Hopp til innhold

Ekspedisjon Cato

I Reiseradioen i sommer kan du følge Catos ferd fra Kirkenes til Asker i gummibåt.

Cato Stoll
Foto: Jostein Jacobsen i Sør-Varanger Avis

Meldinger vi har fått inn fra Cato underveis:

Torsdag 29. juni kl: "Passerte Nordkapp kl 17.45. Alt vel. Går nå sydover mot Tromsø".

Søndag 2. juli: "Det går så det koster nedover kysten. Gikk fra Bodø kl 23 i går kveld. Ser nå Torghatten og kommer om kort tid til Brønnøysund. Midnattsol har blitt morgensol og det er ubeskrivelig vakkert. Alt vel på ekspedisjonen!"

Tirsdag 4. juli kl. 04.00: "Spiser frokost i soloppgangen på øya Ona ute i havet syd for Kristiansund som jeg forlot kl 24.00 i går kveld. Sitter og ser opp på selveste Ona fyr. Dette kan jeg love er en sterk opplevelse! Om en halvtime drar jeg videre for å krysse stadt. Cato velger gummi!"

Tirsdag 4. juli kl. 15.00: "Passerte Stadt kl 08.00 i morges. Da har jeg for egen maskin vært lengst øst, nord og vest i landet! Etter en lang pause i Bremanger går jeg videre. Bergen neste."

Onsdag 5. juli kl. 10.00: "Forlater nå Bergen. Neste mål er Flekkefjord."

Ekspedisjonen

Cato Stoll fra Asker er på ekspedisjon langs Norges kyst. Han bestemte seg i midten av april, så de siste ukene har vært hektiske med mye planlegging. - Det er uendelig med detaljer som skal på plass før en slik tur, sier han.

Målet med turen er å gjennomføre strekningen Kirkenes – Asker med gummibåt. Toppfarten er på 25 knop, mens marsjfarten er på 20. Når det er flatt føre regner Cato med å kjøre 10 timer per døgn. Det er vanskelig å beregne hvor lang tid hele ekspedisjonen vil ta – selv om han tror det kan ta 2-3 uker samlet, ettersom ekspedisjonen er svært væravhengig.

– Dette har så langt vært veldig gøy. Det ble en skikkelig kanonstart ved sjøsettingen av båten i Kirkenes. Kan tenke meg at oppmøte var nesten som på Kon-Tiki, ler han.

Cato vinker
Foto: Jostein Jacobsen i Sør-Varanger Avis.

Ellers har Cato med fiskerutstyr, men må foreløpig nøye seg med seifillet fra den lokale fiskerbilen.

Cato er stadig å høre på NRKs egen Reiseradio på P1, hvor han drodler over daglige utfordringer og morsommheter på ferden.

Til daglig kjører Cato båt over fjorden fra Asker til jobben på Nesodden. I tillegg har han tilbragt nesten alle sine somre på Tjøme, hvor han begynte å kjøre båt som tenåring.

Om båten

Båten Cato kjører er en Zodiac MK4 på 17 ft (5,3m). Den er i utgangspunktet en 12 mannsbåt men det er ikke så god plass alikevel, for Cato har med seg mye utstyr. Motoren er av merket Yamaha og er på 40 hk. Han har også en reservemotor på 4 hk.

Båten er utrustet ut ifra tre hovedhensyn.

Båtens funksjon/drift av båten:

* Bensin/drivstoff

* Olje

* Tauverk

* Reservedeler

Sikkerhet:

* Reservemotor enkelt tilgjengelig

* Kommunikasjonsutstyr lett tilgjengelig – VHF (Very High Frequency-kortbølgeradio)

Cato er også stadig i kontakt med Redningsselskapet. I tillegg har han fått lov å teste prototypen på en overlevelsesdrakt med integrert flytevest som blåses opp automatisk om han ramler over bord, besvimer eller lignende.

Personlige behov:

* Drikkevann

* Mat (det går mye bananer).

* Underholdning – en kamerat har lasta ned 60 Gb musikk på Catos ipod.

Ferden videre

Ferden går videre til følgende steder:

Kirkenes – Vardø : 4 timer.

Vardø

Honningsvåg/Nordkapp

Tromsø

Harstad

Bodø

Rørvik

Kristiansund

Fedje (en liten øy utenfor Sognefjorden)

Flekkefjord

Tjøme

Asker

Cato er svært takknemlig for all hjelp og faglig støte han har fått fra Kirkenes Båtforening og sine kolleger på Norges Yrkesdykkerskole.

 

Kulturstrøm

  • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

    Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

    Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

    Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

    – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.