Normal

Eksistensielt vakuum

Hobbyeksistensialister vil gjerne unngå «å stivne i faktisiteten.»
Studio Sokrates kan nå tilby en enkel oppskrift, «Det eksistensielle vakuum»
En grunnstemning som garantert vil befordre nye prosjekter

Den angrende Magdalena av George de la Tour ca 1650
Foto: Wikipedia

Hør: Viktor E. Frankl og Booker Little (3)

Viktor «who?»
Viktor Frankl vokste opp og ble student i Wien på 1920tallet. Han kjente både Freud og Adler og gjorde seg bemerka ved sin interesse for tungsinn og depresjon. Han leste medisin og utvikla et program for studenter i Wien i 1928 – som skulle beskytte mot en alt for høy selvmordsrate ved universitetet. Arbeidet hans virket og ble lagt merke til; – i 1931 var der ingen selvmord ved universitetet.

«Fra tid til annen blir psykiateren oppsøkt av pasienter som tviler på at livet har noen mening. Denne tilstanden har jeg kalt eksistensielt vakuum», skriver Viktor Frankl. (Psykoterapi og eksistens, s 28)

Filosof Kari Opdahl:
«Eksistensielt vakuum er noe alle mennesker opplever innimellom. Det er en tilstand, og i denne tilstanden er alt svart. Vi mister interessen for alt. Ingen ting frister oss, verken mat eller fornøyelser. Vi mister initiativet, orker ingen ting, vi sitter der, liksom ”daukjøtt” i stolen vår. Og så begynner vi å tvile på om livet har mening. Hva er vitsen med å være her? Hva er vitsen med å leve? Da er vi i et eksistensielt vakuum»

I forlengelse av denne erkjennelsen sier Viktor Frankl (og Sokrates) at livet alltid har en mening, alltid, helt fram til individets siste øyeblikk. Problemet er at vi av og til «mister» denne erkjennelsen: Enten vi vil eller ikke så er vi mennesker, med alle de begrensninger som gjelder et menneskeliv, vi er feilbarlige, vi utsettes for lidelse og vi skal dø.

Meningen:
Vi kan kompensere ved å erkjenne at vi kan «yter noe til verden ved våre skapende evner, vi kan høste noe fra verden gjennom vår erfaring og våre opplevelser og vi kan velge holdning til livet og lidelsen.

Dette siste, dette med å velge holdning er kanskje det vanskeligste. At livet har mening er vrient å erkjenne når situasjonen er som mørkest. «Vår frihet består i at vi kan ta standpunkt til de vilkårene i menneskelivet (Conditio humana) – som vi ikke kan gjøre noe med. » (Frankl s 33)

Musikken:
Artisten denne uken er unge, legendariske og alt for tidlig døde Booker Little. En trompetist fra Memphis som studerte musikk og bodde sammen med Sonny Rollins på YMCA i Chicago midt på femtitallet. Booker døde av nyresvikt bare 23 år gammel i 1961. Knut Borge presenterer to sanger for oss. De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1 Sweet and Lovely
2 Bookers Blues

Kulturstrøm

  • Europeisk pris til Johan Harstad

    Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

    Johan Harstad med ny bok
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • Danmarks radio skjærer ned

    Danmarks radio skal kutte om lag 400 stillinger og fjerne tre av tv-kanalene og to av radio-kanalene, skriver DR.no. Målet er å redusere kostnadene med 20 prosent over de neste fem år. Fra 2020 kan tv-kanalene DR3 og DR Ultra kun ses som streaming, mens DR2 og DR K blir slått sammen til en kanal med fokus på samfunn og kultur. Mediehuset planlegger ytterligere innsparinger om tre år.