Hopp til innhold

Eksperter reagerer på Beyoncé-diett: – Skadelig for de unge

Superstjernen Beyoncé fronter en plantebasert diett for å gå ned i vekt. – Styr unna, mener kroppsaktivist, Carina Elisabeth Carlsen.

Emmy Nominations-Music

Superstjernen Beyoncé Knowles-Carter opptrådte på to «Homecoming»-konserter under Coachella i 2018. 44 dager før festivalen gikk artisten på dietten «22 Days Nutrition» for å komme seg inn i scenekostymet.

Foto: Parkwood Entertainment / AP

Nylig lastet popstjernen Beyoncé opp en video på sin egen YouTube-kanal som viser hvordan hun gikk ned i vekt før fjorårets Coachella (Se filmen nedenfor).

I videoen ser man artisten stående på vekten og da tallet blinker mot henne, proklamerer hun med: «Lang vei å gå».

Noe må gjøres. Hun setter i gang med dietten «22 Days Nutrition» 44 dager før musikkfestivalen.

Den består utelukkende av et plantebasert, glutenfritt, soyafritt og melkefritt kosthold. Det innebærer verken sukker, mel, melk, kjøtt, gluten, egg, ost, alkohol, kaffe eller soyaprodukter på tre uker.

Mot slutten av videoen ser man superstjernen snurre rundt av glede over at hun har kommet seg inn i drakta.

– Bør ha kunnskap

Med sine millioner av fans bare på sosiale medier, 130 millioner på Instagram og 15 millioner på Twitter, har Beyoncé stor påvirkningskraft på de unge.

Cathrine Bogen Heitmann, utdannet innen samfunnsernæring og ernæringsrådgiver i Skien kommune, vil ikke anbefale unge å gjøre den plantebaserte dietten uten å ha kunnskap om emnet.

– Det er utfordrende å klare å dekke behovet for protein, og en rekke andre næringsstoffer, gjennom et strengt, plantebasert kosthold. Spesielt for barn og unge som er i vekst. Det er ikke umulig, men man skal ha god innsikt i matvarenes innhold av næringsstoffer, og sette sammen kostholdet nøye for å få det til.

– Beyoncé har egne eksperter rundt seg som har dette som sin oppgave, og blir antageligvis nøye fulgt opp av helsepersonell, presiserer hun.

Cathrine Bogen Heitmann

Cathrine Bogen Heitmann, ernæringsrådgiver i Skien kommune.

Foto: Marius Johannessen

Bogen Heitmann legger samtidig til at man kan dra nytte av å spise mer plantebasert.

– Et gjennomsnittlig vestlig kosthold inneholder veldig mye animalske produkter og prosessert mat, og en dreining mot et mer plantebasert kosthold er å anbefale, både for helsens del, av hensyn til miljøet, og for en mer rettferdig fordeling av verdens tilgang på mat. Vi vet at mye av næringen i matvarene forsvinner i de ulike leddene av prosessering, og ultraprossesert mat er en utfordring for folkehelsen, både i Norge og på verdensbasis.

– Vegetar- og vegankosthold tror jeg er noe som kan virke positivt inn på folkehelsen, men det er viktig å understreke at rådet ikke er at man skal slutte å spise kjøtt, egg, drikke melk osv., men at man skal begrense inntaket av animalske produkter, og heller øke inntaket av grønnsaker og belgvekster.

Bogen Heitmanns synspunkt deles av Thea Myklebust-Hansen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter, et selskap som eies av meieribransjen.

– Mange nordmenn spiser for lite frukt og grønnsaker. Så det er bra at dietten fremmer frukt og grønt. Samtidig bidrar melk, kjøtt, egg og fisk med mange viktige næringsstoffer, sier Myklebust-Hansen.

Thea Myklebust-Hansen

Thea Myklebust-Hansen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Sender ut uheldige signaler

Også artistens omtale av vekt og målet om å gå ned i kilo er uheldig, mener Bogen Heitmann.

– Unge i dag bombarderes av input på kosthold, helse og vekt fra alle kanter. Kroppspresset er enormt, og det kan være tøft å stå imot. Jeg skulle ønske Beyoncé kunne ha fokusert på de andre aspektene av dette, som positive helsegevinster og miljøgevinster enn vekt.

