Ekspert om billettsalget til «Sonja»: – Skuffende

Storfilmen om Sonja Henie, skøyteløperen som tok gull i tre OL, går ikke seiersrunder på kino. På tre romjulsdager har ikke «Sonja» solgt mer enn 20.000 kinobilletter.

Ine Marie Willmann som Sonja Henie

Ine Marie Wilmann spiller Sonja Henie i storfilmen om Norges største kunstløper. Men filmen om Hollywood-stjernens liv går ikke til gull på kino så langt.

Foto: Nordisk Film Distribusjon

Sonja Henie var en ener på skøytebanen, men sliter med å gjenskape magien på kinolerretet.

20.000 solgte billetter på tre dager i romjulen er ikke så høyt som ønsket, erkjenner produsent Synnøve Hørsdal i Maipo Film.

– Det er klart man skulle ønsket mer enn det vi har fått. Men det er bare tre dager på kino, så det er for tidlig å konkludere, sier Hørsdal.

For å sette tallene i perspektiv, samlet krigsfilmen «Den 12. mann», som også var en dyr film om et norsk ikon, nesten 110.000 publikummere over de samme tre dagene i fjor.

«Sonja» er en storsatsing med et budsjett på over 78 millioner kroner. 15 av millionene er offentlige kroner fra Norsk filminstitutt.

Budsjettsummen inkluderer ikke de store kostnadene forbundet med markedsføring av filmen.

Har ikke klart å fange ungdommen

Administrerende direktør Guttorm Petterson i bransjeorganisasjonen Film & kino omtaler billettsalget til «Sonja» som skuffende.

Filmen har fått til dels gode kritiker, deriblant en firer av NRKs anmelder Birger Vestmo. Men den har ikke klart å fange ungdommen, tror Petterson.

Lykkeland vant to priser i Cannes

Produsent Synnøve Hørsdal i Maipo film (nr. 3 fra venstre) feirer her Cannes-priser til NRK-serien «Lykkeland». Besøkstallene til hennes nye storfilm er imidlertid ikke mye å juble over.

Foto: CANNESERIES

– Det tar nok litt tid før det voksne publikummet er på plass for «Sonja», men den er avhengig av å appellere til ungdom også for å bli en stor suksess, sier Petterson.

Hørsdal tror vurderingen fra Petterson kan ha noe for seg.

– Det er klart at det store spørsmålet er hvordan Sonja har fungert nedover i alder. Det er nok det det beror på, men det vet vi heller ikke sikkert ennå, sier filmprodusenten.

Slått av vannmann og 54 år gammel Disney-helt

Det er superheltfilmen «Aquaman» som er romjulens store kinovinner så langt, med 60.000 solgte billetter.

På andreplass kommer Disneys oppfølger til 54 år gamle «Mary Poppins», «Mary Poppins vender tilbake».

– Ungdommen går tydeligvis på «Aquaman», som er julens klare vinner, bemerker Petterson.

Kulturstrøm

  • Sprikande konseptalbum frå Coldplay

    På «Music of the Spheres» har frontmann Chris Martin dikta opp eit parallelt solsystem, der kvar låt representerer ein planet og folket som bur der. «Sprikande og retningslaust», skriv musikkmeldar Sjur Systad Tyssen i P3. Terningkast 3.

    Coldplay 2021
    Foto: James Marcus Haney
  • Antirasist-håndbok slår an

    Tinashe Williamsons barne/ungdomsbok «Håndbok for unge antirasister» er nå trykket i et opplag på hele 19.000 eksemplarer, og forrige uke var den landets nest mest solgte bok. «Hvis Livets Skole hadde hatt et pensum, hadde denne boka definitivt vært på kjøpslista», skrev NRKs anmelder om boka.