11 eksklusive programmer denne uka

NRK TV viser håndplukka forestillinger og dokumentarer om ballett, dansere og opera denne uka i forbindelse med tiårsmarkeringa for operahuset i Oslo.

Fra dokumentarfilmen Rare Birds

«RARE BIRDS»: Folk sto i lange køer for å se «A Swan Lake» på Operaen. Dokumentarfilmen om de enorme forberedelsene er vist på festivaler over hele verden og har fått pris for beste dokumentarfilm.

Foto: T.M. Rives

Her er programmene om dans og opera du kan se denne uka.

1. «Ballettguttene»

Norsk dokumentar. De tre guttene Lukas, Syvert og Torgeir er lidenskapelig opptatt av ballett. De må takle karakterpress fra foreldre og lærere mens de står overfor sine første utfordringer i internasjonale ballettkonkurranser i Frankrike og Sverige. For å sikre karrieren er det viktigste av alt å komme inn på Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Balletthøgskolen. Ballettguttene tar deg gjennom skuffelser og seire, tvil og tro, vennskap og den første kjærligheten. De opplever å vokse fra hverandre og å finne sin egen vei.

Dokumentar (2013)

Laget av Kenneth Slotterøy Elvebakk

Handler om:

De tre guttene Lukas, Syvert og Torgeir er lidenskapelig opptatt av ballett. De må takle karakterpress fra foreldre og lærere mens de står overfor sine første utfordringer i internasjonale ballettkonkurranser i Frankrike og Sverige.

For å sikre karrieren er det viktigste av alt å komme inn på Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Balletthøgskolen.

Ballettguttene tar deg gjennom skuffelser og seire, tvil og tro, vennskap og den første kjærligheten. De opplever å vokse fra hverandre og å finne sin egen vei.

2. «Maikos dans»

Norsk dokumentar. Da Maiko var tenåring solgte foreldrene huset og bilen for å få råd til å sende henne til de mest prestisjefylte danseskolene I Europa. Maiko har gjennom beintøff trening og hard disiplin nådd toppen av sin karriere som prima ballerina i den norske Nasjonalballetten. Nå er Maiko på et brytningspunkt i livet hvor hun kjemper for å holde seg på toppen av karrieren, og samtidig følge sine egne personlige drømmer.

Dokumentar (2015)

Laget av Åse Svenheim Drivenes

Maiko Nishino har gjennom beintøff trening og hard disiplin nådd toppen av sin karriere som solist i Den Norske Nasjonalballetten.

Handler om:

Med moren som drivkraft bak karrieren, solgte familien hus og bil for å sende Maiko til de mest prestisjefylte danseskolene.

Hun var bare 14 år da hun forlot hjemmet sitt i Japan for å bli profesjonell danser i Europa. Som prima ballerina har hun oppnådd mye, men drømmer om å nå enda lengre.

Samtidig er Maiko på et sted i livet hvor hun lengter etter et barn. Filmen fanger Maiko på et brytningspunkt i livet hvor hun kjemper for å holde seg i toppen og følge egne personlige drømmer.

3. «La bohème»

Det er 10 år siden nybygget til Den Norske Opera & Ballett ble åpnet i Bjørvika. Vi åpner jubileumsuken med Puccinis udødelige mesterverk i Stefan Herheims regi fra 2012. "Tro, håp og kjærlighet fremstår som hjelpeløshetens våpen i kampen mot en ubarmhjertig realitet. Dette betoner Puccini så inderlig at man tvinges til å føle med disse lunefulle og flyktige overlevelseskunstnerne", sier regissør Stefan Herheim. En moderne og sterk oppsetning som i høyeste grad setter stykket inn i vår samtid.
Mendvirkende: Rudolfo: Diego Torre, Mimi: Marita Sølberg, Marcello: Vasilij Ladjuk, Musetta: Jennifer Rowley.
Presentert av Arild Erikstad

Operaforestilling (2012)

Regissert av Stefan Herheim

Handler om:

Historien om Mimì og Rodolfo er skrevet av Giacomo Puccini og blir regnet som en del av operaens ABC – «Aïda», «La bohème» og «Carmen».

I over 160 år har den dødssyke, ungjenta Mimì gått over til naboen på leting etter svovelstikker.

I operaen bruker et fattig kunsterkollektiv den frie kunsten som et botemiddel for livets harde realiteter. Stykket er satt til 1840-tallet, men i den norske stjerne-regissøren Stefan Herheims produksjon, er det kreft som er operaens folkesykdom.

Slik løftes den uendelige historien om Mimì inn i samtiden.

4. «Kulturens katedraler»

Operaen

Dokumentar-serie (2014)

Produsert av Wim Wenders, regissert av Margreth Olin

Handler om:

Seriens første episode viser den norske dokumentarskaperen Olins portrett av det hun kaller den hvite kulturkatedralen. Operaen i Oslo vises fram i en tydelig filmatisk visuell stil. Den engelske fortellerstemmen er regissørens egen, teksten er poetisk, nesten som et dikt.

Vi får glimt av livet i Operaen, utendørs, innendørs, på scenen og backstage. Møtene med menneskene der er sterke, gripende, og sier noe om oss og kulturen vår.

5. «Alveberg på drømt hav»

Den Norske Opera & Ballett 2014 _ På drømt hav av Kjersti Alveberg

Ballettforestilling (2014)

Regissert av Paul René Roestad

Handler om:

Forestillingen er en reise gjennom Kjersti Alvebergs helt spesielle koreografiske karriere.

Hun har med sin banebrytende visualitet vært en døråpner for mange publikummere i deres forhold til dans. Denne forestillingen er en hyllest til henne.