– Vekt er ikke alltid en indikasjon på dårlig helse eller risiko for livsstilssykdommer. Barn og unge i dag trenger sunne forbilder som fokuserer på overskudd, energi og psykisk helse med et positivt fortegn, snarere enn flere regler for hva som er «bra» og «dårlig» å spise.

Myklebust-Hansen reagerer også på artistens omtale av vekt, spesielt når hun har en så stor og ung følgerskare.

– Når hun kommenterer vekt så spesifikt, så sender det ut noen uheldige signaler. En sunn kropp handler om mye mer enn bare kilo og vekt.

Carina Elisabeth Carlsen

Carina Elisabeth Carlsen, kroppsaktivist og masterstudent i empowerment og helsefremmende arbeid.

Heller ikke kroppsaktivist og masterstudent i empowerment og helsefremmende arbeid, Carina Elisabeth Carlsen, kan forstå hvordan artisten ikke kan se hva slags potensielle, skadelige ringvirkninger utsagnet hennes kan gi.

– Det er problematisk at Beyoncé velger å snakke om vekten sin som det viktigste ved seg selv, og noe som må endres. Unge mennesker sammenligner seg med idolene sine, og sosiale medier gjør at avstanden er mindre enn hva den var før. Kjendiser «snakker» oftere med fansen via live streamer. Dette gir et falskt inntrykk av vennskap, og gjør oss med det lette å påvirke.

Fraråder å gå på diett

Kroppsaktivisten poengterer at et plantebasert kosthold ikke nødvendigvis trenger å være farlig, men anbefaler ikke unge å gå på diett.

– Det som er problematisk er at Beyoncé selger idéen om at man skal holde seg unna en rekke matvarer som man faktisk trenger. Generelt er dietter noe man bør styre unna. De forbrenner ikke fett, men muskler og vann, og dermed har de en kortvarig effekt.

Er man interessert i å gå opp eller ned i vekt, er det bedre om man legger om livsstilen eller får hjelp av profesjonelle fagfolk.

Carlsen trekker også fram at Beyoncé har et stort nettverk av profesjonelle som til enhver tid kan ivareta helsen hennes:

– Med et stort team rundt seg som hun har, er det også større sjanse for å kunne få et langvarig resultat fordi man kan endre livsstilen sin. Det har ikke 15-åringer, som kaster seg på denne dietten fordi Queen B har sagt at dette er det nye.

I den første versjonen av artikkelen uttalte ernæringsrådgiver Thea Myklebust-Hansen seg om saken. Det ble opplyst om at hun er en del av Opplysningskontoret for Meieriprodukter, men det burde ha blitt presisert at denne organisasjonen eies av meieribransjen. NRK hadde i forkant av saken snakket med flere kilder med samme synspunkt som Myklebust-Hansen. Det burde ha kommet til uttrykk i saken. Artikkelen er nå oppdatert med uttalelser fra Bogen Heitmann.

Kulturstrøm

 • Politiet etterforskar trugsel mot J. K. Rowling etter Rushdie-tweet

  Politiet i Scotland etterforskar ei melding om trugslar retta mot forfattar J. K. Rowling etter at ho la ut ei fordømmande melding om knivstikkinga av forfattar Salman Rushdie på Twitter. Det melder Reuters.

  Harry Potter-forfattaren skreiv at ho følte seg veldig kvalm etter at ho høyrde om knivstikkinga, og at ho håpa det vil gå bra med Rushdie. Ein brukar svarte «Ikkje bekymra deg, du er neste».

  Seinare tvitra ho at Twitter ikkje meinte at meldinga var i strid med deira retningslinjer, og deretter at politiet var involvert i saka.

  J.K. Rowling tvitrer: Feeling very sick right now. Let him be ok. 
Anonymisert bruker svarer: Don't worry you are next
  Foto: Skjermdump / Twitter
 • Rushdies bøker på salgstoppen igjen

  Knivangrepet mot forfatteren Salman Rushdie har utløst fornyet interesse rundt bøkene hans, som nå inntar toppen på salgslistene.

  Ulike utgaver av Rushdies bok «Sataniske vers» fra 1988 – en bok som av iranske ledere er blitt anklaget for å være blasfemisk og som har utløst oppfordringer til å drepe ham – inntok lørdag de tre øverste plassene på Amazons «Movers & Shakers»-liste. (NTB)