Hopp til innhold

Eksperiment med ball

Du trenger bare en pingpongball og en hårføner. Oppdriften hjelper deg med resten.

Solveig Hareide

Solveig Hareide trikser med svevende ball.

Foto: NRK

Her kommer er et kult triks du kan imponere med: Ta en pingpongball og legg den oppå hårføneren. Slå på og du har en svevende ball. Nå kan du ta hørføneren til sida og ballen vil fortsatt sveve i lufta.

Solveig gjør eksperimentet i denne videosnutten. SE VIDEO: Eksperiment med oppdrift

Som et fly

Det som skjer med ballen, er akkurat det samme som gjør at fugler og fly kan holde seg i lufta. På en flyvinge går lufta raskere på oversida enn undersida. Luft som går fortere gir lavere trykk enn luft som går sakte.

Luftrykket på oversida blir mindre enn under vingen. Da vil det lave luftrykket på oversida suge flyvingen oppover. Dermed kan flyet eller fuglen fly avsted.

På pingpong ballen går også lufta raskere på oversida enn undersida. Og det er derfor den kan holde seg i lufta. Undertrykket over ballen suger den oppover.

Blås på arket

For å forstå hva som skjer kan du ta et vanlig ark og blåse på oversida av arket. Arket vil løfte seg oppover. Her skjer akkurat det samme igjen. Lufta går jo raskere på oversida som gir et lavere lufttrykk enn under arket.

Seil i vei

Luft og trykkforskjeller har mennesket brukt til å komme seg fram i tusenvis av år. Nemlig til å seile med! Se her hvordan vi seiliet suger båten framover på tross av motvind.

Se video: Newton seiler om kapp (fra 2006)

Eksperimenter med Newton

Mange av Newtons eksperimenter er perfekt til å imponere familie og venner. I vår nett-Tv finner du mange eksperiment du kan prøve selv. Newton X

Hvordan det er mulig å fly? Her kan du lese hva vi har skrevet om dette i Newton tidligere: Sjå fuglane sine eigne bilde

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.