NRK Meny
Normal

Eksistensfilosofi og stringswing i Molde 1 & 2

Fire unge herrer i Molde Strengeleik støttet Studio Sokrates på scenen under årets Moldejazz. Django Reinhardt, Jean Paul Sartre og Simone de Beauvoir har aldri vært nærmere hverandre.

Jan Ditlev Hansen, Lars Nilsen og Solveig Bøe: Studio Sokrates på Moldejazz 2013
Foto: Hanna H. Jones / NRKP2

Eksistensfilosofi og den nye franske jazzen

For den som ser tilbake til mellomkrigstiden, Paris og musikken som tonet fra utallige små scener i kneipene langs Seinens venstre bredd kan det virke som om der var et besynderlig sammenfall:

Django Reinhardt ble en av mange musikanter som skulle vise pariserne den nye musikken: Jazz fra Amerika. Hot Club de France var et opplysningsprosjekt til å begynne med. Etterhvert ble det klart at de ikke kopierte den amerikanske jazzen. De skapte sin egen musikk. Den første europeiske jazzmusikken.

Her er første av to opptak av Studio Sokrates i Aleksandraparken i Molde, fredag 19. juli 2013:

Eksistensialistene og Django erobrer verden

På 1950-60tallet var alle «eksistensialister». Sartre, Camus, Beauvoir ble så populære at de selv sluttet å kalle seg eksistensialister mens europeisk ungdom svimet rundt med ei bok av Camus, Sartre eller Beauvoir i lomma. «Borgerskapet er stivnet i faktisiteten» var slagordet, Jean Paul og Simone var idealene med fri kjærliget og et parforhold som likevel ikke gikk i stykker.

Django Reinhardt fikk ikke oppleve denne tiden. På vei hjem fra spillejobb, vinteren 1953 fikk han en hjernebløding, falt om på fortauet og ble borte. Men musikken han bidro til å skape og gjøre kjent ble populær over hele verden.

Den dag i dag sitter ungdommer på hybelen og øver så fingrene verker - våre støttespillere i Molde Strengeleik hører hjemme i denne gruppen.

Molde Strengeleik: Kristian Husevåg Krohn – gitar, Sondre Ferstad – gitar & munnspill, Kristian Isachsen – gitar, Fredrik Aske Blikeng – kontrabass

Her er det andre av to programmer om Eksistensialisme og stringswing i Paris:

Kulturstrøm

  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.

  • Stanser Nobel-senter

    En svensk domstol setter foten ned for den planlagte byggingen av det som skulle bli Nobelstiftelsens nye storstue på Blasieholmen i Stockholm. Miljødomstolen mener uerstattelige kulturhistoriske verdier ville gått tapt dersom byggeprosjektet hadde blitt gjennomført (NTB).