Hopp til innhold

– Tenk over hva dere «liker»

160.000 nordmenn er medlem av gruppen «Nei til gratis førerkort for innvandrere». Gruppen ble startet etter et utspill fra en forsker, som hevder hun aldri har sagt det gruppen er basert på. – Tenk over hva dere blir medlem av, sier ekspert på sosiale medier.

Nei til gratis førerkort for innvandrere

Slik ser den ut, siden «Nei til gratis førerkort for innvandrere».

Foto: Skjermdump

Oppdatert 17. juni: Gruppen ble fjernet fra Facebook noen timer etter at NRK.no skrev denne saken. Flere lignende sider finnes fremdeles.
________________________________________________________________

«Forsker foreslår å gi lappen gratis til innvandrere» het det i flere overskrifter for et år tilbake.

Uttalelsen førte blant annet til en Facebookgruppe, som nå har nærmere 160.000 medlemmer.

Problemet er at bare halve sannheten kom fram i intervjuet, ifølge forsker Tanu Priya Uteng. Hun har fått mange trakasserende mailer og tekstmeldinger etter avisoppslagene.

– Jeg sa at det er veldig dyrt med førerkort i Norge i dag, og at det blir vanskelig for mange flyktninger, som gjerne må reise mellom flere deltidsjobber. Derfor foreslo jeg at det skulle vært en del av introduksjonsprogrammet, men at pengene da måtte betales tilbake, som et lån. Det siste kom aldri med i saken, forklarer Uteng.

Hun har vært inne og sett på Facebook-gruppen «Nei til gratis førerkort for innvandrere», men greide ikke lese mer på grunn av det hun beskriver som rasistiske innlegg.

– Den som har startet denne gruppen burde tatt en telefon til meg. Jeg har vært inne og sett på det som har blitt skrevet der inne, og mye av det er ren rasisme. Det er fryktelig provoserende og trist. Jeg har fått mange telefoner og tekstmeldinger med trakasserende innhold, forklarer Uteng.

Har du hørt på makan...skal norske ungdommer betale for førerkort og utenlandske norske få det GRATIS?????? DET kalles for DISKRIMINERIG!!!! BASTA BOM!!!!

Medlem av Facebook-gruppa

Googlet saken

Bjørn-Ove Hultgren

Bjørn-Ove Hultgren sier han vil legge ned gruppen etter at NRK.no har tatt kontakt.

Foto: Privat

22 år gamle Bjørn-Ove Hultgren fra Mo i Rana startet gruppen etter å ha lest saken på flere nettaviser.

– Jeg startet gruppen fordi jeg leste en sak på nettet om et forslag om gratis førerkort for innvandrere. Det viste seg at en slik gruppe allerede eksisterte, så jeg opprettet en egen for å se om jeg kunne få flere medlemmer, forteller Bjørn-Ove Hultgren til NRK.no.

– Hvor godt sjekket du dette utspillet før du lagde gruppen?

– Jeg googlet saken, og så den på flere nettaviser. Derfor gikk jeg ut ifra at det stemte. Når aviser som for eksempel VG skriver om dette, da går jeg ut i fra at det stemmer, svarer Hultgren.

Han presiserer at han ikke er negativ til innvandrere, men at han mener det bør være likt for alle som bor her i landet.

– Mye av det som skrives på veggen der er sterk kost. Hva tenker du om det?

– Det er jeg klar over, og det er ikke bra. Vi har slettet flere hundre innlegg som har rasistisk innhold. Folk må kunne holde seg til saken, sier Hultgren.

Hvor tar dere det fra?? Hvorfor i all verden finnes slike sider som dette? Hvorfor er det noen som har et så iherdig behov for å skape splid og misstemning? Akkurat som innvandrere automatisk får sponset førerkort.. Hallo?

Medlem av Facebook-gruppa

– Grunnleggende rasistisk

Hanna Aase er ekspert på sosiale medier, og driver firmaet Toveis Media. Hun tror ikke at nærmere 160.000 mennesker har tenkt at de kan bidra til å såre andre mennesker, selv om de er medlemmer av gruppa.

– Men å lage ei gruppe eller side som sier noe som skiller mellom innvandrere og nordmenn, er grunnleggende rasistisk, sier Aase.

Hanna Aase

Hanna Aase mener folk bør bli flinkere til å lese gjennom hva de «liker» på Facebook.

Foto: Toveis Media

– Han som har laget den sier den ikke er ment slik?

– Det er rett og slett ikke sant. Du kan ikke lage en side basert på forskjeller mellom mennesker, uten at det blir rasistisk.

– Når det er sagt, så er det helt vanlig at folk stoler på det som skrives i media. Det er det heller ikke noe galt i, sier Aase.

– Tenk dere om

Hun mener derfor at bevisstheten må økes rundt det å trykke «liker» eller melde seg inn i grupper ved et enkelt klikk, uten å sette seg inn i saken.

– En ting er hva slags signaler det sender til sine venner på Facebook og ikke minst de jobbrelasjonene man har der, men en annen ting er at man tenker ikke over at hver stemme teller i forhold til når tallet blir så stort som det til nå har blitt.

Er det for lett å trykke «liker»?

– Det skal være lett. Det er en del av effektiviseringen vi har i kommunikasjonen. Ting kommer til å bli enda enklere og enda raskere. Men enkelte ganger så skulle en tro at folk har glemt å tenke seg om, forklarer Aase.

Jeg ble med i denne gruppa fordi jeg tror på lik behandling av norske og etnisk norske, innvandrer eller ikke innvandrer. Lik lønn for likt arbeid, førerkort til noen, førerkort til alle. Men det denne siden har blitt er en hel masse drittslenging og det liker jeg ikke!! Oppfør dere!!!!

Medlem av Facebook-gruppa

Kan føre til fremmedfrykt

Hun mener derimot å ha sett flere eksempler på at Facebook-gruppene ikke viser et reelt engasjement.

– Ta for eksempel Datalagringsdirektivet, DLD. Entusiasmen på nett var stort hvis man skal se på hvor mange om som meldte seg inn i grupper som var imot. Men når det kom til å faktisk gå i protesttog og skape oppmerksomhet utenfor dataskjermen, så var det lite imponerende.

Kan dette føre til en slags kollektiv frykt? At folk tror at det faktisk er en reell mulighet for at innvandrere skal få gratis førerkort?

– Vi vet at frykt avler frykt, og når noe sprees så raskt som det gjør gjennom sosiale medier så ja. Heldigvis så kan det også gå like fort over.

– Vil legge ned gruppa

Hanna Aase mener denne saken er spesielt ille, fordi det har utviklet seg til å bli et politisk angrep på en minoritetsgruppe.

– Det som er så flott med sosiale medier er at det har blitt en plattform for å tale «den lille manns sak». Her skjer det motsatte.

Hun oppfordrer alle som ikke mener det siden representerer om å melde seg ut.

Nå forteller Hulgren at han har bestemt seg for å legge ned gruppa.

– Det skjer i slutten av måneden, siden prosjektet ikke blir noe av.

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.

Flere kulturnyheter