Ekspert om billettsalget til «Sonja»: – Skuffende

Storfilmen om Sonja Henie, skøyteløperen som tok gull i tre OL, går ikke seiersrunder på kino. På tre romjulsdager har ikke «Sonja» solgt mer enn 20.000 kinobilletter.

Ine Marie Willmann som Sonja Henie

Ine Marie Wilmann spiller Sonja Henie i storfilmen om Norges største kunstløper. Men filmen om Hollywood-stjernens liv går ikke til gull på kino så langt.

Foto: Nordisk Film Distribusjon

Sonja Henie var en ener på skøytebanen, men sliter med å gjenskape magien på kinolerretet.

20.000 solgte billetter på tre dager i romjulen er ikke så høyt som ønsket, erkjenner produsent Synnøve Hørsdal i Maipo Film.

– Det er klart man skulle ønsket mer enn det vi har fått. Men det er bare tre dager på kino, så det er for tidlig å konkludere, sier Hørsdal.

For å sette tallene i perspektiv, samlet krigsfilmen «Den 12. mann», som også var en dyr film om et norsk ikon, nesten 110.000 publikummere over de samme tre dagene i fjor.

«Sonja» er en storsatsing med et budsjett på over 78 millioner kroner. 15 av millionene er offentlige kroner fra Norsk filminstitutt.

Budsjettsummen inkluderer ikke de store kostnadene forbundet med markedsføring av filmen.

Har ikke klart å fange ungdommen

Administrerende direktør Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & kino omtaler billettsalget til «Sonja» som skuffende.

Filmen har fått til dels gode kritiker, deriblant en firer av NRKs anmelder Birger Vestmo. Men den har ikke klart å fange ungdommen, tror Petterson.

Lykkeland vant to priser i Cannes

Produsent Synnøve Hørsdal i Maipo film (nr. 3 fra venstre) feirer her Cannes-priser til NRK-serien «Lykkeland». Besøkstallene til hennes nye storfilm er imidlertid ikke mye å juble over.

Foto: CANNESERIES

– Det tar nok litt tid før det voksne publikummet er på plass for «Sonja», men den er avhengig av å appellere til ungdom også for å bli en stor suksess, sier Petterson.

Hørsdal tror vurderingen fra Petterson kan ha noe for seg.

– Det er klart at det store spørsmålet er hvordan Sonja har fungert nedover i alder. Det er nok det det beror på, men det vet vi heller ikke sikkert ennå, sier filmprodusenten.

Slått av vannmann og 54 år gammel Disney-helt

Det er superheltfilmen «Aquaman» som er romjulens store kinovinner så langt, med 60.000 solgte billetter.

På andreplass kommer Disneys oppfølger til 54 år gamle «Mary Poppins», «Mary Poppins vender tilbake».

– Ungdommen går tydeligvis på «Aquaman», som er julens klare vinner, bemerker Petterson.

Kulturstrøm

 • Klassisk musikk økte mest i 2018

  Streaming av klassisk musikk økte med 10,2 prosent i 2018, sammenlignet med året før. For samtlige andre musikksjangere var økningen på 5,7 prosent. Det viser nye tall fra plateindustrien, skriver BBC. Det er artister som sangerne Andrea Bocelli og Katherine Jenkins, cellisten Sheku Kanneh-Mason og pianisten pianist Ludovico Einaudi som trekker lyttere. Samtidig økte salget av CD-er med klassisk musikk med 6,9 prosent.

  Bocelli
  Foto: Marie Peyre / NRK
 • Beskylder R. Kelly for trusler

  Et av R. Kellys påstoffe ofre sier til CNN at rapperen har truet henne, etter å ha deltatt i dokumentarserien «Surviving R. Kelly». I programmet snakker den nå 21 år gamle kvinnen Faith Rodgers (bildet) om en hendelse i fjor. I 2018 gikk Rodgers til sak mot Kelly, der hun beskyldte rapperen for å skjenket henne alkohol, overfalt henne, og påført henne en seksuelt overførbar sykdom. Nå hevder hun å ha mottatt trusler i et brev, der Kelly truer med å sverte ryktet hennes. I en e-post til CNN svarer Kellys advokat at brevet ikke kommer fra Kelly.

  Faith Rodgers
  Foto: JEENAH MOON / Reuters
 • Facebook vil støtte nyhetene

  Facebook skal investere i nyhetsbransjen. 300 millioner dollar settes av til å støtte ulike prosjekter innen nyhetsmediene, opplyser selskapet i en pressemelding. I løpet av tre år skal selskapet investere 300 millioner dollar i nyhetsprogrammer, partnere og innhold, ifølge CNN. Noe av midlene skal gå direkte til organisasjoner som medieorganisasjonen Pulitzer Center og Report for America, som jobber for bedre dekning av lokale nyheter. (NTB)