6. «Ghosts»

GHOST -IBSEN GENGANGERE 2014

Ballettforestilling (2017)

Laget av teaterregissør Marit Moum Aune og koreograf Cina Espejord

Handler om:

Ibsen-balletten «Ghosts» er basert på «Gjengangere». Tematiserer gjennom moderne ballett hvor mye løgn et menneske egentlig kan tåle.

Siden Ingrid Lorentzen tok over som ballettsjef har Nasjonalballetten bemerket seg med flere signaturverk.

7. «A Swan Lake»

Lange køer og stor stemning da den unge, svenske koreografen Alexander Ekman i vår satte opp sin egen helaftens versjon av Svanesjøen på Den norske Opera&Ballett. Første akt handler om hvordan originalballetten kanskje ble til. Andre akt er en både leken og poetisk svanesjø, i et digert vannbasseng på operaens hovedscene.

Ballettforestilling (2014)

Koreografert av Alexander Ekman

Det var lange køer og stor stemning denne helaftens versjoen av «Svanesjøen» på Den norske Opera & Ballett ble satt opp.

Handler om: Første akt forteller hvordan den berømte originalballetten kanskje ble til. Andre akt er en både leken og poetisk svanesjø, i et digert vannbasseng på Operaens hovedscene.

8. «Rare Birds»

Am. dokumentar. Da teppet gikk opp for forestillingen A Swan Lake på Operaen i Oslo i 2014, var det enorme forberedelser som lå bak. Det ble jobbet med mengder av spesial-rekvisitter, og en andre akt som ble danset i 6 000 liter vann, krevde sitt. Denne dokumentaren viser den slitsomme, men også morsomme veien til premiere. (Rare Birds)

Dokumentar (2014)

Regissert av T.M. Rives

Handler om:

Da teppet gikk opp for forestillingen «A Swan Lake» på Operaen, lå det enorme forberedelser bak. Denne dokumentaren viser den slitsomme, men også morsomme veien til premiere.

Det ble jobbet med mengder av spesial-rekvisitter, og en andre akt som ble danset i 6.000 liter vann, krevde sitt.

Folk sto i lange køer for å se denne forestillingen på Operaen.

Og filmen ble kåret som beste dokumentar under San Francisco Dance Film Festival.

9. «Tosca»

I disse dager spilles Puccinis opera Tosca for fulle hus i Operaen i Bjørvika. Dette er en nyoppsetning i regi av Calixto Bieito - en suksess-forestilling som har skapt debatt og stort engasjement hos både kritikere og publikum - men med unison begeistring for solister, kor og orkester og den musikalske fremførelsen. Det originale kjærlighetsdramaet er fremdeles sentralt, men Bieito har valgt å fokusere på kunstens frihet i en verden som stiller stadig større krav til nytte og profitt. Solister, Claudio Sgura (Scarpia), Svetlana Aksenova (Tosca), Daniel Johansson (Cavaradossi). Dirigent operaorkesteret og operakoret: Karl-Heinz Steffens. Regi: Calixto Bieito. TV-regi: Anne Kjersti Goberg. Presentert av Arild Erikstad.

Operaforestilling (2017)

Regissert av Calixto Bieito

Handler om:

En psykologisk og politisk opera med Napoleonskrigen som historisk bakteppe. Den tematiserer hvor langt mennesker er villig å gå for kunsten og kjærligheten.

Giacomo Puccinis opera fra 1900 er et trekantdrama mellom sangeren Tosca, elskeren og samtidskunstneren Mario Caravadossi og politibetjenten Scarpia.

Denne versjonen er en moderne tolkning. Her er ikke Mario Caravadossi en klassisk kunstner, men heller en installasjonskunstner, og politibetjenten Scarpai selv, ser umiskjennelig ut som Donald Trump. Heller ikke den dramatiske slutten er Puccini-fans vant med.

10. «Årstidene – Jo Strømgrens ballett blir til»

Årstidene

Dokumentar (2011)

Laget av Elin Osjord og Knut Morten Damm

Handler om:

Viser menneskene og arbeidet på innsiden av Operahuset frem mot premieren på Jo Strømgrens helaftens forestilling, høsten 2010.

Koreograf Strømgren sier selv han ønsker å tegne et bilde av den vestlige verden. Intet mindre

11. «Tryllefløyten»

I Alexander Mørk-Eidems nye versjon av Tryllefløyten møter Mozarts umiddelbart fengende musikk et fantastisk univers med vakre prinsesser, merkelige skapninger, magisk musikk, herlig humor, tryll og tull. Atle Antonsen er fuglefangeren, Papageno - en hårete skapning, med lite intellekt, men med stor appetitt. Familieforestillingen synges av et svært sterkt sangerlag, som inkluderer blant andre Mari Eriksmoen og Eir Inderhaug. En forestilling fra Den Norske Opera & Ballett.

Operaforestilling (2015)

Regissert av Alexander Mørk-Eidem

Handler om:

Mozarts eventyrlige opera blir til et skilsmissedrama i verdensrommet.

Pamina, datter av Nattens dronning og Sarastro, er fanget under jorda, hos hennes far. Operaens helt, Tamino, får i oppdrag av Nattens dronning å befri datteren, og setter ut på et eventyr gjennom ild og vann. Med på ferden har han fuglefangeren Papageno og en fløyte med magisk kraft.

Atle Antonsen spiller Papageno – en rolle som originalt var skrevet til en komiker.

Kulturstrøm

  • Var en av 8000 som søkte

    – Det var faren min som ba meg sende inn bilde, og slik kom jeg på audition. Jeg hadde lest en stor bildebok om Pippi, men ikke noe mer, sier Inger Nilsson til Kulturstripa om hvordan hun ble kjent som Pippi Langstrømpe i filmatiseringen av Astrid Lindgrens barnebøker.

    Pippi Langstrømpe Ep 7