normal

– Wikipedia ikke et våpen for ekstremister

Grunnlegger av Wikipedia avviser at nettleksikonet er et våpen for høyreekstreme.

– For å oppnå et fredelig samfunn og overvinne ekstremister, må vi forstå dem. Alle må bli hørt, sier Jimmy Wales.

Video Jimmy Wales om Breivik

Jimmy Wales om Anders Behrin Breiviks muligheter på Wikipedia.

Mange har bekymret seg over at Anders Behring Breivik og andre høyreekstremister har redigert nettleksikonet Wikipedia for å få ut sine meninger.

– Vi må forstå hvorfor ekstremistene tenker som de gjør, og hva som har gått galt. Dette klarer vi ikke om vi ignorerer dem og ikke lytter, sier han og fortsetter:

– Det betyr ikke at Wikipedia gir ekstremister en platform til å spre hatet sitt. Det betyr at man kan dokumentere hva de gjør og hvorfor de gjør det. Og i tillegg komme med bevis på at det de sier er galt, sier Jimmy Wales.

Video Jimmy Wales, Wikipedia om ekstremisme

Jimmy Wales om ekstremisme.

Nordmenn storforbrukere på Wikipedia

Han var en av Wikipedias to grunnleggere i 2001. Nå er han i Oslo for å delta på Wikipedia Academy 2012, som er Wikipediamiljøets viktigste dialog med omverden.

Nettleksikonet er blitt verdens femte mest populære nettsted og Norges tredje største nettside. Nordmenn er storforbrukere og blant de som bruker nettleksikonet hyppigst per innbygger i hele verden.

– De norske brukerne har alltid vært noen av de best organiserte og mest suksessfulle gruppene og har generelt et godt rykte i Wikipedia-samfunnet, sier Wales.

Breivik på Wikipedia?

Jimmy Wales om Wikipedias muligheter

Jimmy Wales om Wikipedias muligheter.

– Mange er bekymret for at Anders Behring Breivik har skrevet artikler på Wikipedia, hva vet du om dette?

– Det er en tragedie at denne syke, gale mannen har gjort det forferdelige han har gjort. Wikipedia står for fri kunnskap for alle, og vi tillater mange mennesker å delta. I hele verden vil ekstremister som prøver å skrive usannheter bli blokkert og fjernet av Wikipedia-samfunnet. Det viktigste for oss er at alle skal ha muligheten til å delta, sier han.

Wales mener det er lettere å finne sannheten når samfunnet fører en hensynsfull og åpen dialog.

– Folk må få lov til å utfordre vedtatte sannheter, det gjør de på Wikipedia. Samtidig blir utfordringen slått ned på om den ikke er riktig.

Ikke redd for å bli misbrukt

– Miljøet jeg prøver å fremme i Wikipedia-samfunnet er at vi bør lytte til alle sider, men likevel være fokusert på reelle fakta.

Han er ikke lenger redd for å bli misbrukt av ekstremister. Tidligere var han særlig engstelig fordi han ikke forsto artikler skrevet på fremmede språk. Særlig språk snakket av få personer, som ikke hadde kontroll på.

– Systemet er så åpent at majoriteten kjapt slår ned på misbruk i dag, sier han.

– Wikipedia reflekterer menneskers kultur

Noen mener Wikipedia er en konstant kamp mellom de normale og mer ekstreme meningsytringer. Wales mener Wikipedia reflekterer oss mennesker og vår kultur, og at sånn vil det alltid være.

– Vi vil ikke at Wikipedia skal være noe slagmark. Men, selvsagt må vi håndtere en del harde debatter og diskusjoner. Sånn er det over hele verden på alle språk. Se på Israel og Palestina: vi har mange eksperter som prøver å skrive balanserte ting, men også ekstremister på begge sider som vil fremheve sitt syn. Det er slik vi mennesker fungerer. Og Wikipedia reflekterer menneskers kultur, sier Jimmy Wales til NRK.

Kulturstrøm

 • Kinesisk sinne over svensk satire

  Et humorinnslag på SVT har opprørt den kinsesiske ambassaden. I en uttalelse på ambassadens nettsider kreves det at den svenske allmennkringkasteren ber om unnskyldning for innslaget som ble vist i satireprogrammet «Svenska Nyheter» fredag kveld, skriver SVT Nyheter. Innslaget beskrives som rasistisk og hetsende. Redaktør for SVTs underholdningsavdeling, Thomas Hall, sier de ikke føler at de har gjort noe galt. Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke gitt noen uttalelse til SVT Nyheter.

 • Unike opptak av John Lennon

  Et videoopptak viser John Lennon og George Harrison spille «How Do You Sleep» i Lennons Ascot Sound Studios i 1971. Videoopptakene deles i forbindelse med nyutgivelsen av John Lennons ikoniske album «Imagine» fra samme år, skriver The Rolling Stone.

 • Storslått kostymedrama på NRK TV

  Den britiske dramaserien «Vanity Fair» er basert på 1800-tallsklassikeren av William Makepeace Thackeray om den unge, smarte og ambisiøse Becky Sharpe. Hun vokser opp i den fattige delen av London, men vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.

  Becky Sharp vokser opp i den fattige delen av London. Hun vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.